Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A beruházások évét ígérik Győrben

Harmincmilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztés kezdődik el idén Győrben.

Az önkormányzat az OTP Bank Rt. -től vesz fel 5,5 milliárd forintos hitelt a Tihanyi Árpád úti aluljáró megvalósítására és útépítésekre – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Balogh József.  Az erről szóló szerződést pénteken írja alá a két fél, és részletekkel is akkor szolgálnak az ügyletről.
A beruházások éve – ezzel a szlogennel vezette be tegnapi sajtótájékoztatóját Balogh József győri polgármester, amelyen a város idei költségvetési lehetőségeiről számolt be. A politikus hosszú listát készített azokról a fejlesztésekről, amelyek idén kezdődnek részben vagy egészben az önkormányzat közreműködésével. Összértékük meghaladja a 30 milliárd forintot. A Tihanyi Árpád úti kétszer kétsávos aluljáró és a hozzá csatlakozó úthálózat 3,9 milliárd forintba kerül, amiből idén 2,2 milliárdot költenek el. További új utakat kétmilliárd forint értékben építenek, a konkrét nyomvonalakat az első félévben döntik el. Mindezt a város saját maga valósítja meg, banki hitelből.


Több beruházáshoz az állam is hozzájárul. A bácsai szennyvíztisztító teljes kiépítése idén 1,9 milliárd forintot emészt fel (a végösszeg várhatóan 5,3 milliárd lesz, aminek jelentős részét az Európai Unió állja). Címzett támogatásból két építkezés folyik 2005-ben a megyeszékhelyen. Az egykori zsinagóga rekonstrukciója várhatóan 400 milliót visz el a büdzséből, míg Győrszentivánon kulturális és sportcentrumot húznak fel hozzávetőlegesen egymilliárdból. Folytatódik a panelházak energiatakarékossági felújítása (a tervekben 800 lakás szerepel 750 millió forintos összköltséggel), azbesztmentesítésre pedig 243 millió forint jut.

Állami beruházással, önkormányzati segítséggel valósul meg a Győrt Székesfehérvárral összekötő 81-es főút bevezetőszakaszának megépítése, a Szigethy Attila úti csomópont átalakítása, egy vasúti felüljáróval és a kapcsolódó utakkal. Az ítélőtábla új épülete egymilliárd forintot, a a Vámosszabadi felé vezető 14-es főút felújítása 170 milliót, a vasútállomás és a vasúti pálya rekonstrukciója két-három milliárd forintot kóstál.  Az önkormányzat néhány magánberuházáshoz is segítséget nyújt, így az Árkád üzletközponthoz és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekhez, illetve az ETO-stadion rekonstrukciójához.

Balogh József polgármester szerint mindennek az az ára, hogy városüzemeltetésre, az utak-hidak fenntartására és az intézmények működtetésére csak annyi pénz kerül, mint tavaly.  A Kisalföld kérdésére, miszerint ez újabb takarékossági intézkedéseket jelent-e, a politikus elmondta: takarékosságra mindig szükség van, de intézménybezárást és nagyarányú létszámleépítést nem terveznek.  Szerinte a leépítések száz-százötven embert érintenek, de közben feladatbővülés miatt húsz-harminc alkalmazottat fel is kell venni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyfák aprítógépben

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. megkezdte a kidobott fenyőfák gyűjtését és szecskázását. Tovább olvasom