Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A belépő két brummogás

Nyúl - Nem sütött a nap, legalábbis a nyúli ovi udvarán nem, a macinak öltözött kisfiú nem ijedt meg az árnyékától. Így aztán nem bújt vissza az alkalomra állított odújába, ami jelentheti az idő enyhülését. A hagyomány szerinti gyertyaszentelő napjával kapcsolatos időjóslással is ismerkedtek a gyerekek, az Aranykapu Óvodában kiállítás nyílt, ez a hét a mackók jegyében telik az intézményben.
A belépőt a gyerkőcöknek egy, a felnőtteknek két brummogás jelentette a színes kiállításra, a gyertyaszentelőhöz kapcsolódó néphagyományt pedig eljátszhatták az ovisok. Farkas Katalin óvodavezető elmondta, harmadik éve a kompetenciaalapú nevelés alapján tevékenykedtetik a kicsiket, ami élményalapon „működik" s az élethosszig tartó tanulás megalapozója. A gyerekek egy hétig gyűjtötték a kis- és nagyobb mackókat, s a közösségformálást is nagyban segítheti egy-egy ilyen összehangolt tevékenység.

– Nem elégedhetünk meg a szép környezettel, a jelenlegi, 161-es gyermeklétszámmal – szögezte le Farkas Katalin, aki megsúgta, ezért bizony munkatársaival együtt tenniük is kellett. – Uniós pályázaton nyertünk, s olyan, a gyermekekhez közel álló témákban dolgoztunk ki projekteket, amelyek kapcsán magunk is tanultunk. A mackóprogramra már hetekkel ezelőtt készültünk, a hagyományőrzést és a művészeti nevelést is magába foglaló tudást közvetítettünk a kicsik felé. Számunkra is élményt jelentett a 40–50 „éves" mackónépség előkerülése a családoktól, a kiállítás megnyitása pedig igazi ünnepet jelentett.

Játszva tanultak: Csütörtökön a nyúli ovi udvarán nem sütött ki a nap, úgyhogy a medvének öltözött kisgyermek sem bújt el. A kicsik láthatóan élvezték a játékot. Fotó: Bertleff András
Játszva tanultak: Csütörtökön a nyúli ovi udvarán nem sütött ki a nap, úgyhogy a medvének öltözött kisgyermek sem bújt el. A kicsik láthatóan élvezték a játékot. Fotó: Bertleff András

A kompetenciaalapú óvodai nevelés eddig csak választható volt, míg az iskolákban már kötelező. A nyúli óvoda megkockáztatjuk, sajátosan előremenekült, a most pályázók tőlük is kérnek tanácsot vagy modellként használják a példát. Farkas Katalin szerint a váltás jótékony hatással volt intézményükre, népszerű az ovi, hat csoportban foglalkoznak a gyerekekkel, s a szülőket az interneten és az újság segítségével is tájékoztatják a házon belüli eseményekről. Nyitottak az újdonságokra, elfogadják az építő kritikát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivédhető a reggeli buszjáratok zsúfoltsága?

Győr - A Kisalföld Volán szerint kivédhető lenne a reggeli buszjáratok zsúfoltsága, ha a győri… Tovább olvasom