Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A jövő évre tolódik át több utca felújítása

Enyhe a december, és ez kifejezetten áldás, ha útépítésről van szó. A megyeszékhelyen töretlen a munka. Annak, hogy jövőre át kell ütemezni több idénre tervezett építést, nem az időjárás az oka.

– Ha az egész évet vesszük górcső alá, a 2008-ról áthúzódott hét utca felújítását végeztük el tavasszal, de ezekkel párhuzamosan elindítottuk az idei útfelújítási programunkat, amelynek értéke 1,908 milliárd forint – kezdte a számvetést Máthé-Tóth Péter, az útkezelők tájékoztatásért felelős mérnöke. – A 74 felújítási tételből álló programból mostanáig 54 fejeződött be, jelenleg a Kazinczy utcában és a Czuczor Gergely utcában, a Selmeczi, a Szalma és a Hegymester utcákban folyik útépítés, az Ifjúság körúton pedig parkolók kialakítása történik.

A szakember portálunknak elmondta: az idei programot sajnos nem sikerül teljes körűen befejezni, ennek műszaki, illetve gazdasági okai vannak.

A Rákóczi u. második ütemű felújítási költségeihez állami támogatást nyertünk, de a kivitelezővel 2010. márciusig van szerződésünk, a munkát jövő tavasszal végzik el.
– A Kazinczy utca felújítását úgy terveztük, hogy a jóváhagyott tervek szerint eljutunk a Bécsi kapu tér Kazinczy utcai torkolatáig. Ütemtervünk alapján szeptember elején kezdtük volna a felújítást, azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal történő ˝egyeztetések" elhúzódása miatt csak októberi kezdéssel indult. Építés közben kiderült, hogy a karmelita templom mellett lévő hőtávvezeték magassága nem felel meg az útépítés szintjeinek, a vezetéket lejjebb kell süllyeszteni. A vezetéket csak a fűtési szezon végén lehet kiváltani, ezért a Kazinczy utca befejezése – a Bécsi kapu tér keleti oldalának burkolása – jövő év tavaszára húzódik át.

Gazdasági okai vannak több más munka elhalasztásának: a Nagy Imre úti szervizút esetében csapadékvíz-vezeték építése vált szükségessé, a várható költségek miatt csúsztattuk 2010-re a feladatot. A Rákóczi u. második ütemű felújítási költségeivel állami támogatásra pályáztunk, nyertünk is, de a kivitelezővel 2010. márciusig van szerződésünk, a munkát jövő tavasszal végzik el.

– Az idei költségvetés összeállításakor 20 százalékos áfatartalommal számoltunk, a július elsejei emelés többletkiadásokkal járt – folytatta Máté-Tóth Péter. – A többletteher átvállalására törekedtünk, de az év végi hónapokra tervezett munkák egy részét nem tudtuk beleszorítani az ez évi költségkeretbe, ezért módosítottuk az ütemtervünket és 2010-ben épül meg a Bükk, a Cser, a Balassi, az Egyenlőség utca, a Tompa utcai szervizút, a Nagy Imre úti szervizút, a Zrínyi, a Rákóczi és a Selmeczi utca idén elmaradó második fele és a Hegymester utca aszfaltozása, ahol egyébként idén még csapadékvíz-elvezető csatorna is épül.

Az ideihez képest jóval szerényebb 2010-es költségvetés-tervezet szerint nem minden fér a jövő évi keretbe az ez évben elmaradó munkákból, így a Kiskúti, a Kunszigeti utca és a Nagysándor József utcai szervizút építése, valamint az Attila utca zsákutcaszakasza 2011-re tolódik. A Temető utca felújítása 2008 óta vajúdik, ingatlanvásárlás nélkül nem tudunk utat építeni, várhatóan erre is 2011-ben kerül sor.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új forgalmi rend a belvárosban! - Győri útinfók - Galéria

Forgalmi rend változások, útfelújítások gázvezeték csere nehezíti a közlekedést Győrben. Tovább olvasom