Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A Bakonynál várják a mentőállomást

A veszprémvarsányi önkormányzat ingyen adott át egy telket az államnak, hogy megépülhessen a mentőállomás.

A mentőszolgálat azt ígéri, hogy az első félévben beadja a pályázatot a fejlesztésre.

Lassan egy évtizede visszatérő téma, hogy megépül-e, s ha igen, mikor a veszprémvarsányi mentőállomás. A beruházás ahhoz szükséges, hogy a mentők 15 percen belül kiérjenek a bakonyaljai betegekhez. Jelenleg ez a törvényi előírás nem teljesül, miután Pannonhalma, Kisbér, Zirc és Pápa is messze van a térségtől, Győrről nem is beszélve.

Az elmúlt hetekben több fejlemény is történt az ügyben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség december 30-án kiírta az európai uniós pályázatot a sürgősségi ellátás fejlesztésére. A keret 11,5 milliárd forint. Pályázni mentőállomás építésére, mentőautó és felszerelés beszerzésére lehet június 30-ig. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója portálunk kérdésére azt a választ adta: terveik szerint pályázati anyagukban a veszprémvarsányi mentőállomás megépítése is szerepelni fog.

A képen az a romos ház, amelynek helyén felépülne a mentőállomás. Fotók: Krizsán Csaba
A képen az a romos ház, amelynek helyén felépülne a mentőállomás. Fotók: Krizsán Csaba

Németh Csaba, a község polgármestere lapunknak arról számolt be, hogy ehhez egy fontos feltétel már teljesült: megvan a beruházás pontos helye. Az önkormányzat tavaly novemberben szerződést kötött az állammal arról, hogy ingyenesen átad egy Kossuth utcai telket, és vállalja a rajta álló romos ház bontását. ˝Szóban az hangzott el, hogy a kétgarázsos létesítmény másfél-két éven belül épülhet fel, de a megállapodásban ötéves határidő szerepel˝ – tette hozzá a polgármester.

Nemcsak Veszprémvarsány, hanem a környező, távolabb lévő falvak is várják a beruházást. A legjobban talán Fenyőfő, amely Győrtől 50 kilométerre fekszik. Klauz Dezső polgármester elmondta: tavaly ősszel volt olyan eset, amikor a mentő a megyeszékhelyről egy óra alatt ért ki a súlyos beteghez. Szerencsére nem történt nagyobb baj. Megjegyezte: örülnének, ha a tízperces útra lévő Varsányból indulna a rohamkocsi.

Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester bízik a fejlesztésben.
Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester bízik a fejlesztésben.

Hasonló véleményen van Horváth Istvánné, a Veszprémvarsánnyal szomszédos Sikátor vezetője. Ő úgy fogalmazott: a mostani helyzet ugyan jobb a 2002 előttinél, de korántsem megnyugtató. Akkor még Veszprém megyéhez tartoztak, s a 28 kilométerre lévő Zircről jött a mentő. A Bakony emelkedőin, szerpentinjein azonban gyakran nagyon lassú vagy lehetetlen volt az átjutás, ha hó vagy jég borította a 82-es főutat.

Aradiné Buda Erika bakonygyiróti polgármester azt mondta: örülnének, ha megvalósulna a fejlesztés, már csak azért is, mert az idő emberéleteket jelenthet. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy eddig nem tapasztaltak fennakadást, nagy problémát a sürgősségi ellátásban.

Olvasóink írták

  • 1. szj 2010. január 09. 16:26
    „Örülünk ennek a jó hirnek! Valami elmozdulás látszik ebben a problémában.Igen nagy szükség van a mentőállomásra! Mert bizony számtalan esettel alá lehet támasztani szükségét a gyors és hatékony sürgösségi ellátásnak. Következö fontos lépésnek tartom a környék településeinek az orvosiügyelet visszaállitását!! Mert a győri orvosiügyelet telefondoktoraira nincs szükség! Azt mindenki tudja szerintem,hogyha nagy a baj akkor mentőt kell hívni. Sajnos már több esetben is előfordult már,hogy hiába hívták az ügyeletet,de nem voltak hajlandóak kijönni, inkább emelt hangon közölték:HÍVJON MENTŐT!!!!!
    Halálesetet is követelt már az ügyeleti telefondoktor! Köszönjük de ilyenből többet már nem kérünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbban buszozhat Párizsban, mint Győrben? Megnéztük

Győrben és Sopronban pár napja emelkedett a buszjegyek ára. Portálunk utanájárt, hogy 200-300… Tovább olvasom