Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A „másfajta állapot

A szigetközi elárasztás két hétre hozza csak vissza a korábbi természetes állapotokat” – mondta Jakus György volt regionális vízügyi igazgató, aki támogatja népi kezdeményezésünket.
„Ha az Öreg-Duna szigetközi és a Mosoni-Duna győri szakaszának vízgazdálkodási kérdése a parlament elé kerülhetne, az hatalmas lépés lenne a reális, műszakilag, gazdaságilag és jogilag megvalósítható megoldás felé. A politikának el kellene engednie ezt a kérdést. Ahogy az közismert, a vízlépcsőügy alapvetően politikai kérdés, s a politika befolyásolja, hogy történik-e előremozdulás" – kezdte Jakus György volt vízügyi igazgató, aki maga is támogatja a Kisalföld „Vizet a Dunába!" elnevezésű kampányát.

Jakus György
Jakus György

Jakus György így folytatta: „A hordalék-utánpótlás hiánya vízszintsüllyedéssel járt a Dunán, a medersüllyedés miatt a kis- és középvízszintek egyre alacsonyabbak. A Mosoni-Dunán ezek a kis- és középvízszintek alapvetően befolyásolják Győr és térsége életét. Az év 10–11 hónapjában ez a jellemző, csak az árvizek szakítják meg. Győr legnagyobb gondja tehát az év nagy részében való alacsony mosoni-dunai vízszint, s a keskeny vízfelületet ráadásul szinte semmire nem lehet használni. Prágában a Moldván a kevesebb vizet is szépen szét tudták teríteni" – tudatta.

„Az Öreg-Duna más kérdés: amíg nincs megállapodás a szlovákokkal, a határszakaszon nem történhetnek beavatkozások. Rajka és Szap között a határfolyó jóval kevesebb vizet kap, a mederben vegetáció indult el. Ez a „másfajta állapot" károsan befolyásolja Szigetköz térségét. Az alacsony kisvizes időszakban a kavicsos altalaj folyamatos szívó hatást gyakorol. Az elárasztás két hétre hozza csak vissza a korábbi természetes állapotokat, az Öreg-Duna-mederben a vízszint év közben a »béka feneke alatt« van" – mondta a volt vízügyi igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katolikus papszenteléseket tartanak a megyében

Augusztus 12-én a csornai Nagyboldogasszony templomban egy premontrei szerzetest szentelnek pappá.… Tovább olvasom