Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > A Belvárostól a bevásárlóközpontig: lemértük a győri parkolókat - videó, fotók

A Belvárostól a bevásárlóközpontig: lemértük a győri parkolókat - videó, fotók

Mérőkerékkel jártunk végig több győri parkolót: utunk során többek közt a Czuczor utcában, a Révai parkolóházban és az Árkádban teszteltük a parkolók szélességét és hosszát. Szavazás.

Szeghalmi Balázs - 2013.11.06. 22:07
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

A plázaépítési láz kitöréséig kizárólag fix méretű parkolók épültek 


"A 2000-es évek elején kezdődő plázaépítési láz idején a vállalkozók sokat lobbiztak azért, hogy a parkolók építését könnyítsék a törvényhozók. Ezt megelőzően ugyanis minden parkolónak 2,5 méter széles, 5 méter hosszúnak kellett lennie.

A jogszabály megváltozott, most általános szabványok vannak érvényben -tól -ig határig. A gyakorlatban mindez azt jelenti: a parkolók szélességét akár 1,9 méterre, hosszúságát 4,5 méterre is le lehet faragni.

Az átlagos autók 1,6-1,7 méter szélesek, vagyis elméleti szinten nem a csökkentés okoz problémákat a mindennapi közlekedés során" - közölte tesztünk előtt Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.


Videó: Cseh Róbert


Miközben mértünk a a Czuczor utcában, a rendőrök épp bírságoltak egy Q7-es sofőrjét
 

Első állomásunk a Czuczor utca Szent István úthoz közeli szakasza a Belvárosban. A közeli okmányiroda és bank miatt népszerű célpontja ez a merőleges parkoló az autósoknak - s a kisalfold.hu tudósítóinak is a rengeteg szabálytalanság miatt.

Érkezésünkkor a rendőrök épp egy szlovák rendszámú Q7-es sofőrjét büntetik. A mérőkerék közben számokat "mond": a parkolók hossza 4,5 méter, szélessége 2,5 méter itt.

"Három parkoló típust különböztethetünk meg a méretei alapján: kényelmetlennek számít a 2,3 méter széles, vagy ennél szűkebb parkoló, 2,5 és 3 méter között átlagosnak mondhatjuk a parkolók szélességét, míg 3 méter fölött kényelmesnek. Utóbbiakra példákat elsősorban inkább külföldön találhatunk.

A parkolók kialakításánál fontos szempont még a beállási (manőverezési, tolatási) távolság, melyet a szakirodalom 6 méter esetén tart ideálisnak, de hivatalosan ez a szám `kitolható´ 5,5 méterig" - magyarázta Máthé-Tóth Péter, majd rögtön le is tesztelte mindezt a Czuczor utcában. A mérő kereken 6 métert mutatott.


Dolgozik a mérőkerék a Czuczor utcában - fotók: Cseh Róbert

Miért nem festették fel a parkolókat a Kisfaludy utcában korábban?

Következő megállónk a Kisfaludy utcában volt, ami érdekes helyzetet ígért. Ha emlékeznek rá Olvasóink, sokáig nem alakítottak ki itt fizetős parkolókat. Sejtik milyen okból?

Bizony ameddig nem engedett a Tisztelt Ház a parkolók fix méreteiből, addig a Kisfaludy utca bizonyos szakaszai nem feleltek meg a korábbi követelményeknek. Most viszont már nincs akadálya annak, hogy 2 méter széles parkolókat felfessenek itt - ahogy mindez be is bizonyosodott mérésünk után.

"Ha 2,5 méter széles parkolókat rajzoltunk volna ide, akkor egy teher- vagy kukásautó könnyen elakadna ebben a szűk utcában" - jegyezte meg Máthé-Tóth Péter. Az egyik közkedvelt belvárosi étterem előtti parkoló hosszával (5 méter) nem akadt különösebb gond a Kisfaludy utcában.


A Kisfaludy utca, ahol évtizedeken keresztül nem voltak felfestett parkolók

Révai parkolóház: átlagos szélességű parkolók, elégséges beállási távolsággal 

Utunkat a Révai parkolóház irányába folytattuk. Amikor átadták Győr második parkolóházát 2009 végén, tesztünk során megállapítottuk: itt egy Hummerrel aligha férnénk el.

Nos, továbbra sem Hummerrel járunk, de az biztos, hogy a mérőkerék 2,5 méter szélességet jelzett a Révai parkolóházban. "Mégis miért ódzkodnak sokan a Nádor aluljáró melletti parkolóháztól?" - vetettük fel Máthé-Tóth Péternek.

"Az okokat egyrészt a parkolóház kissé kiálló támpilléreiben, másrészt a szűkebb manőverezési lehetőségekben kell keresnünk. Tény, hogy nehezebb parkolóházban kanyarodni, mint más parkolók esetében" - válaszolta a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. A Révai parkolóházban a beállási távolság épp elégséges: 5,5 méter.

A saját szemünkkel bizonyosodtunk meg azonban arról, hogy problémákat nem csupán a támpillérek, hanem a figyelmetlenül parkoló autósok is könnyen okozhatnak. Egy Golf 4-es sofőrje például úgy rakta le az autóját, hogy a kocsi 10 cm-re "átlógott" a szomszédos parkolóhelyre. Ezzel a szabad hely már ugrott is.

Azok a fránya támpillérek nehezítik meg sok autós dolgát a Révai parkolóban

Irány az Árkád! "Többnyire nem a parkolók szabványával van gond, hanem a vezetők mentalitásával" 

A következő helyszín szintén népszerű tudósítói helyszín: az elmúlt években több tucatnyi parkolási "gyöngyszemet" kaptunk Olvasóinktól az Árkádból.

Pedig mind a lenti részen, mind az emeleten 5×2,5 métert mutatott a mérőkerék - teljesen ideális számokat. "Úgy gondolom, hogy a győri Árkád kiváló példája annak, hogy többnyire nem a parkolók szabványával van gond, hanem a vezetők mentalitásával.

Tény: sűrűn van teltház az Árkádban, s ez melegágya a parkolási szabálytalanságoknak. Előfordulhat, hogy adott sorban csak egyetlen üres hely maradt szabadon, ahová csak tolatva lehet beállni.

Ez elsősorban vezetéstechnikai kérdés, de az már nem, hogy a felső emeleten annyira közel állnak meg egy-egy autó mögött, a fal mellett a sofőrök, hogy merőlegesen parkoló autós nem tud kijárni. Hasonló helyzetek számtalanszor előfordultak az Ifjúság körúti garázssoron is, ameddig nem helyeztük ki a megállni tilos táblákat.

Az Árkádban egyelőre nincs tábla, de hangsúlyozni kell: a KRESZ egyértelműen tiltja a másik autóst akadályozó megállásokat" - közölte Máthé-Tóth Péter.


Az Árkádnál átlagos parkolók várják az autósokat

A parkoló, amelyet jószívvel ajánlunk Opel Omega Combi tulajdonosoknak

Végezetül, megtekintettük a nádorvárosi új parkolók egyikét is a Buda utcában. A mért parkoló szélessége 2,5 méter, hosszúsága 6 méter volt. Ez a helyet ajánljuk az Opel Omega Combi tulajdonosok figyelmébe - itt garantáltan nem éri csalódás őket.


Hat méteres szabadság Nádorvárosban ax XXL-autó tulajdonsoknak


Az első fizetős parkolókat az USA-ban vezették be

A világon az első parkolók várak tövében, kovácsműhelyek közelében már a 16. században kialakultak. Ezeket a helyeket természetesen lovak foglalták el.

Az első fizetős parkolókat a harmincas évek elején az Egyesült Államokban vezették be Oklahoma Cityben egy újságíró ötlete nyomán.


Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 24 hozzászólás
Moderálásra küldöm 24. DON 2013.11.07. 23:50

Strela!
Konkrétan mi a probléma a matekkal?
Egy vízszintes vonal 10 cm. Akkor ez nem így néz ki?
_ __ _
||_________________|||_________________|
| | |
|___________________|___________________|

Moderálásra küldöm 23. DON 2013.11.07. 23:37

"Az első fizetős parkolókat a harmincas évek elején az Egyesült Államokban vezették be Oklahoma Cityben egy újságíró ötlete nyomán."

Ez a baj az újságírókkal: nem a saját dolgukkal törődnek, hanem mindig máséval :)

Moderálásra küldöm 22. miracle 2013.11.07. 19:48

Plázák nem tudom mit tökörésznek 10 centikkel. 10 centivel nagyobb szélesség adott esetben igen sokat jelenthet, a pláza meg 1000-ből veszítene 30-40 parkolóhelyet mindösszesen, nagy kaland, úgy sincs tele sose.
(Lásd még, ha minden ma létező autó 1, azaz egy! százalékkal hosszabb lenne, hátul az utasok keleti kényelemben ücsöröghetnének, de nem, le kell vágni azt az 5 centit, hogy ezzel a lábhely pont a kritikus alá essen)

Moderálásra küldöm 21. mima 2013.11.07. 19:39

9-es és 13-as, nektek vagy nincs autótok, vagy ti szarjátok le a parkolást, és úgy álltok be ahogy esik, vagy nem forgalmas helyen laktok...aki napi szinten 2x küzd a parkolásért, azt lehet, hogy érdekli, ha van ideje, ha nincs, cigire bezzeg jut idő, mi?

Moderálásra küldöm 20. strela 2013.11.07. 16:11

19. Látom nem fog unatkozni, máris akadt társa a harmadik osztályban :)

Moderálásra küldöm 19. Mankapunka 2013.11.07. 15:57

Ő arra gondolt, hogy 10 cm bal oldalon, és 10 centiméter jobb oldalon strela.

Moderálásra küldöm 18. strela 2013.11.07. 15:38

17: OK, tegyünk egy próbát. Itt vezesd le nekünk légyszives, hogy szerinted akkor mennyi hely van két 170 centis autó között, ha 190-es helyek középén állnak.

Moderálásra küldöm 17. SzórakészÍrókéz 2013.11.07. 15:05

16. strela

??? Rám a margarin ? még magyarázzam az 50 cm-ert ?

Moderálásra küldöm 16. strela 2013.11.07. 14:55

15: Csak hajrá, úgy nézem rádfér.

Moderálásra küldöm 15. SzórakészÍrókéz 2013.11.07. 14:48

6. Madarász 2013.11.07. 08:03
"akkor marad 20 cm a két autó között"
általános iskola 3-ik osztályt újrajárni...


24 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...