Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

A bentlakásos intézményekből több gondozottat is hazavisznek

Várnai Jenőné gyakran feltűnik Győr utcáin. Felnőtt lányát, Krisztinát levegőzteti. Kerekesszékében tolja a születése után nem sokkal sérült lányt, akitől van mit tanulni. Alázatot, megbékélést. Velük és több száz sorstársukkal találkoztunk tegnap Kiskúton az Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesülete (ÉSSE) hagyományos gyermeknapján.
Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket és gratulált a szervezőknek, akiknek köszönhetően az élmény: az omnibuszozás, a közös játék és a tánc, még hetekig kitart. Az egész napos programra a megye bentlakásos intézményeiből idén is szép számmal eljöttek, s a közös játéknak, a vetélkedőknek, s az állatkerti látogatásnak köszönhetően közel ezren vidáman töltötték a napot.

– Évről-évre kevesebb a pénz, a válság pedig sajnos a támogatóink körében is érezhető – sorolta Tóth Jánosné főszervező, az ÉSSE elnöke. – Szintén a válsággal összefüggő tapasztalat, hogy ahol mindkét szülőnek, vagy akár az egyedülálló édesanyának megszűnik a munkája, nem tudják fizetni a térítési díjat. A bentlakásos intézmények esetében egy ideje nincs sorbanállás, a szülők egy része kénytelen hazavinni a gyermekét. Mindezt beláthatatlan jövőképpel, reménytelenül teszi. Úgy vélem, a jelenlegi helyzet beláthatatlan következménnyel járhat a családok életében, mert a szülők anyagi gondjait sem mi, sem pedig más szervezet nem tudja megoldani.

Az ÉSSE irodájában lecsapódnak a gondok, Tóth Jánosné szerint naponta többen is telefonálnak, vagy kérnek tőlük tanácsot. További probléma, hogy maga az egyesület sem kapott idén még egyetlen forintot sem a szervezet működtetésére, az iroda fenntartására, így a gyermeknapot sem tudták volna megszervezni támogatóik, valamint a Securitas Magyarország Kft. azonnali segítsége nélkül. A Pálffy Miklós szakközépiskola diákjai a szervezőmunkából vették ki a részüket. Megyénkben 1200 bejegyzett tagja van a szervezetnek, ám az értelmi sérültek legalább kétszer ennyien lehetnek.

Boldogan, együtt: Legszívesebben minden idejüket együtt töltenék, így a Bárczi Gusztáv Intézmény szakiskolai D. osztályának tagjai: Benkő Péter, Fazakas Tímea, Németh Ákos és Balics Máté örömmel vett részt a sorversenyeken, az állatkerti látogatáson.Nagy családban a kis család:Várnai Jenőné 39 éves leányával, Krisztinával érkezett, – számukra a gyermeknap igazi kikapcsolódást jelentett.

Olvasóink írták

  • 1. nagyildike 2009. május 28. 18:36
    „Köszönjük a felejthetetlen napot. További jó munkát és jó egészséget kívánunk Tóthné Évának és segítőinek
    Sok szeretettel a Radósok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozat?

Az emberek jelentős része tart attól, hogy valamely bűncselekmény áldozatává válik, azonban –… Tovább olvasom