Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A bencések lejöttek a városba - videó

Szerdán tartották az Apátsági Major Látogatóközpont – Az első magyar regionális kiállítótér című projekt nyitóját és a beruházás alapkőletételét. Az ünnepségen részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is.
 
Folytatódik a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztési programja. A legújabb beruházási ütemben megújul és új funkciókat nyer a városközpontban álló, évtizedekig omladozó majorsági épület és műemléki pince, amely a rendszerváltás után került ismét a bencés rend tulajdonába.


Videó: Oxygen
A nagyszabású rekonstrukció kiemelt projekt, megvalósításához a főapátság több mint 1,4 milliárd forint kormánytámogatást kapott.

Videó: kormany.hu

"Ezzel a beruházással a bencések lejöttek a városba a hegyről" – említette tréfásan Rábai László projektigazgató, aki részletezte, hogy jövő júniusig miként alakul át az 1650-es években emelt épület a XXI. századi követelményeknek megfelelő látogatóközponttá, turisztikai információs központtá, múzeummá, regionális kiállító- és rendezvénytérré, vagyis értékmegőrző hellyé. Laki Péter, a kivitelező cég elnök-vezérigazgatója többek között a számok tükrében mutatta be a felújítás mértékét. Eszerint ötezer négyzetméternyi épület, huszonötezer négyzetméternyi felület újul meg jövő nyárra.

A projektnyitó ünnepségen megjelent Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, aki hangsúlyozta, hogy a kormány szövetségeseinek tekinti, ezért munkájukban, fejlesztéseikben támogatja is az egyházakat. Az államtitkár bejelentette, hogy a kormányzati szándék szerint a 2014 és 2020 közötti időszakban az egyházak előnyben részesülhetnek az uniós pályázati források elosztásakor.

Hozzátette: a jövő héten javasolni fogja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az uniós forrásoknak azt a négy százalékát, amelyet a központi apparátusban dolgozók ellátására fordíthatnának, ajánlják fel a történelmi egyházaknak, amelyek így 250–300 milliárd forintos többletforráshoz juthatnak.

Az ünnepélyes alapkőletétel után Várszegi Asztrik főapát az áldás előtt megköszönte azoknak – többek között Kara Ákos országgyűlési képviselőnek – a segítségét, akik valamiképpen hozzájárulnak a projekt megvalósulásához.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik bezárná a vámosszabadi menekülttábort

A győri Jobbik kezdeményezésére módosító indítványt nyújtott be a 2014-es költségvetéshez a Jobbik… Tovább olvasom