Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A bölcsődékben igazi lehet a sztrájk

A pedagógusokhoz csatlakozva a bölcsődei dolgozók is sztrájkolhatnak jövő hét szerdán. Az iskolákban és óvodákban biztosítani kell a gyermekek felügyeletét, a bölcsődék viszont ténylegesen bezárhatnak. A bölcsődékben ráadásul másnap sem lesz nevelés.
Az április 20-i pedagógussztrájk kapcsán a szülőket leginkább érintő kérdés kedden eldőlt: az elégséges szolgáltatást, azaz a személy- és vagyonvédelmet, a gyermekek felügyeletét és étkeztetését minden intézményben biztosítani kell, tehát minden óvoda és iskola nyitva lesz.

A munkabeszüntetést szervező Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) céljaival egyetértő szülők azzal tudják leginkább támogatni az akciót, hogy otthon fogják gyermeküket, ha meg tudják oldani.

Be kell menni
Az akciót az ország minden pontján szervezik. A PSZ megyei elnökhelyettese, Hegedűs József elmondta: „Az előkészületek gőzerővel folynak. Az alapszervezeti titkárok tájékoztatták kollégáikat az akció céljairól, s felhívták figyelmüket arra, hogy a tiltakozóknak is a munkahelyükön kell tartózkodniuk és hogy arra a napra bér nem illeti meg őket."

Azt még nem tudni, hogy mennyien tiltakoznak majd az iskolai és óvodai dolgozók közül, pénteken várják a jelzést a csatlakozási szándékról. A sztrájkhangulatról Hegedűs József így szólt: „Nem egységes a pedagógustársadalom, de bízunk benne, hogy erre a napra félreteszik ellentéteiket és egyként állnak ki maguk és diákjaik érdekében." 
A tiltakozó intézményekben lehet, hogy nem tudják fogadni a gyermekeket. Felvételünkön Baloghné Jakus Gyöngyi, a Türr István utcai bölcsőde vezetője. Fotó: H. B. E.
A tiltakozó intézményekben lehet, hogy nem tudják fogadni a gyermekeket. Felvételünkön Baloghné Jakus Gyöngyi, a Türr István utcai bölcsőde vezetője. Fotó: H. B. E.

Zárva lehetnek

A pedagógusokhoz a szociális ágazat – például idősotthonok, hajléktalanellátás és bölcsődék – dolgozói is csatlakozhatnak, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság tagjaként a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) is sztrájkot hirdetett.

A bölcsődei alkalmazottakat – a pedagógusokkal szemben – nem terheli a még elégséges szolgáltatás, a  tiltakozó intézmények így zárva maradhatnak szerdán. Sok szülőt váratlanul érhet majd az erről szóló értesítés, de szabályos. Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke elmondta: 48 órával a sztrájk előtt kell tájékoztatni a szülőket.

Felvetésünkre, hogy az akciót követő nap, április 21-én is zárva lesz a legtöbb bölcsőde a bölcsődék napja alkalmából, így különösen rosszul érintheti a szülőket a további egy nap, így reagált: „Ebből a szempontból lehet, hogy nem a legkedvezőbb, azoknak viszont, akiknek van iskolás vagy óvodás gyermekük is, jobb, ha velük egy napon tiltakozunk mi is."
Még nem tudni, hogy mely bölcsődékben sztrájkolnak szerdán. Fotó: H. Baranyai Edina
Még nem tudni, hogy mely bölcsődékben sztrájkolnak szerdán. Fotó: H. Baranyai Edina

Nem tudni, hányan

A törvény szerint tehát az is időben van, ha hétfő reggel tájékoztatják a bölcsődések szüleit az esetleges szerdai „szünnapról", de a győri önkormányzat népjóléti osztályvezetője, Szabóné Vörös Ágnes azt kérte az intézményvezetőktől, hogy pénteken szóljanak a szülőknek. „Még nem tudjuk, hogy mely bölcsődékben hányan tiltakoznak, így azt sem, hogy hol milyen ellátásra számíthatnak a szülők" – mondta.

A BDDSZ győri titkára, Laki Árpádné közölte: a szóbeli tájékoztatás alapján úgy látja, hogy a győri bölcsődék többségében lesz sztrájk, várhatóan lesz olyan intézmény is, ahol minden dolgozó csatlakozik. A soproni titkár nem kívánt nyilatkozni, a helyi önkormányzat illetékese úgy tájékoztatott, hogy nem lesz sztrájk. Mosonmagyaróváron sem tiltakoznak – közölte Vizsy-Gombosi Lilla polgármesteri titkárságvezető. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszáz kisbála égett Nyúlon, Győrújfalun

Két faluban is szalmabálák gyulladtak meg szomaton. Tovább olvasom