Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A belga ''vendégangyalok''

Nyalka - Sok magyar család elgondolkodhatna a belga von Giel család munkáját látván: nemcsak házat vettek Pannonhalmán, hanem ott segítenek a helyieknek, ahol csak tudnak. Hazájukban bált rendeznek, palacsintát árulnak, ruhát gyűjtenek – hogy aztán elhozzák nekünk, magyaroknak.
Petert, Annuskát és öt gyereküket jól ismerik a környékbeliek, hiszen a belga család nemcsak kirándulni jár Pannonhalmára. Évekkel ezelőtt itt vett házat a magyar származású családanya, akinek édesapja ’56-os magyarként került Belgiumba. Hogy pontosan mikor és hogyan barátkoztak össze a Pannonhalmi Egyházmegye karitatív szervezeténél önkénteskedő Futó Györgyné Jutkával és férjével, arra már egyikük sem emlékszik pontosan, de az biztos, hogy barátságukról sokan példát vehetnénk.

Filléres gondok

Ahogy ugyanis másnak a kirándulás vagy a moziba járás, úgy a belga von Giel családban a jótékonykodás a közös családi program. Az egész azzal kezdődött, hogy a „szomszédokkal" való kedélyes beszélgetés közben óhatatlanul szóba kerültek a nyalkai iskola, óvoda napi, filléres gondjai. Hol takarók, hol iskolaszerek kellettek a gyerekeknek, s Peterék, ahelyett, hogy egyszerűen széttárták volna a kezüket, a tettek mezejére léptek. Azóta, ha Magyarországon járnak – és jönnek, amikor csak tehetik –, kisebb-nagyobb adományokat hoznak: pénzt, ruhaneműt, használati tárgyakat, mikor mire van éppen szükség.

Nemcsak kérnek, adnak is

S hogy nem nehéz-e megmozdítani a belgákat egy olyan kis magyarországi faluban élőkért, amelynek a legtöbben még a létezéséről sem tudtak? Annuska szerint nem, hiszen ők nem egyszerűen kérnek, hanem adnak is cserébe valamit.

– Lekváros palacsintát, hamburgert árulunk a helyi fesztiválon, bált rendezünk, így folyik be a pénz. Az emberek így szívesen adnak. Nem járunk házról házra, de van egy hosszú listánk a segítőkész ismerőseinkről, rájuk is számíthatunk – meséli a mosolygós asszony.

Igaz, a nyalkai iskola, amelyet négy éve 250 ezer forinttal segített a család, két éve bezárt, de (sajnos) mindig van miért, van kinek segíteni. Amikor megtudták, hogy az idősek nehezen hallják a helyi templomban a misét, hangfalakat, mikrofont, erősítőt szereltek be, két hete pedig az óvodának – amelynek három éve félmillió forintos adományt hoztak – új poharakat ajándékoztak.

Segítő külföldiek

– Szomorú, de az itt élő külföldiekre szinte jobban lehet számítani, mint sok helyire, akiknek ugyanígy lenne lehetőségük segíteni... Általában elég egy telefon, s már érkezik is a segítség a barátainktól – meséli Futóné Jutka, aki a von Giel família mellett egy szintén baráti német családot hoz fel példaként. Tőlük bicikliket kapnak hamarosan a közelmúltban Tápszentmiklósra költözött nagycsaládosok, de lehet számítani férje osztrák főnökeire is, akik az egykori nyalkai téeszt vásárolták meg.

Von Gielék pedig még nagyobb álmokat szövögetnek: a nyalkaiak közvetítésével néhány hete eljutottak Dévára, a Kisalföldben is többször bemutatott Böjte Csaba atyához. 2400 eurót – több mint 600 ezer forintot – vittek magukkal, amiből Csaba atya útmutatásával tartós élelmiszereket vásároltak a keze alá tartozó, sokszor „vacsoragondokkal" küszködő négy árvaháznak. Romániában Peter filmet készített a látottakról – a puritán körülmények között élő árva gyerekekről és az atya csapatának áldozatos munkájáról –, hogy Belgiumba visszatérve újabb gyűjtőakciót indítson a támogatásukra.

A von Giel családban közös program a jótékonykodás; nemcsak kérnek, nyújtanak is valamit az adományokért.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgár lesz a falu plébánosa

Écs - Először adományoz Écs községe díszpolgári címet. A polgármester és az önkormányzati testület… Tovább olvasom