Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A belvárosból eltűntek a galambok

Győr - Egy olvasónk érdeklődött afelől – amit bizonyára sokan észrevettek –, hogy valóban eltűntek-e a galambok Győr belvárosából. A válaszunk határozottan: igen.

A témának apropót ad, hogy éppen két éve lépett életbe a város galambrendelete, és láthatólag bevált.

Amennyire a széplelkű, régi költők szerették, a mai városokban élők legalább annyira gyűlölik a galambot, aminek természetes ellensége jóformán nincsen – kivéve, ha egy önkormányzat annak számít.

Augusztus elsején, két évvel ezelőtt lépett életbe az a városi rendelet, aminek kézzelfoghatóbb része a galambok etetési tilalmáról szólt – természetesen ilyen okból azóta sem bírságoltak meg senkit –, a fontosabb része viszont a lakóközösségekre vonatkozott. Azt írja ugyanis elő az állatok tartásáról szóló rendelet, hogy a lakóknak maguknak kell megakadályozni a galambok fészekrakását, s különböző módszerekkel – riasztókkal, a tetőnyílások befedésével – kötelesek gondoskodni arról, hogy a városi madarak ne találjanak élőhelyre a téglaházak padlásain.

Németh Zoltán alpolgármesterhez – akit belvárosi képviselőként kiemelten érint a probléma – rengeteg panasz érkezett: a madárürülék miatt már nem lehetett használni a padlásokat, a belső udvarokban lehetetlen volt kiteregetni a ruhát, s a folyók városában kezdett közegészségügyi kérdéssé válni a galambprobléma. Utána jött a rendelet, s a látszat szerint a helyzet nem javult, inkább csak rosszabb lett. Az alpolgármester szerint azonban éppen ez a látszat jelezte a jogszabály sikerét: a lakóközösségek mindent megtettek a kellemetlen vendégek elkergetéséért, ezért azok a házak padlásaiból kiszorultak az utcára, közterekre. Innentől kérdéses lett volna még az is, hogy minek teszi ki a város az egymilliárd forintból felújított Széchenyi teret, a madarak kedvenc találkozóhelyét.

Éppen két éve lépett életbe a rendelet, ami többek között az etetést tiltotta meg. Fotó: Kisalföld-archívum
Éppen két éve lépett életbe a rendelet, ami többek között az etetést tiltotta meg. Fotó: Kisalföld-archívum

De a galambok tényleg eltűntek Győrből – jól látja olvasónk. Németh Zoltán alpolgármester úgy tájékoztatott: az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően előírt egy többütemes programot a madarak elkergetésére – ennek járunk most az utolsó üteménél.

– A rendelet életbelépése után is rengeteg panasz érkezett – mondja az alpolgármester. – Egy példa: az egyik lakótelepi téglaház tetejét például százával lepték el a madarak, az ürülék és a galambtetem eltömítette a csatornát. A lakók speciális riasztót szereltek fel, ez viszont a szemben álló ház közösségét zavarta, az egyikük szerint orvoshoz is kellett fordulnia a zavaró hang miatt – mondja Németh Zoltán. – Végül az önkormányzat megbízott egy Csongrád megyei céget – ilyenből egy-
kettő létezik az országban –, amely profi módon gondoskodott a galambok befogásáról – közölte az alpolgármester.

Tudomásunk szerint több ezer madár tűnt el a városból az elmúlt hónapokban, s már csak egy üteme van a hátra a programnak, mivel a Rába és a Mosoni-Duna hídjainak közművei között még találtak maguknak élőhelyet. Ennek pedig csalhatatlan jeleit mindenki jól ismeri.


Egyre több város száll harcba a galambokkal

Mosonmagyaróváron 2007 elejétől kezdve tavalyig több ezret lőttek le a város rendelkezésének megfelelően, Makón pedig maga a képviselő-testület döntött úgy, hogy gyéríteni fogja a madárállományt. Németh Zoltán kérdésünkre elmondta: az önkormányzat csak a befogással bízta meg az adott céget, a madarak további sorsát nem követi nyomon.

Olvasóink írták

 • 8. urbaniastapista 2009. augusztus 10. 08:14
  „Meglátták a mostanában sokszor arrafelé járőröző, rőtszakállú, gonosz kis városházacsesztető törpöt és fejvesztve elmenekültek. :)”
 • 7. gerald 2009. augusztus 06. 21:45
  „OK! madárszar elviselhetetlen, ahogy az is amit a cikkben szakszerűségnek hívnak az a valóságban sok esetben állatkínzással párosult. A galambbúvó padlásokat hermetikusan lezárták és hagyták őket kínok közt élve elpusztulni.Majd zsák szám hordták el a tetemeket. Történ ez év február márciusban.
  Mellékelnék egy kép címét amikor hasonló élettel telt volt a Széchenyi tér is. A kép Temesváron készült (via:ildikoo) Temesváron mint ahogy több ezer európai városban megoldották a galambkérdést. Takarítani kell! Nem meg várni a következő felhőszakadást.
  http://img3.indafoto.hu/8/3/10623_62d75fb2e3075506e8837d8f55021ab1/4820075_adddbf6c87ab44c5af2dea1d870b1f2d_m.jpg”
 • 6. timus0113 2009. augusztus 05. 10:12
  „Szar ügy,ha leszarnak mindent....”
 • 5. janika 2009. augusztus 03. 18:11
  „Gyurcsány nekik nem mondotta? "Ellehet menni tessék"! Mehetnek a virágpiacra ott már régi a felújítás!”
 • 4. Truder 2009. augusztus 03. 13:38
  „Majd visszatérnek,és összeszarják az új Széchenyi-teret.”
 • 3. bn 2009. augusztus 03. 13:05
  „Lehet, hogy a belvárosból eltüntek a galambok, de szerintem csak átköltöztek Gyárvárosba... Minden reggel arra kelek 5kor, hogy egy-kettő nekiáll berregni az erkélyen... Marha idegesítő.”
 • 2. elemér 2009. augusztus 03. 11:59
  „moderálva off”
 • 1. Ms.Wolf 2009. augusztus 03. 10:44
  „Neeee :´´( Hol vannak a galambok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év történetét tükrözik az öreg üvegek

Kajárpéc - Különös üveggyűjteményt ajándékozott a falunak Rotarideszné Borbély Gizella. A törékeny… Tovább olvasom