Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A Bencés Diákszövetség lelki békét remél

A több mint kétezer tagot tömörítő Bencés Diákszövetség közleményt juttatott el szerkesztőségünknek a pannonhalmi gimnáziumban történtekkel kapcsolatban.„Szomorúan értesültünk az egyik alma materünkben, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban történt eseményekről. Diáktársaink azzal fordultak a főapát úrhoz, hogy egyik szerzetes tanáruk visszaélt a bizalmukkal és elfogadhatatlan módon avatkozott be lelki, szellemi fejlődésükbe.

Úgy véljük, Diákszövetségünk nem hallgathat e közösségünket mélyen megrázó esemény kapcsán, mivel az egykori bencés diákok független civil szervezeteként egész életre szóló lelki közösséget vállalunk minden egykori bencés diáktársunkkal, de a bencés szerzetesi-nevelői közösség minden tagjával is. Bízunk benne, hogy a sértettek fájdalma enyhül, és az elindított vizsgálat hozzájárul ahhoz, hogy a múltban történteket fel tudják dolgozni. Bízunk benne, hogy a megindított eljárások a terhelt személy felelősségét teljes mértékben feltárják, és hogy az érintett fel tudja vállalni tettei következményét.

Az intézmény egykori diákjaiként, annak ismerőiként hisszük, hogy az alkotó és imádságos szerzetesrendi közösség szellemisége jelenti a legnagyobb garanciát, hogy a nyilvánosságra került, kirívó eset nem ismétlődik meg. A felállított bizottság és az újjáalkotott gyermekvédelmi szabályzat remélhetően további biztosítékot jelent, hogy a jövőben hasonló sérelmek ne forduljanak elő. Az a forrás, amelyből a bencés szerzetesrendi oktatás és nevelés táplálkozik, kimeríthetetlen. Tudjuk, hogy az egykori alma materünk ma is értékőrző és értékteremtő intézmény, amely nem csupán a diákok szellemi, hanem testi-lelki fejlődését is szívügyének tekinti.

Bizalmunkról biztosítjuk egykori bencés tanárainkat, világi nevelőinket, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk őket abban, hogy magas színvonalú oktató-nevelő munkájukat továbbra is lelkiismeretesen, a keresztény hit tanításainak megfelelően folytassák. Köszönetünket fejezzük ki mindazon értékért, amelyeket egykori tanáraink közvetítettek számunkra, és amelyek egész életünkben segítik eligazodásunkat a világban. Továbbra is büszkék vagyunk arra, hogy bencés diákok lehettünk.

Fejet hajtunk a pannonhalmi szerzetesközösség elöljárói előtt, akik a felmerült problémát példaértékű módon kezelték, és félelem nélkül azonnal intézkedtek. A Mindenható segítségét kérjük, hogy sérelmet szenvedett diáktársaink sebei begyógyuljanak, és kívánunk nekik teljes lelki békességet és örömet.

Budapest, 2015. május 27.
A Bencés Diákszövetség elnöksége

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi történt a pannonhalmi bencés diákokkal? - Megszólalt az egyik áldozat

˝Villanyoltás után, lefekvéskor a ˝kedvencek˝ ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam˝ – mondta az egykori pannonhalmi bencés diák. Tovább olvasom