Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A belvíz gondot okoz a gazdáknak

Változó képet mutat Győr-Moson-Sopron megyében a mezőgazdasági betakarítás és a földek állapota. Számos helyen belvíz nehezíti a munkálatokat.

Megyénkben több száz hektáron maradt még betakarítatlan repce vagy kukorica, és a szántások helyzete is változó. Sok helyen nem tudnak rámenni a földekre, hiszen az elmúlt hónapokban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt telített a talaj, hiányzik a tartósabb fagy.

Holczer József, a Bácsai Agrár Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: náluk különösebb kár nem keletkezett az elmúlt időszakban, a repce és a búza is jó állapotban van. Mivel hideg nem volt, a növények fejlettebbek az év mostani időszakában megszokotthoz képest.

Horváth Ottó, a Hercegrét Kft. elnöke mutatja a még „lábon
Horváth Ottó, a Hercegrét Kft. elnöke mutatja a még „lábon" álló kukoricát. A vezető elmondta, hogy náluk harminc hektár maradt betakarítatlan. Fotó: Bertleff András


– Mindent be tudtunk takarítani, és a hó is jókor jött. Elmondható, hogy a szántásaink is rendben vannak. Igaz, a megyében túlnyomó többségben, úgy tudom, nincsenek ilyen szerencsés körülmények – mondta Holczer József.
Ezt a tényt a tápi Horváth Ottó, a Hercegrét Kft. elnöke és Fenyőházi Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének volt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is megerősítette. Mindketten a nagy mennyiségű, 600 millimétert meghaladó csapadékot nevezték az egyik fő gondokozónak. A földek nedvesek, a víz nem tud távozni. Ez hátráltatja a munkát.

– A Szigetközben és a Rábaközben a belvíz nem új keletű jelenség. Engem jobban zavar, hogy évek óta nincs átmenet az időjárásban. Tavaszról és őszről már nehezen beszélhetünk. A szélsőséges időjárás nemcsak az embereket, a növényeket is megviseli. Amíg a szezonális munkákat nem tudják befejezni a földeken, tavaszra sem tudunk előre dolgozni. Ez a későbbiekben majd meg is fog mutatkozni. Szélsőséges esetben akár a napraforgó vetése is veszélybe kerülhet – mondta Fenyőházi Tibor, aki hozzátette: ez bevételkiesést is jelent a gazdáknak, ami a cég nagyságától függően milliós összegeket is jelenthet.

Uniós fejlesztés


Az agrárágazat fejlesztésére 2020-ig 12,4 milliárd euró európai uniós támogatás áll rendelkezésre. Ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi hétéves költségvetési időszakban. A sertés- és a baromfiágazat európai uniós forrásból nem támogatható, ezért azok fejlesztését a hazai költségvetésből segítik. Úgy tudjuk, 2020-ig 180 milliárd forint nemzeti forrás jut az állattenyésztésre munkahelyteremtést segítő plusztámogatásként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáéled a Rómer Győrben

Ismert és feltörekvő, fiatal zenekarok koncertjeivel, művészeti kiállításokkal, ifjúsági… Tovább olvasom