Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A bérletkedvezményes akciót lefújták

A győri buszbérletakció nem volt sikeres, mostanra meg is szüntették. Minden résztvevő csalódott.
A győri iskoláknak tavaly novemberben az önkormányzat felajánlotta: minél többen vásárolnak diákbérletet (azok a tanulók is akár, akik nem használják a tömegközlekedést), annál nagyobb kedvezményt kaphatnak később, az osztálykiránduláskor. Az akció nem volt sikeres, mostanra meg is szüntették. Minden résztvevő csalódott.

A győri akció egy korábbi SMS-re adott válaszból foglalható össze a legkönnyebben: 2005. november 23-án Papp András, az oktatási iroda vezetője azt közölte lapunkkal, az önkormányzat és a Kisalföld Volán Rt. megállapodása szerint minden olyan gyermek után, akinek van győri tanulói autóbuszbérlete, a Volán havi 0,833 kilométer, évi 10 kilométer utazási kedvezményt biztosít, amelyet a pedagógiai programban nem szereplő osztálykirándulásokon lehet igénybe venni. Ez azt jelentette (volna), hogy például egy 30 fős osztály éves kedvezménye elérheti a 300 kilométert, ami jelentős mértékben csökkenti a kirándulások költségeit.

7500 helyett négyszáz

Egy havi tanulóbérlet ára akkor – a biztosítással együtt – 305 forint volt a szülőknek. „A kedvezmény ennek az összegnek több mint a felét visszajuttatja a gyermeknek" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a bérlet megvásárlása nem kötelező, annak elmaradásából a diáknak csupán annyi hátránya származhat, hogy a nem kötelező kiránduláson a személyére jutó kedvezményt nem veheti igénybe.

tehát tavaly novemberben. Hamar kiderült azonban, hogy erre az akcióra nem nagyon „vevők" a győri szülők. A várt vagy inkább csak remélt 7500 bérletvásárlás helyett havonként mindössze négyszázzal nőtt a bérletek
Ez volt száma.

Ki volt korrekt és ki nem?

„ A cél pedig épp az volt – mondta most Papp András –, hogy a bérletáremelést elkerüljük. Ehhez azonban jóval több jegyet kellett volna venniük a szülőknek, ez igaz." A megyeszékhelyen élők pontosan tudják: idéntől a diákok havijegyeinek ára 1200 forint, négyszerese tehát a tavalyinak. Ez egyben azt is mutatja, hogy a célt nem sikerült elérni, azt pedig nyilvánvalóan nem várhatja az önkormányzat egyetlen családtól sem, hogy az 1200 forintos bérletet is megvásárolja „csak úgy".

Az oktatási iroda vezetője nem titkolja, a Volán-társaság által kezdeményezett emeléssel nem ért egyet, pontosabban úgy fogalmazott, a Kisalföld Volán nem volt korrekt ebben. Pócza Mihály, a Volán vezérigazgatója nem kívánt nyilatkozni ebben a kérdésben, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat, s azon belül az oktatási iroda akciója volt a diákbérlet-vásárlás.

Az iskolák magyarázkodnak

Az iskolák a közelmúltban kapták meg levélben az értesítést arról, hogy az akciót lefújták. Egyben felajánlották azt is: a diákok szülei (akik igazolhatóan az akció miatt vettek bérletet) visszakapják a befizetett pénzt. Az oktatási intézmények vezetői azonban csalódottak, többel is beszéltünk, külön nevesítés nélkül az általános vélemény az: ismét nekik kell magyarázkodniuk a szülők és a gyerekek előtt, pedig nem sok közük volt ehhez. Először akkor kellett ezt megtenniük, amikor azt kérdezték tőlük, minek a bérlet, ha kétszáz méterre laknak az iskolától. Most pedig azért, hogy akkor minek volt szükség „erre a felhajtásra". Ez utóbbira már nem tudnak választ adni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsöprő igen a rendezési tervre

Nyolc órán át tárgyalta Győr új rendezési tervét a városi közgyűlés csütörtökön, míg végül éjjel 11 óra után megszavazta a vaskos dokumentumot. A vita maratoni volt, de nem különösebben éles, bár a tervet illetően akadtak bíráló megjegyzések is, de végül elsöprő igen születetett a tervre, amely meghatározza a megyeszékhely következő tíz évének fejlődését. Tovább olvasom