Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A baleset óvatosságra figyelmeztet

Szerencsés kimenetelű vízi baleset történt pár napja a Mosoni-Dunán Rajka térségében.


Egy négyfős kenu felborult, utasai közül ketten kiúsztak, de ketten eltűntek.

A katasztrófavédelem mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltóegységei egy gépjárműfecskendővel és rocsóval a rajkai kempinghez vonultak, amikor az eltűntnek vélt két ember szerencsésen előkerült. Az eset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A szerencsés eset kapcsán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője felhívja a vízen kirándulók figyelmét, hogy túrázni csak tapasztalt, az adott szakaszt jól ismerő túravezetővel induljanak.

Még az úszni jól tudók is viseljék a mentőmellényt, s a kenuban elhelyezett csomagokat vízhatlan tartókban tárolják, amelyek úsznak a vízen. A túra alatt a helyzetüket folyamatosan próbálják a parti tárgyakhoz viszonyítani.

Ha csoport indul útnak, tagjai lehetőleg próbáljanak együtt maradni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy túra közben a túlzott alkoholfogyasztás végzetes lehet.

Törekedni kell arra, hogy minden kenuba legalább egy tapasztalt személy üljön, s a járműben ülők a vízen a sodorvonalban ne kapaszkodjanak bele fába, ágba, mert borulhatnak.
Ha mentenek, azt, aki vízbe esett, igyekezzenek a partra vontatni, ne a kenuba beemelni, mert ők is borulhatnak.

Mentésnél soha ne próbálkozzanak a sodrásban a kenu megállításával, igyekezzenek a parthoz közel megállítani a hajót. Ha már mindenki biztonságban van, csak akkor szabad nekifogni a tárgyak kiemelésének.

Amennyiben a mentés nem megy önerőből, a 105-ös vagy a 112-es segélyhívón kell segítséget kérni. A jelzésnél fontos elmondani, hogy mikor és hol szálltak vízre, hol történt a borulás (parti tereptárgy, épületek, hidak, folyami kilométer, vízi műtárgyak megadásával), és hogy hányan vannak veszélyben. Meg kell adni a jelzést adó telefonszámát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimultán fújták a szondát - képgaléria

Rendőrök lepték el Győrben a Bajcsy-Zsilinszky út és Teleki utca kereszteződésének környékét és a… Tovább olvasom