Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A béreken is spórol a kórház

A győri Petz-kórház a novemberi OEP-finanszírozásból nem tudja kifizetni a dolgozóknak eddig járó teljes bért.

Az orvosokat és az ápolókat váratlanul érte, hogy a fizetési borítékjukban több ezer forinttal kevesebb volt november elején.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakult helyzet megértéséhez először is nézzük a számokat: az intézmény novemberi tb-bevétele 641,4 millió forint, a kiadása pedig – úgy, ha a betegellátásra nem költ – 733,6 millió forint. A mínusz tehát 92,2 millió forint. A nagy kérdés, hogy hogyan lehet ezt kigazdálkodni. Ha ugyanis a bér- és energiaköltségeket kifizeti a kórház, akkor nem marad az állandó költségekre, nem beszélve a legfontosabbról: a betegellátással járó költségekről. Maradt a ˝B˝ verzió, amelyről a kórházi dolgozók – legalábbis azok, akik minket megkerestek – nem tudtak novemberig, csak amikor a fizetési borítékjukat kinyitották: a béreken is spórol a kórház. Az ápolási igazgató megerősítette a hírt a csaknem százmillió forintos hiányt valóban a mozgóbéreken is próbálják csökkenteni. Ápolókat, nővéreket, orvosokat egyaránt érint a kényszerű lépés, vagyis akik eddig a pluszmunkájukért pluszjuttatásokat kaptak, azok mostantól erre nem számíthatnak. Kérdés, hogy meddig lesz ez így, az ápolási igazgató szerint amint kicsit jobb lesz a kórházi finanszírozás, visszaállnak a november előtti rendszerre, de sajnos benne van a pakliban az is, hogy további megvonásokra kell számítani.

A győri kórházban a csaknem százmillió forintos hiányt a dolgozóknak járó mozgóbéreken is próbálják csökkenteni; a munka persze ettől még nem változik. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri kórházban a csaknem százmillió forintos hiányt a dolgozóknak járó mozgóbéreken is próbálják csökkenteni; a munka persze ettől még nem változik. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Ahhoz a közalkalmazotti bérhez és kötelező pótlékokhoz, amelyet a törvény előír, természetesen nem nyúlhatunk, nem is nyúlunk hozzá. Az elvonás a kollektív szerződésben rögzített pluszjuttatásokat sem érinti, csupán a változó bérekről van szó. Nem szívesen hoztuk meg ezt a döntést. A főorvosi, főnővéri értekezleten időben jeleztük, hogy erre a lépésre kényszerülünk. Ám lehet, hogy volt olyan, aki csak a fizetési borítékból értesült a megvonásról˝.

Székely Tamás egészségügyi miniszter épp hétfőn nyilatkozta, hogy a kórházak megkapták a kormányzattal kötött megállapodás szerint járó többletforrás első részét, a 4,5 milliárd forintot: ˝Ebből az önálló járóbeteg-szakrendelők, illetve a súlyponti kórházak, valamint a 24 órás sürgősségi ellátást végzők – a teljesítmények alapján számítottnál – 10 százalékkal többet kaptak.˝

A miniszter szavaira a kórház gazdasági vezetése így érvelt: ˝Intézményünk a 4,5 milliárd forintból októberben 88 millió forintot kapott, amelyet kivétel nélkül a kifizetésre váró számlák csökkentésére fordítottunk. Ezt követően azonban a novemberi tb-bevétel 270,9 millió forinttal lett kevesebb, mint a tavalyi átlagos havi finanszírozás. Mindez azt jelenti, hogy az átlagos 912,3 millió forinthoz képest 641,4 millióból kell gazdálkodnunk.˝

A folytatást illetően sem optimista a menedzsment: ˝Az a finanszírozási spirál, ami beindult 2009. év második felében és az utolsó harmadában tovább gyorsult, úgy néz ki, hogy a továbbiakban még nagyobb zuhanórepülést fog jelenteni az ágazat egészére nézve. 2010. január 1-jétől a kórház várható havi bevételcsökkenése 75,7 millió forintra prognosztizálható, amely 12 százalékos bevétel-visszaesést jelent.˝

Olvasóink írták

 • 13. todoer 2009. november 13. 09:33
  „Amíg egy 10 milliós országban 1,2 millió ember fizet több- kevesebb TB járulékot ( a többi vagy mentes a fizetés alól vagy elcsalja a járulékfizetést ) addíg ilyen egészségügyet lehet fenntartani .
  Talán a 7 hozzászóló egyetért velem hogy Németországban olyan ellátás mint az 1 vagy 2 ágyas szoba vagy tv , telefon annak jár aki több járulékot fizet be és nem annak aki vastagabb borítékot dug az orvos zsebébe . Lehet hogy aki egy fillérrel nem járul hozzá a közöshöz ,különb ellátást kap mint az aki becsülettel befizeti ( esetleg a maximális ) TB járulékot .”
 • 12. mikvannak 2009. november 11. 20:36
  „Hát ez az a dolgozókkal mindent meglehet csinálni.Miért olyan nehéz azt felfogni, vagyis miért nem akarják felfogni!!!Amíg a több millió ember valamicske pénzért dolgozik, pár százezer ember pedig eszméletlen mennyiségű pénzt zsebel be addig nincs miről beszélni.Pedig nekik is csak 1gyomruk van,megenni nem tudja remélem majd mellé temetik, a kötvényeit a külföldi bankszámláival együtt .Mert még az ükunokájának is bőven jut a 20 év alatt össze "kapart" léből.Most akkor kire is szavazzunk???????”
 • 11. mikoka 2009. november 11. 19:35
  „Bezzeg a fö-fönökök fizetése nem lehet kevesebb 2 millionál! Jó lenne ha amelósé se lehetne kevesebb legalább FÉL millionál!!! Biztos nem dolgozna senki még plussz feketén. Föleg ha megis kapja járandoságát.Ebbe az országba már mindent lehet.”
 • 10. iq 2009. november 11. 18:37
  „NYugi bele van it pénz én nyitott szemmel járok és látok jól mindent, el vagyok vegyülve a bulizók között és tudok mindent köztük élek tuti,ez nem más mint a dolgozok és a pénz reerteonózisa!!!!!!!!!!”
 • 9. chappie 2009. november 11. 16:10
  „Nem tud kibújni a Társadalom a kategorizált biztosítós finanszírozás alól. (Ez lehet egy biztosítós, vagy több biztosítós felállás.) Kategóriák: alap, közép, felső ellátási kategória.
  Mindenki fizeti az alapot, ami nagyon szerény ellátást biztosít, a többi kategóriában meg befizetés szerint lehet résztvenni. Az egészségellátás a béreket leszámítva annyiba kerül Mo.-on, mint tőlünk nyugatra. 80 e Ft kereset után befizetett járulékból mit lehet csinálni? És ez alól is bújnak ki emberek, hogy minél kevesebbet kelljen befizetni, de a normális ellátást ők is igénylik. Eredmény: a megalázóan kevés kereset miatt elmennek az orvosok, nővérek, ápolók, akik meg még itt maradnak bosszankodva a rájuk nehezedő sok munkán, a lepusztult feltételrendszeren megkeseredetten húzzák az igát. Szánalmas sajnálatraméltó állapot. Tudomásul kell venni azt, hogy mindennek meg kell fizetni az árát. Autónak, benzinnek, élelmiszernek, tanulásnak, lakásnak, ..... Az egészségnek is ára van. Az, hogy a keresetünk utáni járulékból ennyire futja. Ez az elmúlt 20 év eredménye. Gyűlölködés, békétlenkedés, egymás semmibe vétele. Most akkor kire is szavazzunk?”
 • 8. cukkini 2009. november 11. 15:20
  „Korhazi dolgozoknak se udulesi csekk,se etkezesi jegy,de meg fizetes se jar!Ezutan a lo....er kell dolgozni!Ez lessz a mozgober?Szegyen amit a korhazi kozalkalmazottakkal muvelnek.”
 • 7. megmindiggyöri 2009. november 11. 11:47
  „Ön még egyet nem értek. A fizetésekről, még a "mozgó" bérekről is alá szokás írni egy papírt mindkét fél részéről. Ha megvonás van, akkor is tájékoztatni kell a dolgozóket, nem? Írásban! Hogy lehet, hogy valaki csak a bérpapírból értesült a dologról. Leginkább úgy, hogy tiszta hülyének nézik a dolgozókat.
  Vagy eleve úgy szólt a megállapodás, hogy "ha fussa - fizetünk, ha nem - akkor nem fizetünk"? Eszembe jutott egy mondás is: "Nektek is jár, csak nem jut."”
 • 6. nane 2009. november 11. 11:40
  „Nincs plusz juttatás nincs pluszmunka kedves ig. Úr.azt hiszem már rég elég sok bőrt lenyúztak a dolgozókról. Empátiával meg nem tudunk fizetni a boltban.”
 • 5. megmindiggyöri 2009. november 11. 11:12
  „Nem baj, itt Németországban még mindig nagyon keresik a magyar orvosokat. Utána meg azt lehet olvasni a magyar sajtóban, pl. az orvosi kamara lapjában, hogy azért tart itt a magyar egészségügy, mert sokan elmentek külföldre. Meg hozzák az okos törvényeket, hogyan lehetne "röghöz kötni" az orvosokat. Hát lassan már tényleg a kényszerítés marad az egyetlen eszköz, hogy valaki egyáltalán dolgozzon. Arról meg nem is beszálve, hogy "nemzeti sport" lett az orvosok szidása. És nem nagyon áll ki mellettük senki.”
 • 4. Goldmund 2009. november 11. 08:56
  „3. chappie 2009.11.10. 23:22
  "Nézzünk egy-két száz kilóméterre nyugatra! Lehetne mit átvenni a módszerekből."

  Már persze amit nem lőttek ki a népszavazással (vizitdíj, kórházi napidíj), hehehe!”
 • 3. chappie 2009. november 10. 23:22
  „Évek óta sanyargatják ezt a szerencsétlen egészségügyi ellátást. A bankokat lehet "injekciózni". Arra mindig van pénz. Mit spórolnak a béreken? Már igy is szégyenteljes mélyponton vannak a bérek. Osztályvezető főorvos nem éri el a 170 e Ft-ot. A nővérekről meg nem is beszélve. Nem tűrik az emberek ezt a megaláztatást sokáig. Ha mindenki elmegy (külföldre, másik szakmát tanul...) ki fog betegeket gyógyítani, ápolni? Nem elvonni, hanem tőke"injekciózni" kellene. Beteg emberekkel hogy lehet erős gazdaságot létrehozni? Nézzünk egy-két száz kilóméterre nyugatra! Lehetne mit átvenni a módszerekből.”
 • 2. henni 2009. november 10. 23:02
  „Miről szól a dolog?
  Kb ezer embert elküldtek.
  Most utoljára karácsony előtt 138-at.
  Persze mind "kis" EMBER.
  Viszont létszám hiány nem lehet mert más jogcímen vesznek is fel.
  Mint hallani most utoljára hat számjegyü fizetésért a Főighez közel álló mezőgazdasági embert.
  Nem meglepő hogy Mosonmagyaróvárról hiszen ott a Mg.egyetem.
  Persze a Főignek már van egy Móvári szálloda vezetője aki nála titkárság vezető.
  A volt pártitkár főtanácsadóról már nem is beszélve.
  Sajnálatos hogy a tulajdonos önkormányzat vezetője ezt nem veszi észre.
  A lényeg hogy sajnáld a főiget és közben szakadj meg a munkában, persze ha még nem építettek le.
  Ne izgulj az Úr majd vesz fel helyetted persze nem oda és nem azért, de egy haver hálás lesz neki.”
 • 1. iq 2009. november 10. 19:49
  „Tessék példát mutatni Áp.ig.ésFő ig.és utána a dolgozók csóri 80 e. 3műszak ft jábol sporolni ez igen frappáns megoldás !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült a félmillió forintot érő papagáj

A lopással gyanúsítottakkal együtt megkerült a győri állatkertből nyár közepén eltűnt kék-sárga… Tovább olvasom