Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A biztonsági őrök ellenőrzése sürgető feladat

Nem tisztázott a vagyonőrök helyzete: mind szakmai ellenőrzésük, mind az állampolgári panaszok kivizsgálása körül sok a hiányjel – ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. A megyei kamara elnöke számos ponton egyetért az országgyűlési biztossal.

Szabó Máté szerint meg kell szervezni a személy- és vagyonőrök szakmai ellenőrzését, a jogtalan intézkedésekkel okozott sérelmek vizsgálatára pedig független szervezetnek kellene felhatalmazást kapni.

Az ombudsman úgy látja: nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, s bár a kamara vizsgálata pénzbírsággal vagy akár kizárással is végződhet, az alkalmazható jogorvoslatok nem tekinthetőek valódi garanciának.

Független fórumra van szükség
Megkérdeztük minderről Bakom Zoltánt, az LHB Inter-Sec Kft. képviselőjét, aki szerint az azonosításról megfelelően gondoskodik a jelenlegi szabályozás, hiszen céges ruhát, kitűzőt ír elő az őröknek. Mindemellett az LHB képviselője is egyetért a biztossal abban, hogy a bejelentések kivizsgálására független fórumot kell létrehozni, mert bár magánvéleménye szerint a kamara is az, de az állampolgárok szemében nem feltétlenül elfogulatlan.

Az azonosítás fontos probléma
Dr. Szél Erzsébet, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei elnöke több ponton osztja az országgyűlési biztos véleményét.

Szerinte az azonosítás sem tökéletesen megoldott, mert hiába van ott a kamara nyilvántartása, az állampolgár nem feltétlenül tudja visszaidézni a cég nevét, s ne feledjük, hogy megyénkben 86 ilyen vállalkozás rendelkezik saját székhellyel.

– Szervezetünk elkészített egy tájékoztató füzetet, melyet már ezerötszáz példányban küldtünk ki az önkormányzatoknak, óvodáknak, iskoláknak, hivataloknak, vállalkozóknak azzal, hogy ismertessük a biztonságvédelmi szakmát. Fontos tudni például, hogy csak azok végzik jogszerűen a magán-biztonságvédelmet, akik rendelkeznek rendőrhatósági igazolvánnyal, engedéllyel, és a szakmai kamaránkba regisztrálva vannak. Hangsúlyozzuk, hogy a megbízó kérje számon az igazolványok, engedélyek bemutatását, de maga az állampolgár is elkérheti, hiszen munkavégzés közben ezt a vagyonőr köteles magánál tartani.

Hiányos a törvényi felhatalmazás
Szél Erzsébet szerint több törvényi felhatalmazásra lenne szükség. Bár vizsgálhatja azt az évente mintegy tíz állampolgári bejelentést, meghallgathatja a feleket, de nem lehet ott, hogy kiszűrje a szabálytalanságokat, a feketén vagy engedély nélkül dolgozókat.

– Sajnos a jelenlegi helyzet tovább romlik azzal, hogy az új törvénytervezet meg kívánja szüntetni a kötelező tagságot a szakmában, s a kamara ez irányú feladatait az amúgy is leterhelt rendőrhatóság venné át. Szakmai kamaránk tíz éve alakult, ez idő alatt stabilizálódtak a megyei szervezetek, ahol független, pártatlan, fizetett kamarai alkalmazottak megfelelő információval, adatbázissal rendelkeznek a megyében tevékenykedő biztonságvédelmi cégekről, személyekről. A kamarai testület bővítésével és megfelelő jogosítványokkal megoldott lehetne a hatékony szakmai ellenőrzés is – véli az elnök.

Olvasóink írták

 • 8. HUN01 2011. január 13. 23:25
  „Nem ez a legnagyobb baj!!
  Sajnos az összes Vagyonőrt,beleértve engem is,
  Minimálbérre van bejelentve,többi feketén van--Hol a a becsület???
  Ez először is a legnagyobb probléma!!!!!!”
 • 7. kisokoska 2011. január 12. 21:28
  „A kamarai tagság egy felesleges pénzkidobás. A kamara sosem segítette a tagjait álláshoz jutni, megvédeni őket a munkaadóktól akik minimálbérre bejelentve foglalkoztatták és foglalkoztatják a biztonsági őröket. Lényeg mindig a tagsági díj beszedése . Aki nem akar tovább dolgozni annak a rendőrség asszisztálása mellett bevonatják az igazolványát, mégpedig azt amiért levizsgázott illetve kifizette a vizsgadíjat. Felháborító lenne például, hogy egy asztalos aki nem dolgozik a szakmájában annak a bizonyítványát le kellene adni. Nagyon jónak tartom, hogy meg kívánják szüntetni a kamarai tagságot. Milyen szakmai ellenőrzésről beszél az Elnök asszony? Soha nem ellenőriztek , főleg nem munkáltatót, akik ( tisztelet a kivételnek ) minimálbérre jelentik be a munkavállalót, ha nyugdíjast alkalmaznak akkor nem vonják össze a nyugdíját a keresetével, adójóváírást adnak minden kérelem nélkül, és még nem beszéltem hogy szabadság nem jár, vagy nem fizetik ki. Minden évben egy oldalnyi levelet juttatnak el a tagoknak,és azzal le van tudva a kapcsolat a tagokkal.”
 • 6. tuta 2011. január 11. 19:38
  „A kamara a dolgozókért biztos hogy nincs, mert a ki nem fizetett szabadság, és munkabér reklamálása esetén nekem ezt a választ küldte két számomra "érdekes " idézet a levélből:---- Internetről letölthető cégkivonatból megállapítottuk, hogy a cég xxx székhellyel rendelkezik.---Tájékoztatom, hogy etikai eljárást csak természetes személyek ellen indíthatunk, és folytathatunk le.---- De hogy fáradjon be a jogászukhoz majd segítséget nyújt , meglátjuk miben tudunk segíteni az már nem !”
 • 5. MTT 2011. január 10. 20:11
  „Ma kapott a gyerekem olyan munkaszerződést, amelyen olyan cég adata, adószáma, cégjegyzékszáma szerepel, amely sehol nincs bejegyezve. APEH, Cégjegyzékkereső stb....Ilyenkor mi van? Ha reklamál, akkor ellehet húzni. Több mint 2 heti szabadságpénzét nyelte be az előző cég, amely 12,31.-ig foglalkoztatta, az "új" pedig 01.01-től. Hova forduljak, ki segít????? Miért fizetjük a kamarai tagdíjat?”
 • 4. Had-assa 2011. január 10. 19:05
  „Ugye nem gondolja komolyan a T.Elnökasszony,hogy ezentúl a személy ,és vagyonőrök bárki kérésére előkapkodják az igazolványaikat,és bemutatják?”
 • 3. janika 2011. január 10. 17:18
  „Hát,ha lennének tökös ombudsmanok, akkor még az is kiderűlhetne, hogy kik éltetik a fekete, és a szürke foglakoztatást!”
 • 2. LAZA 2011. január 10. 10:04
  „.03.31. 00:02
  A Vagyonvédelmi Kamara elnökasszonya,vezetőségének 99%-a a nagy cégek vezetőiből,illetve az általuk megvett,megbízott személyekből áll. Ezeknek nem a tényleges végrehajtó állomány, hanem a saját zsebük tömése a célja.Ezt pedig csak úgy tudják csinálni, hogy a mindenkori politikai hatalom segíti és védi őket! Sőt, véleményem szerint az éves szinten ellopott, elcsalt be nem fizetett több milliárd adó és járulék nagyobbik része is a pártok kasszájába vándorol! Tessék megnézni kik a cégek vezetői! Ha majd a törvényhozók minden alvállalkozónak átadott feladat után is beszedetik a járulékokat és adókat vagy megtiltják azoknak a cégeknek a pályázatokon való indulást amelyeknek nincs meg a megfelelő állománya a végrehajtásra akkor talán annak is jut a pénzből aaki megtermeli! Addig lopnak,csalnak,rabolnak és hazudnak ezen cégek
  Egy a témával részletesen foglalkozó irás kommentje a sok közül.
  Szerintem a kérdéskört legérthetőbben megvilágítva.(Kisalföld online)
  Egy javítás:vállalt”
 • 1. LAZA 2011. január 10. 09:53
  „Az egyébként is nagyon leterhelt rendőrhatóságoknak azért ezidáig is volt arra ideje és energiája,hogy a kötelező kamarai tagság díjának befízetését rajtaütés szerűen ellenőrizze!
  Esetleges elmaradáa esetén súlyosan bírságoljon.
  Ja és ha ezidáig hiányoztak azok a törvényi feltételek(lehetőségek)amelyekkel a válalt feladataikat teljesíteni tudták volna,akkor milyen alapon szedték a tagdíjakat?
  Tovább nem folytatnám mivel reménykedem a törvényjavaslat sikerében és eredményességében.
  A kamarák pedig probáljanak önkéntesekből álló tagságot szervezni maguknak.
  Az pedig akkor fog igazán sikerülni ha önzetlenül is kellőképpen fogják az érintettek érdekit képviselni.
  A cikkben említett probléma leginkább csak álprobléma ez ügyben történik a legkevesebb reklamáció.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál - Himnusz 57 hangra és Magyarország dal

A Médiabál rendhagyó módon kezdődött. Mivel a tematika idén az Éljen a magyar! volt, a szervezők… Tovább olvasom