Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 5°C | 13°C Még több cikk.

A Bence és az Anna maradt az élen

Magyarország - A legtöbb újszülött a Bence és az Anna nevet kapta tavaly, ahogy 2003 óta mindig – derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által szerdán közzétett friss adatsorból. A fiúknál a Máté ugyancsak hat éve kibérelte a második helyet, míg a Leventét 2005 óta nem lehet letaszítani a dobogóról. A lányoknál nagyobb a változatosság, 2008-ban például a negyedik legtöbbször anyakönyvezett név a Jázmin volt, ami tavalyelőtt még csak a 15. helyen szerepelt.

Talán az elmúlt napok hidegfrontja miatt csaknem telt ház van a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészetén, ahol tegnap néhány kismamát kérdeztünk arról, milyen megfontolások játszottak szerepet a névadásban. Kovacsics Balázsné Andrea kislánya Kata lett. „Két ok szólt emellett. Annak idején én lettem volna Kata, de olyan gyorsan születtem meg, hogy édesanyám a nagy izgalomban elfelejtette. Emellett olyan nevet akartunk, ami modern és hagyományőrző: a Katalin rövidítéséből önállósult Kata pont megfelelt ennek" – mondta a mosonszentmiklósi fiatalasszony.

A győrújbaráti Almási családban az első gyermek szerdán érkezett meg. „A Dávid jelentése szeretett, kedvelt. Szeretnénk, ha kisfiunk mindig ilyen lenne" – magyarázta Almásiné Markovics Kitti. Más logikával választott a győri Nagy Valéria. Több nevet sorolt el és közülük párjával közösen a Máté mellett tették le a voksot.


Mindhárom név benne van a legkedveltebb negyvenben – ez már abból a listából derül ki, amelyet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tegnapelőtt tett közzé, és a 2008-ban leggyakrabban anyakönyvezett száz-száz fiú- és lánynevet tartalmazza. A fiúknál a Bence és a Máté volt a két legnépszerűbb – nem meglepő, hiszen 2003 óta minden esztendőben ez a helyzet. A dobogóra 2005-ben kapaszkodott fel a Levente, és az elmúlt évben is ott maradt.

Az első tízben nüansznyi módosulások történtek 2007-hez képest. A Dániel és a Dávid helyet cserélt egymással, így most előbbi a 4., míg utóbbi a 6. Új szereplőként bekerült a Milán, amely a 12. helyről kúszott előre a 9.-re, és a Gergő, amely a 11. helyett már a 10. A szűk elitből a Tamás szorult ki (most nem 10., hanem 11.), de igazán jelentős visszaesés csak a Bálint esetében látható: 2003-ban még a 6. volt, 2007-ben a 9., tavaly pedig csupán a 16.

Almásiné Markovics Kitti és Almási Dávid, Kovacsics Balázsné és Kovacsics Kata, Nagy Valéria és Miklós Máté tegnap a győri kórházban. Mindhárom újszülött neve a negyven legnépszerűbb közé tartozik.
Almásiné Markovics Kitti és Almási Dávid, Kovacsics Balázsné és Kovacsics Kata, Nagy Valéria és Miklós Máté tegnap a győri kórházban. Mindhárom újszülött neve a negyven legnépszerűbb közé tartozik.

A lánynevek népszerűségében valamivel nagyobb változások következtek be egy év alatt, ez azonban nem érintette a listavezető Annát, amely 2003 óta őrzi elsőségét. A 2008-ban születettek közül a második legtöbben a Hanna nevet kapták (2007-ben még csak a 4. volt), míg a 3. helyre az egy évvel korábban még 2. Boglárka került. A dobogóról a 6. helyre szorult a Réka, a 15.-ről a 4.-re jött előre a Jázmin, bekerült az első tízbe a Nóra, kikerült onnan a Laura és az Eszter.

Táblázatok a legnépszerűbb nevekről >>
A mostani névadási divat egyelőre nem formálta át az ország névtérképét. A nőknél továbbra is a Mária és az Erzsébet nevet viselik a legtöbben, 400 ezren, illetve 315 ezren, noha előbbi csak a 90. volt a 2008-as újszülöttlajstromban, az utóbbi pedig be sem került az első százba. Ezeket többnyire az idősebbek viselik, így egy év alatt 8–9 ezerrel lettek kevesebben. Katalin 206 ezer, Ilona 205 ezer, Éva 183 ezer, Anna 152 ezer, Zsuzsanna 140 ezer, Margit 135 ezer, Julianna 110 ezer, Judit 96 ezer él az országban. A férfiaknál László, István, József, János, Zoltán, Sándor, Ferenc, Gábor, Attila az első tíz sorrendje. (Részletesebb listák a kisalfold.hu internetes portálon.)


Félmillió Nagy és Kovács országa

Míg a keresztnév választás, a vezetéknév adottság kérdése, de a hivatal az utóbbiak toplistáját is közzétette. Eszerint 2009. január 1-jén Nagyok (237 ezren), Kovácsok (219 ezren) és Tóthok (215 ezren) éltek legtöbben hazánkban. A további sorrend: Szabó (211 ezer), Horváth (200 ezer), Varga (139 ezer), Kiss (133 ezer), Molnár (108 ezer), Németh (93 ezer), Farkas (83 ezer).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hödlmayr-példa a válságkezelésre

Győr – Az európai autóeladások 30, a hazaiak 40 százalékkal csökkentek. Az unió területén 8… Tovább olvasom