Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A békalencse miatt nincs béke

A pecások mind azt szeretnék, ha a Holt-Marcal gyirmóti horgászfalunál lévő szakaszáról a békalencse eltűnne. Akkor újra hódolhatnának hobbijuknak. De egyelőre csak a horgászegyesületi vezetőség távozásának siettetése tűnik megoldhatónak.
Legutóbb augusztus 7-én Pusztuló paradicsom címmel írtunk arról, hogy a gyirmóti horgászfalunál tavasz óta nem lehet pecázni, mert a Holt-Marcal e szakaszát teljesen ellepte a békalencse. Azóta sem változott a helyzet: halat fogni nem lehet, a hangulat egyre rosszabb. A telektulajdonosokat az algásodó víz szaga zavarja, a Magyar Vagon- és Gépgyár Horgászegyesület hétszáz tagját pedig az is mérgesíti, hogy hiába fizették be ez évre a csaknem 14 ezer forintos tagdíjat.

Irtani vagy nem irtani

– Joggal elvárhatnák, hogy pénzükért cserébe legalább lássák a vizet, de azt „zöld szőnyeg" takarja. Eltakarítása ügyében két szakhatósági vélemény is készült, de azok részben ellentétesek egymással – nyilatkozta Várnai Jenő egyesületi elnök. Kisgyörgy Zoltán tógazda hozzátette: a környezetvédelmi felügyelőség vizsgálódása szerint a békalencsét eltávolíthatnák, a nemzeti park viszont azt állítja, hogy a probléma megoldását az nem segíti elő. A tisztítás az előzetes árajánlat szerint nyolcmillió forintba kerülne. A vezetők szerint jó jel, hogy legalább a holtág tulajdonviszonyai tisztázódhatnak. Az önkormányzattól várhatóan az államhoz kerül a tulajdonjog, ahhoz, akitől az egyesület a halászati jogot bérli. Így nagyobb az esély rá, hogy valaki koordinálja a teendőket, esetleg pályázati támogatást igényel az elöregedett szakasz kotrásához, amihez több százmillió kellene.

Halra váltott tagdíj

A vízügy, mint a holtág kezelője, mindent megtesz, amit lehet: biztosítja az áramlást. De azt egyelőre nem tudni, mikor tűnik el a békalencse, mikor lehet ismét horgászni. Ezért az egyesületi tagok szeretnék visszakapni a tagdíjukat – legalább részben – vagy a jövő évre „átíratni". A vezetők szerint azonban ez nem lehetséges. Igaz, hogy a csodás környezet miatt a madárdalos Holt-Marcal a tagok kedvenc horgászhelye, de az egyesületnek van két másik vízfelületre (Rába, abdai tó) is engedélye. Másrészt a telepítést el kell végezni, a tagdíjakat halasításra költik.

Elnökségmenesztés?

Várnai és Kisgyörgy érzi: a tagság egy része a vezetőséget okolja, elnökségmenesztő a hangulat a körükben. Januárban amúgy is tisztújításra került volna sor és a jelenlegi vezetők még a békalencseügy előtt jelezték, hogy átadják a stafétát a fiataloknak, de szebb búcsúra vágytak. Kissé megkeseredett szájízzel készülnek arra, hogy esetleg egy rendkívüli közgyűlés előbb is leváltja őket, holott az elmúlt években is sokat tettek és most a gondban is rengeteget kilincseltek az egyesület érdekében. Ha ők távoznak is, attól a békalencse még marad. Azt szeretnék, ha a horgászfalu újra a nyugalom zöld szigete lenne, a víz mellé visszatérne a béke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem egyperces a késés az egyesen

Szeptembertől összevonták az 1-es és a 3-as járatot, így egy busszal el lehet jutni Marcalváros… Tovább olvasom