Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A babagyűjtő- és készítő Paray Júlia Gyöngyi

Paray Júlia Gyöngyi Győrben született, szép babás gyerekkora volt. Bérházban nőtt fel testvéreivel, Zoli bátyja egy bütykölős, zenét szerző, Kati nővére és Gyöngyi babázós lányok voltak.

Édesanyja sokat kézimunkázott, tőle tanult meg varrni. Már egész kicsi korában varrt és kötött. Sok babája volt, egy kis segítséggel már varrt neki szép ruhácskákat. Mindig nagyon vonzódott a babákhoz. Szakmája egy igazi szép szakma, nyomdában dolgozik, mint ofszet gépmester. A győri Széchenyi nyomdában kezdett még 1968-ban, nagyon megszerette a szakmát, mert a fehér papírból valami varázslat lett, mire kikerült a nyomdából. Prospektusok, meghívók, szebbnél szebb könyvek, névjegyek készültek el. A betűk, a papír varázslatos illata még mindig a nyomdához köti.

A babázás igazán felnőtt korában kezdődött. 1999 nyarán megnézte a Babakiállítást és érezte, hogy ott a helye a babakészítők között. Azóta tagja a győri Babaklubnak, a Magyar Kiss Áron játék társaságnak és a Magyar Bababarát Egyesületnek. A győri babaklub nagyon mozgalmas, színvonalas programokat biztosít, amelynek a Zichy Palota ad helyet.

A babagyűjtő- és készítő Paray Júlia Gyöngyi - Fotó: Szük Ödön


Gyöngyi Viedra Berzsenyi Mónikától tanult meg babát készíteni. Később aztán neves iparművészektől tanulhatta a babakészítés fortélyait. Zorkóczy Mihályné Éva népi iparművész pedig a népviseletekre tanítja. Hozzá a népviselet áll közelebb. Közel nyolcvan babája van. Történelmi viselet, népviselet, gyermekeknek játszó baba, melynek egész ruhatára van.
Készített karakter babát, amit a nagynénjéről formázott meg. Ő az Irén néni, mint házfelügyelő. Ez a babája 2002-ben második díjat kapott a babaversenyen, mint karakter baba. Ezen kívül még számos díjat és elismerést kaptak babái. Sok kiállításon vesz részt és a Nemzetközi babakiállításon. Persze a mackók sem maradhatnak le, de róluk majd később mesél. Ezek a babák saját készítésűek. A test, fej, a haj, a cipő, a ruházatuk és a kiegészítők mind egyediek.

Olvasóink írták

  • 1. mais 2010. január 13. 12:59
    „Nagyon szép amit csinál ... gratulálok hozzá !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyinet foglalkozások a Jedlik Ányos középiskolában

Nyolc éve kezdődött, hogy nyugdíjasoknak informatikát oktatnak a diákok. Tovább olvasom