Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A belváros is egy bevásárlóközpont

A belvárosi kereskedők, vállalkozók a megyei kereskedelmi és iparkamarában fórumon beszéltek arról, mit tehetnek közösen azért, hogy forgalmuk növekedjen. A kamara azt vállalta, hogy a bécsi Bevásárlóutca-projekt honosításával támogatja összefogásukat.
Győri bevásárlóutca bécsi mintára címmel április 26-i számunkban már írtunk a megyei kereskedelmi és iparkamara kezdeményezéséről. Czizmazia Ferenc tagozati elnök úgy véli, a Bécsben bevált citymarketing a győri Baross út hagyományos kereskedelmének megmentésére is alkalmas. Az osztrák fővárosban ugyanaz volt a probléma, ami mostanában a megyeszékhelyen: a hatalmas bevásárlóközpontok szaporodásával a történelmi városrész üzleteiben csökkent a forgalom. Bécsben viszont sikerült visszacsalogatni a vevőket, közös marketinggel, a kereskedők és a szolgáltatók egyesületbe szervezésével.

Bécsben sikerült

Az ötletadó nemrégiben fórumra hívta az érintetteket, ahol a mintegy száz érdeklődőnek elmondta: a Bevásárlóutca-projekttel Bécsben hat év alatt sikerült a kedvezőtlen tendenciát megfordítani. Dinnyés Előd kamarai titkár tájékoztatásából kiderült: a kamara a bécsi projekt szakmai információival, infrastruktúrával segítené az egyesületalakítást és -működést, amíg az nem önállósodik. Kun András alpolgármester leszögezte: az önkormányzat és a vállalkozók érdeke azonos. Megemlítette egy újfajta parkolási tikett lehetőségét, ami a belvárosi kereskedelem egyik legnagyobb problémájára jelenthetne megoldást, ugyanis sokan azért választják a bevásárlóközpontokat, mert a Baross út közelében autóikkal nem tudnak ingyen megállni.

A parkolás gondja

Több felszólaló vállalkozó az üzletbérlés bizonytalanságára, a portálja átalakításával járó hosszadalmas ügyintézés problémájára hívta fel a figyelmet. Ez ugyan nem tartozott szorosan a fórum eredeti témájához, de például a boltok külseje kétségkívül a forgalmat is befolyásoló tényező. Elhangzott többek közt a virágosítás gyakorlatának és a cégérkihelyezés engedélyeztetésének megváltoztatására vonatkozó ötlet. Abban a legtöbben egyetértettek: érdemes elfogadni a kamara felajánlott segítségét.

Bognár Gyuláné azt hangsúlyozta: ha létrejön az egyesületi összefogás, profi csapat dolgozhatná ki a jelentős változást hozó lépéseket. Reménykeltőnek tartotta, hogy az alpolgármester megemlítette a parkolási tikettet, mert szerinte is a legtöbben e kérdésben számítanak a város közreműködésére. Antal Sándor szerint megoldás lehetne, ha a vállalkozók a parkolóházzal együtt alakítanának ki bónuszrendszert, kölcsönösen reklámoznák egymást. Úgy véli, jó lenne, ha megszabható volna, milyen profilú üzletek működhetnek a sétálóutcában és környékén.

Befedhető utcák

Egy kismama szerint gyermekőrzőt, játszóhelyet kellene biztosítani a bevásárlóutca közelében. Egy utazási iroda vezetője a közös árengedmények, akciók reklámozásában, egy marketinges a médiaeszközök kidolgozásában, Büss Zsuzsanna egy grafikai stúdió vezetőjeként ajánlott fel ingyenes segítséget.

„ A Baross út kereskedőit is úgy kellene együtt megjeleníteni, mint egy bevásárlóközpontot. A közös arculatban azt hangsúlyozva, hogy ennek a »plázának« patinás épületek adnak különleges díszletet. Egy-egy üzlet külön nem tudja a megfelelő reklámot megfizetni."

– Csak abban különbözik a bevásárlóközpontoktól a Baross úti kereskedelem, hogy az utcák nincsenek lefedve, hiszen itt is kisebb-nagyobb üzletek, vendéglátóhelyek sorakoznak – csatlakozott a véleményhez Gergely Zoltán önkormányzati képviselő és hozzátette: bizony hiányzik a belvárosi kereskedőket, szolgáltatókat összefogó profi menedzsment, ami a plázák vállalkozóinak biztosított. Egy olasz példát említő hozzászólásból az is kiderült, az utcák lefedése sem lehetetlen. A képviselő szerint viszont a belvárosban lakók érdekeiről sem szabad megfeledkezni.

További információt Nagy László ad a 96/520-223-as, a 30/272-3460-as, valamint a 20/565-9899-es számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkült a győri polgármesterjelölt-jelöltek köre

Az önkormányzati választás után – amelyet Sólyom László államfő várhatóan október elejére ír ki – a Kisalföld információi szerint biztosan új ember irányítja Győrt 2010-ig. Balogh József, aki 1994 óta tölti be a polgármesteri tisztséget, 2004 áprilisában lapunknak adott interjújában jelentette be, nem indul újra e posztért, azóta viszont két másik beszélgetésben bizonytalanabbul fogalmazott. Tovább olvasom