Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A Baross híd tovább rohad, felújítása majd egyszer - videóval

Hiába halad át a Baross hídon naponta közel 20 ezer gépjármű, a megroggyant híd nagygenerálozására egyelőre nincs pénz. Fotókkal.

Valószínűleg nagyon nem kell emlegetni a győrieknek, hogy a város egyik közlekedési ütőere, a Baross híd finoman fogalmazva is rossz állapotban állja nap mint nap a közel 20 ezer (hétköznap pontos számítások szerint átlagosan 17-18 ezer) gépjármű rohamát.

A híd útburkolata sok helyütt töredezett, kátyúkkal szaggatott, miközben ha a híd alatt sétál az ember, szó szerint elszörnyülködik a rozsdás vasszerkezeten, az omladozó vakolaton, falakon.

Eszi a rozsda a Baross hidat. Videó: Cseh Róbert.


Az eltelt idő alatt a beruházás költségei közel megduplázódtak

Holott a Baross híd rég megérdemelt felújítását már hat-hét éve is tervezték, de mostanáig nem valósult meg – ráadásul az eltelt idő alatt a beruházás költségei közel megduplázódtak.Szavazzon!


Tavaly ősszel Szakács Imre győri képviselő többek közt azt indítványozta a Parlamentben, hogy kerüljön be a költségvetésbe a Baross híd évek óta szükséges nagygenerálozása. Az előterjesztésből azonban nem lett semmi, az országgyűlés novemberben leszavazta a győri politikus módosító indítványát.

Szakács Imre: "remélhetőleg a következő ciklusban mindez megvalósul"

A kisalfold.hu most azt kérdezte Szakács Imrétől, hogy az új összetételű parlamentben szintén szándékozik-e foglalkozni a Baross híd felújításával, mire azt a választ kaptuk "természetesen igen, s remélhetőleg a következő ciklusban mindez megvalósul".

További konkrétumokat a győri képviselő egyelőre nem kívánt elmondani.

Közút: "A beruházás megvalósítása legalább egy éves előkészítést igényel"

"A híd teljes felújítása 2009-es áron 1,2-1,5 milliárd forintba kerülne, de nem csupán a hatalmas összegű pénz előteremtése jelent komoly gondot" – kezdte a kisalfold.hu-nak Wimmer József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának osztályvezetője.


Pillanatképek a megroggyant Baross hídról. Fotók: Cseh Róbert.

"A beruházás megvalósítása legalább 1 éves előkészítést igényel, melyben a Volánnál, a MÁV-val és Győr városával is egyezségre kell jutni. A híd alatt a felsővezetékeket például mindenképp áramtalanítani kell – ennek hiányában nem szabad dolgozni a hídon –, vagyis a felújítás során többek közt meg kell majd oldani, hogy egy-egy tolatómozdony segítségével jussanak túl Győr belvárosán a szerelvények" – magyarázta Wimmer József.

"Többször le kellene teljesen zárni a hidat"

"Az építési idő is körülbelül 1 esztendőn át tartana, úgy, hogy közben többször le kellene teljesen zárni a hidat" – tette hozzá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának osztályvezetője."Közvetlen veszélyt ugyan nem jelent, azonban annyira rossz állapotban van"


"A Magyar Közút Zrt. szerint a híd a közlekedők számára közvetlen veszélyt ugyan nem jelent, azonban annyira rossz állapotban van a Baross híd, hogy a megyei közúti hidakat a rekonstrukció fontosságának sorrendjében tartalmazó listán az elsők között szerepel" – írta a Kisalföld tavaly júniusban.

Nos, jelentjük: a helyzet változatlan, minden egyes szó most is igaz.


Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Tabornok 2010. március 25. 19:08
  „Bocsi, ez a vacak rendszer, nem bírja az "Ő" betűt.”
 • 48. Tabornok 2010. március 25. 19:06
  „Pató Pál úr országáben, ez természetes! Ej ráérünk arra még!
  A költők, azért is csodálatos emberek, mert örök igazságokat tudnak megfogalmazni. Jó példa erre, Petőfi Sándor.
  Milyen jó, hogy nem adózok.
  Gazdaságom van, de nem sok,
  S van adósságom, de sok.
  Én magyar nemes vagyok !

  Mit tör?döm a hazával?
  A hazának száz bajával?
  Majd elmúlnak a bajok.
  Én magyar nemes vagyok!

  ?si joggal, ?si házban
  Éltemet ha elpipáztam:
  Mennybe visznek angyalok.
  Én magyar nemes vagyok !

  mottó:
  Nem akarok mást, mint becsületesen megmondani az
  embereknek: "Nézzétek meg magatokat és lássátok,
  milyen rossz és sivár az életetek"
  /Csehov/”
 • 47. Freehill 2010. március 24. 11:38
  „targis (ha nekem szántad a #46-ost): ne sértődj meg, hanem inkább olvasd el még egyszer, amit írtam. KELL változtatni, át kell építeni a Baross hidat és a környékét, ez egyértelmű. De NEM a buszokat kell száműzni.”
 • 46. targis 2010. március 24. 11:20
  „Ok, meg vagyok győzve. Maradjon így, hogy ne kelljen változtatni. A himi-humi doki majd megoldja, meg az idő.”
 • 45. Mankapunka 2010. március 23. 23:35
  „"85-ös és az 1-es út valahol kívül találkozna egy csomópontban"

  Ez nagyon tetszett. Hogy egyesek nap,mint nap hogyan közlekednek. Látszik néha,fogalmuk sincs.

  civac mymap.hu Egész Világ már rajta van.”
 • 44. Freehill 2010. március 23. 22:35
  „targis, és hová tennéd? Amúgy Budapesten is rendesen leesett az utasszám, amikor kitették a buszállomást az Erzsébet térről a Népligetbe. Pedig az egy nagyváros, nagy kiterjedésű, elosztott városközponttal, metróvonalakkal, míg Győrnek egyetlen központja van - és jelenleg ideális módon ott van egy helyen a vasútállomás, a vidéki buszpályaudvar, és a helyi buszvonalak metszéspontja (így a közvetlen átszállás is biztosított). Amíg a város szerkezete nem változik, addig hatalmas bűn lenne a közlekedést ezzel ellentétesen szervezni! Megfelelő átalakítással lehetne több helyet csinálni a helyi és a helyközi autóbuszoknak is a központban.”
 • 43. bandi_ta 2010. március 23. 21:11
  „Úgy két-három év múlva elkészül a Halászi híd. Addigra talán lesz pénz a Baross hídra, és így éppen lesz ráérő kivitelező is! Csodás ugye? Nádorvárost Máriakálnokon át lehet megközelíteni, de ez csak az első két-három évben lesz szokatlan... (terepjáróval kimondottan élvezetes!)”
 • 42. Diák 2010. március 23. 21:02
  „Ez a felüljáró a himi-humi doktor analógiája: Elmegy a férfi az orvoshoz, hogy baj van a szerszámával. Az orvos szerint azonnali mütétre van szükség. Erre elmegy a himi-humi doktorhoz. Az is megnézi. A férfi megkérdezi: tényleg le kell vágni? Megnyugtatja a himi-humi doktor: szó sincs róla. Várjon két évet, és himi-humi leesik magától! Javitás nélkül a felüljáró is össze fog omlani.”
 • 41. civac 2010. március 23. 20:41
  „mintha a 85-ös és az 1-es találkozna Abda és Győr között, a "repülőnél"; egyébként meg nem messze megy el a vonat, még csak óránként...”
 • 40. Stan01 2010. március 23. 20:26
  „Egy lehetőség van. Kikell vinni az autós forgalmat a városból. 85-ös és az 1-es út valahol kívül találkozna egy csomópontban, mellé felhúzni jópár parkolóházat plusz egy busz állomást és onnan az emberek a város bármely pontjára eljuthatnának. A dugó kérdés megoldva. Vasútnál meg esetleg olyat lehet, hogy a mellék állomásokra egyenletesen ellehetne osztani a vonatterheléseket. Vagy a legvégső eset: elbontani a Baross hidat, teljesen. Persze a forgalmat attól még ki kell vinni a városból.”
 • 39. targis 2010. március 23. 20:24
  „Freehill! Én se úgy gondoltam, hogy pl Ikrénynél lelökünk mindenkit a buszokról, oszt jónapot. A vidéki már rég kinőtte azt a helyet, tehát előbb-utóbb ki kell onnan költöztetni. Az egy dolog, hogy mindenki fél az újtól, de meg kell lépni. Mondjuk a révais végállomást vinnék vele, és máris két légy van lecsapva. Pesten is meg tudták oldani.(Deák tér-Népliget).”
 • 38. iq 2010. március 23. 20:10
  „NEM BAJ HADROHADJON,AMI ROHAD AZ NEM ÉG!!!”
 • 37. egylány00 2010. március 23. 19:06
  „Borkai bácsi..hajráá:D ezen kár csámcsogni, úgy sem csinálják meg. Ez a "felsőbb" embereknek nem lényeg (ahogy más sem, sajnos) a havi közel 1millió forintos fizetés az sokkal fontosabb (lehet keveset is írtam)...szerintem!”
 • 36. laposibenö 2010. március 23. 18:53
  „Ejnye Szakács ur! Remélhetöleg megvalósul? Hát mi a nem bisztos a Fidesz győzelem vagy a Fidesz kormány se ad pénzt?”
 • 35. Mankapunka 2010. március 23. 18:10
  „Nem híd amúgy,hanem felüljáró,de sebaj.

  Ha már hivatalból beszélnek néhányan.”
 • 34. zsukov 2010. március 23. 17:55
  „Szolni kéne Matuskának azt fél alatt lenne hid !!!”
 • 33. onem 2010. március 23. 17:34
  „de legalább takarítanák, az nem elsősorban pénz kérdése! hol vannak a közmunkások? a feljárókon halomba áll a cigarettacsikk meg az egyéb szemét!”
 • 32. Freehill 2010. március 23. 17:15
  „targis #26: "A vidékit meg nem visszaengedni, és az új híd terhelése nagyságrendekkel kisebb lesz."

  Beleesel abba a hibába, hogy éppen a fenntarható közlekedési formát akarod megszüntetni. Ha a vidéki buszok nem mennének be a központba, egy csomó utas otthagyná őket, és átülne kocsiba. Ha egy buszról csak 10-en szállnak le, és ülnek át autóba (átlagosan másfél fő/autó), akkor az 7 autó. Mitől lesz nagyobb torlódás, x busztól vagy 7x autótól?

  Inkább az autókat kellene letiltani a Baross hídról, ahogyan a Nádor aluljáró megépítése előtt tervezték!”
 • 31. Irwine 2010. március 23. 16:58
  „A vasúti peron feletti szakaszt kellett volna lefényképezni. Ott még "szebb"...”
 • 30. Flúgatlan 2010. március 23. 16:07
  „tricse: Ez igencsak szakmai kérdés, erről szerintem nem lehet szavazni! Illetve lehet, ha alapos előkészítés után felvázolják:

  A) Azonnali lezárás, felújítás. Várható következmény: 1 évig állandó dugók, ... de utána egy szuper, szélesebb felüljáró. Költség: X milliárd Ft,

  B) Lezárás 2011. márciusában. Addig amit lehet, megtenni az elkerülő utak építésében, alternatív megoldások kidolgozásában. Bontani, egy jobb újat építeni akkor Költség: Y milliárd Ft.

  C) 2010. augusztusában a felét lezárni, a másik felét újítani, .... félig használható, kisebb dugók, de a végén csak felújítjuk, nem szélesítjük. Költség: Z milliárd Ft.

  D) ....

  Amíg ilyen szakmailag megalapozott alternatívák nincsenek felvázolva, nincs értelme a szavazásnak.

  Magánvélemény: Az önkormányzati választásokat meg kellene várni a munkák elkezdésével, addig csak előkészíteni (de azt nagyon!) és a fenti B) szerint menni. De marhára nem értek a dologhoz....”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön melyik rádiót hallgatja a megyében? - Eredmények

Néhány hete azt kértük olvasóinktól, szavazzanak, melyik rádiót hallgatják a megyében. Íme az… Tovább olvasom