Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A benzinnél egyre drágább a gázolaj

Magyarország - A benzin átlagos ára 293 forint 70 fillér, a gázolajé 296 forint 50 fillér volt a megyében hétfőn a holtankoljak.hu internetes portál adatbázisa alapján.

 A csaknem háromforintos „olló" tovább nyílik, miután a Mol Nyrt. hétfőn bejelentette: a 95-ös benzin árát bruttó 3 forinttal csökkenti szerdán, a dízelolajét ugyanakkor változatlanul hagyja.

Győr-Moson-Sopronban hétfőn a legolcsóbb és a legdrágább 95-ös között 16 forint 90 fillér volt az eltérés. A soproni Győri úti AGIP-kútnál 90 fillérrel a lélektaninak számító 300 forint felett kínálták ezt az üzemanyagot.

A gázolaj esetében nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk a megyében: ugyancsak a holtankoljak.hu internetes szakportál adatbázisa alapján a legolcsóbb helyen, a győri Metrónál 19 forint 30 fillérrel alacsonyabban van az ár, mint a legdrágább kúton, a soproni Kőfaragó téri Molnál.

Vultur Csaba, a holtankoljak.hu szerkesztője a Kisalföld kérdésére elmondta: két hete drágább a dízel a benzinnél és az elemzők arra számítanak, hogy a tendencia tartós lesz. Szerinte a rekordmagas gázolajár mögött három lényeges ok áll. A legfontosabb: egyre többen használnak dízelmotorú autót és emiatt nagymértékben nőtt a kereslet. Paradox módon most üt vissza, hogy korábban lényegesen olcsóbb volt ez az üzemanyagfajta, ami miatt sokan tértek át a használatára.

A megyében egyedül a soproni Győri úti AGIP-kúton volt 300 forint felett hétfőn a 95-ös benzin literje a holtankoljak.hu adatbázisa szerint.

Közrejátszik az egekben járó tarifákban, hogy az Egyesült Államokban elkezdődött a fűtési szezon – ott a gázolajat fűtőolajként is használják –, valamint, hogy a finomítók kapacitása igencsak csúcsra jár.
A szakértő úgy véli, a következő hetekben nem várható, hogy érdemlegesen olcsóbb lesz a gázolaj és a benzin a mostaninál.
Emögött a magas olajárak állnak, amelyek viszont többek között Kína energiaéhségével és spekulációs manőverekkel magyarázhatók.

Hozzátette: a közeljövőt illetően sok minden kiderülhet szerdán, amikor Bécsben találkoznak egymással az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete, az OPEC képviselői és eldöntik, növelik-e kitermelési kvótájukat. Ha igen, lejjebb kúszhat az olajár. „Ez az elmúlt hét áresésének tükrében meglehetősen kétségessé vált. A kitermelési kvóta szinten tartását valószínűsíti az is, hogy a világ kőolaj-kitermelésének növekedése megtorpanni látszik, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint legalábbis az elmúlt években mért 1,5 százalékos bővülés idén 1,2 százalékosra mérséklődik" – fogalmazott Vultur Csaba.

Olvasóink írták

  • 2. Csidey Ferenc 2007. december 04. 21:59
    „Igaza Tisztelt Cseter János Úrnak! Kiegészítve azzal a gondolattal, hogy, sööt meglehet fikarcnyit sem érdekli politikusainkat a köznép, csak a sógor-koma-jóhaver!Persze egymásra fujnak a kamerák elött, a szinfalak mögött meg megy az osztozkodás, és a köszös sarcolás!”
  • 1. Cseter János 2007. december 04. 17:03
    „Aratnak az árdrágítók! A "kommonizmus felé haladva" a hatóságaink megbüntették az árdrágítókat! Mivel kizsákmányolták a védtelen lakosságot! Ma ugyan ezért éltetik, sőt védik Őket!
    Vezető politikusainkat nem érinti az árdrágítás, hisz annál több adókat zsebelhetnek be és osztogathatnak belőle egymásnak és a "Hold-udvarukban" lévő szekértolóiknak!
    Naná, hogy a béreket, a nyugdíjakat és a szociális ellátásokat nem emelik az árdrágitások szinvonalára! Így soha nemm érünk az európai állapotok közé! Persze nem is értenek a "Politikai vezetőink a posztjukhoz"! Mit is lehetne várni tőlük az igérgetésen kívül! Ja igen a jól bevált hazugságot!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszadszor úton a győri Mikulás

Győr - Huszadszor indult útjára tegnap reggel a városháza elől a polgármester jókívánságaival a… Tovább olvasom