Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A biztosítók halasztanak, a rendőrség igazolást kér

Győr-Moson-Sopron - Lejárt a biztosítót váltó autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójának kötelezettségvállalása, de sokan még nem kaptak csekket új biztosítójuktól. Az adminisztrációval elcsúszó társaságok haladékot adnak a díjfizetésre. A rendőrség azonban igazolást kér a befizetésről.

„Spórolj nálunk a köteleződön! Mi ingyen elintézzük szerződéskötésed és a bónusz igazolást is beszerezzük helyetted. Miért fizetnél drága kötelezőt?" Ilyen ígéretekkel igyekeztek magukhoz csábítani az autósokat a biztosítótársaságok. Mindez akkora vándorlást váltott ki, hogy a biztosítók nem győzik feldolgozni az adatokat s kötni a szerződéseket.

Mintegy 700 ezer ügyfél váltott biztosítót.
A rendőrség tartja magát a kormányrendelet előírásaihoz: a gépjármű üzembentartója köteles felelősségbiztosítási szerződést kötni és azt folyamatos díjfizetéssel hatályban tartani.

– A biztosítási szerződés megkötését a kötvény vagy a biztosító által kiállított igazolólap bizonyítja – mondta el Kiss Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. 
 
– A biztosítási szerződés  folyamatos hatályban tartását az adott díjfizetési időszakra vonatkozó, a befizetést igazoló készpénzfeladó vevény, azaz a csekk, vagy a biztosító által kiállított bizonylat tanúsítja – részletezte   Kiss Zoltán.  Az alezredes hangsúlyozta: a forgalmiengedély-köteles jármű üzembentartója és vezetője valamelyik igazoló bizonylatot köteles magánál tartani, s közúti ellenőrzés alkalmával felmutatni azt. Az nem elég, hogy a járőr rádión le tudja kérni a biztosítás meglétét a központi adatbankból.

– Amennyiben nem tudja bemutatni a csekket, a szerződést vagy a díjhalasztást igazoló dokumentumot az autós – hiába van érvényes biztosítása –,  az ellenőrzést végző rendőr figyelmezteti őt vagy helyszíni bírságot szab ki. Éppúgy, mintha vezetői engedély nem lenne nála. Akkor, ha nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítás a járművön,  feljelentjük annak vezetőjét, üzembentartóját – figyelmeztetett Kiss Zoltán.
Helyszíni bírságként maximum 30 ezer forint, szabálysértési feljelentés esetén legfeljebb 100 ezer forint szabható ki.

A nagy mennyiségű adat feldolgozásával megcsúszó biztosítótársaságok díjfizetési halasztást adnak új ügyfeleiknek, hiába érkezett el a határidő, levélben értesítik ügyfeleiket, hogy mi az az időpont, amíg be tudják fizetni a kötelező biztosítás díját.

A társaságok folyamatosan postázzák a biztosítási kötvényeket ügyfeleiknek. Az általuk meghatározott időpontig díjfizetés nélkül is érvényes a biztosítási fedezetük. Az Allianz Hungária például azt javasolja, hogy az ügyfelek a díjigazolás kézhezvételéig tartsák maguknál a biztosítási ajánlatot, melyen szerepel a díjhalasztás lehetősége.

Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében a kártörténeti igazolások beszerzése már a biztosítók kötelessége. Mindaddig viszont, amíg a korábbi biztosító nem küldi el a kártörténeti igazolást, az új biztosító köteles A00 bonus-malus besorolásban nyilvántartani a szerződést, s ennek megfelelő díjról küldeni a csekket, számlát.

A kártörténeti igazolás megérkezését követően a biztosító a szerződés bonus-malus besorolását és díját az igazolás tartalmának megfelelően 2008. január 1-jére visszamenőlegesen módosítja.  A többletdíjat pedig – az ügyfél kérésének megfelelően – visszautalja lakcímére vagy számlájára, illetve beszámítja a biztosítás további időszakának díjába.

A Kisalföld információi szerint a Groupama biztosító március 1-jéig, az Aegon március 20-ig, az Allianz, a K&H és a Generali február 28-ig tolta ki a díjhalasztási időszakot.

 

Olvasóink írták

 • 8. gyakor 2008. február 03. 08:58
  „Szerény véleményem szerint, nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A biztosító az általa meghatározottak szerint, a remdőrség szigorúan jog szerint jár el. Egyértelmű a tét: minél több büntetés behajtása. Választhat biztosító és biztosító között az autós, csak amit nyer a réven, azt elveszti a vámon.
  Ezzel párhuzamosan jut eszembe -lehet, hogy rossz gondolat-az egészségügyben a biztosítás nem futhat ugyanerre a vágányra?

  Élvezem, ahogy egyesek saját magukkal, milyen jól el tudnak beszélgetni!”
 • 7. károsult 2008. február 02. 15:14
  „Az éremnek két oldala van és egy éle. A képviselőink több százan, sőt több ezren! Nemis beszélve a mentelmi jogaik mellet a dúskálhatnak, akár derékig a tejfölben is! Ök, azok, akik szinte szalagszerüen gyártják a törvényeket és a rendeleteket! Az, hogy ezekből hányat semmisít meg az Alkotmány Bíróság, vagy hány kerűl vissza kiigazazitásra az nemlehet téma a sajtóban.De az sem, ha biztosító társaságok a kiváltságaikkal visszaélve, vagy csupán hanyagságból a kötelezett ügyfelüknek anyagi hátrányt okoznak! De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a törvényalkotók csupán egyoldaluan terjesztik ki a kötelező eljárások ellenőrzését és a hiányosság miatt a büntetést! Igaz a biztositó társaságok palotái nem közlekednek a közútakon és Őket ezért nem köteleő ellenőrizni a kötelezettségük maradéktalan betartása miatt. A hatalomnak csupán a díj behajtás az érdeke, de a díj ellenértékének a szolgáltatása már nem érdekli.”
 • 6. Cseter János 2008. február 02. 11:43
  „Kedves Olvasótársaim! Nem kell messze menni! Itt van "P.M. olvasótársunk, aki azt irja, hogy a "hatóságoknak" kötelessége" a jogsértéseknél az intézkedés! Majd, ha az lessz a tapasztalatom, hogy akár a parancsnoki szinten nem tagadják meg a nyilvánvaló bűncsekmények nyonozását, felszínre hozását, akkor kivivják a tisztelet és megbecsülést! Három városi kapitány erre nem volt képes!
  Aki nemismeri a hatóságok gyenge teljesítményét a kicsit bonyolultabbnak lásztszó ügyek megoldatlanságában az ne kérje, hogy ne hozzam napvilágra a tényeket! Nem kell csicskás mód végezni a munkát, hisz nem arra hivatottak! Fel kell számolni a saját munkakörökben a szolgalelküséget és fel kell ismerni mindenik által elkövette bűnöket, főleg azokat amelyek, akár a testületek becsületes munkatársait is lealacsonyítja!”
 • 5. Csatár János 2008. február 01. 19:56
  „Cseter te vagy a csicska! elegem van belőled! irány a nyugdíjas klub! jó szórakozást!”
 • 4. Tanakisz 2008. február 01. 19:51
  „Cseter Jancsi! Nem hagynád már abba a rendőrök fikázását? Akármilyen témához szólsz hozzá, mindig őket szidod, akkor is amikor közük nincs az aktuális cikkhez! Fejezd már be, szánalmas vagy!
  Amúgy meg mirefel nevezed őket csicskásoknak?”
 • 3. P.M. 2008. február 01. 12:42
  „A hatóságnak nem az érdeke h jogsértés esetén intézkedjen hanem a kötelessége...és ez nem csak magyarországon van így...a befolyt összeggel hogy mi lesz, az csak nézőpont kérdése: mivel hogy az államkaszába kerül, építhetnek belőle játszóteret is...”
 • 2. Cseter János 2008. február 01. 11:37
  „Lényeg a büntetés bezsebelése! Nem véletlenűl emelik fel a tételeket!
  Viszont, ha a biztosító nem fizet,vagy nem javíttat az elvárható idö alatt vagy kifogásolható a károkozás ellenértéke az már a "hatóságokat" nem érdekli! A csicskásokat nem azért tartja a hatalom, hogy mindehol rendet tartsanak! Csupán oda úszitják őket ahova az érdekük vezérli. A parancs uralum mindig is megtte a hatását a "benfentesek" érdekében!”
 • 1. P.M. 2008. február 01. 11:00
  „A helyszíni bírság maximum 20 ezer forint lehet (min 3ezer) Ha azért jelentenek fel vkit mert nincs nála az igazolás (de van kötelező fel. bizt.) , akkor kaphat az illető max 30ezret a szabálysértési hatóságtól, ha egyáltalán nics kötve akkor max 100ezer forintig büntethető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopják és hamisítják az igazolványt

Győr-Moson-Sopron - Többféle vizsgálat, orvosi szakvélemény szükséges ma egy… Tovább olvasom