Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A Balaton is elszívta a vendégeket

Nyugat-Dunántúl - Nem indult jól az év a nyugat-dunántúli panzióknak, hoteleknek: az idei első negyedévben hiába érkezett hozzájuk a tavalyinál több vendég, ők kevesebb ideig maradtak.

Az átlagos tartózkodási idő 2,8 napra csökkent – mindez a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből derül ki.

Ez a folyamat ellentétes az országossal, amelyet a turisták és a vendégéjszakák számának 6,5, illetve 1 százalékos növekedése jellemzett január–márciusban.

A hazánkban megszálló 1,2 millió ember ötöde jött Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyébe: 243 ezer vendég 680 ezer éjszakát töltött a szálláshelyeken. Messze a legnagyobb forgalmat a négy- és a háromcsillagos, valamint a gyógyszállók könyvelhették el. Annak ellenére igaz ez a megállapítás, hogy 2007 első három hónapjához képest növekedés csupán a kétcsillagos hoteleket, valamint a panziókat, a turistaszállókat és a kempingeket jellemezte.

A megyében 29 ezer külföldi és 50 ezer hazai vendég szállt meg. Ők összesen 167 ezer éjszakát maradtak. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 napot tett ki, szemben a 2007-re jellemző 2,3-del.

„Az első negyedéves adatokban már nem szereplő április szinte mindenhol gyengébb volt még a január-márciusnál is" – válaszolta kérdésünkre Sándorfi Róbert, a soproni Hotel Lövér igazgatója, aki azt mondta, „jó esetben stagnálásról beszélhetünk". A szakember nem bocsátkozott jóslatokba arról, milyen lesz a küszöbönálló idegenforgalmi szezon Sopronban és a régióban, azonban megjegyezte: helyzetük nem lett könnyebb a tavalyinál. Magyarázatképpen megemlítette, hogy a lakosság borúlátó gazdasági várakozásai nem javultak az elmúlt egy esztendőben, ami nyilvánvalóan visszaveti az utazási kedvet és a meghatározó belföldi turizmust is. Emellett 2007 nyarán rendkívül erős volt a Balaton szívóhatása: kérdés, hogy idén milyen lesz.

Bizakodva várja a szezont Bencze Enikő, a lipóti Orchidea Hotel vezetője. Elmondása szerint náluk a január és a február nagyon kellemes volt, a vendégek a termálvizes wellnessrészlegnek köszönhetően márciusban és áprilisban is a várt számban érkeztek. Ebben a hónapban a szigetközi természet ébredésével a kirándulási kedv is élénkülni látszik. A belföldi utazásokat az üdülési csekkek terjedése erősítheti. A szállodavezető arra számít, hogy az év közben jellemző 2–3 napos tartózkodási idő  nyáron 4–6-ra nő.

A kanadaiak maradtak legtovább

Az első negyedévben a megyében megszálló vendégek 37 százaléka külföldi volt. Az osztrákok 13 ezer éjszakát töltöttek itt, amely átlagosan 2,7 napos tartózkodási időt jelentett. A német vendégek 18 ezer éjszakára foglaltak szállást, így ők átlagosan 2,5 napig maradtak. A többi EU-s ország közül nagy számban utaztak a térségbe Csehországból és Romániából. Emellett Olaszországból, Szlovákiából, Oroszországból, Svájcból, Ukrajnából, Franciaországból és Nagy-Britanniából keresték fel még viszonylag sokan a régió szálláshelyeit. Egy külföldi átlagosan 2 éjszakát töltött itt, a leghosszabb időre, 5,5 napra a Kanadából érkezők maradtak.

 

 

 

 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 3. ASHER 2009. április 03. 11:47
  „nagy kunszt!!
  gyorben a lajvort gabi meg jol leszivja mindet es az olcsobb is!!!!
  vigyazat nagyon rosszul csinalja,es harap!!!!!”
 • 2. nane 2008. szeptember 24. 16:35
  „A turista odamegy ahol jólérzi magát,ennyi a nagy titok.”
 • 1. joco1 2008. május 20. 18:29
  „Sopron: ilyen utcákkal és programokkal nem lehet turistákat "fogni" javaslom -a saját pénzükön- egy egri tanulmányutat. Hátha megláttják a különbséget és az okokat .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyeleti park lesz a Bisingernél: letették az alapkövet

Győr - Letették a Bisinger parki, sok vitát kavaró Országzászló emlékmű alapkövét hétfő délután. A… Tovább olvasom