Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A „hatemeletes

Győr belvárosában tavaly májusban a hatemeletest díszbe öltözve láttuk volna.

Győr, Szent István út 35–37.

A házról készült felvételt a házigazda kapta a várostól Győr várossá válásának 700. évfordulóján, 1971-ben.
Győr, Szent István út 35–37. Így valószínű, hogy nem, úgy viszont, hogy hatemeletes, alig van győri vagy Győr környéki, aki ne tudná, melyik épület. Két lépcsőház két bejárattal, mely 104 lakáshoz vezet. Hat emelet, hét szint, valójában egyetlen, ne szépítsük, nem túl szép, klasszikusnak semmiképpen sem nevezhető épület. A 104 család egyike a Szent István út 35.-ből a 6. emelet egyik otthonában Nováki Imréé, aki 1942-ben került a vasúthoz és az maradt egyetlen munkahelye 43 évig, nyugdíjba vonulásáig. Ő aztán igazán hiteles tanúja családjával együtt a hatemeletes fél évszázados történetének.

– Győr-Jancsifaluban egyszobás lakásunk volt, azután kaptuk a hatemeletesben ezt az ötven négyzetméteres, kétszobás lakást. Ahogy ma mondják, minőségi váltás volt számunkra. Ez 1954 májusában történt, akkorra készült el a ház, akkor költözhettünk. A miénk volt az egyik úgymond vasutaslakás a ház 45 vasutasotthonából. Mert így is emlegették a házat, volt is irigyünk éppen elég. A MÁV hozzájárult a hatemeletes építéséhez, ez volt a magyarázata, hogy sok vasutascsaládot részesítettek a nagy örömben. Bár csak két héttel a költözés előtt tudtuk meg, hogy mi is lakást kaptunk, azért a ház építését magam is nyomon követtem. 1951-ben kezdték az építését, három évig készült. A költözéskor egyéves volt a fiunk.

Nováki Imre jól emlékszik

A Szent István úti épület helyén, a Czuczor Gergely utca sarkától számítva a Valló-féle kerékpárkölcsönző volt, Nováki Imre erre is jól emlékszik, ahogy a kölcsönző után, a Teleki utca felé pedig a Fehér Ló Szálló épülete. A hatemeletes mai időmértékkel mérve lassú kivitelezési ideje alkalmat adott arra, hogy sok otthonra váró győri vágyálmát beteljesítse. Győrben még a hatvanas években is emlegettek egy tanácselnök-helyettest, akihez ha lakáskérők mentek, odavezette őket az ablakhoz és kimutatott az épülő hosszú házra. Abban lesz a kérelmező lakása, mondta volna az elöljáró. Sokak feltételezése szerint 66 emeletesre kellett volna építeni, hogy mindenkinek jusson benne, akinek a helyettes lakást ígért.

– A sok vasutas mellett voltak orvos szomszédaink, nem is egy fogorvos, a kiváló sakkozó Bély doktor például, laktak itt aztán pedagógusok és mindenféle ember. A beköltözés utáni időszakban a felvonó használatáért 20 fillért fizettek a lakók, a vendégeknek pedig 50 fillért kellett leszurkolniuk a házmesternél. Nováki Imre nagyapja ugyan építész volt, a XIX–XX. század fordulója táján dolgozott Munkács várán, apja viszont már vasutas, mozdonyvezető volt, rendszeresen vitt szerelvényeket Fiumébe például. A család Nagykomáromból származott, az eredeti Novák nevüket 1933-ban magyarosították az akkori vasutasregula szerint.

MÁV, ingatlankezelő, társasház

Nováki Imre úgy emlékszik, hogy az 1954 májusi költözés után egy ideig a vasútnak fizettek bért, később átvette a házat az ingatlankezelő, az elmúlt években pedig megvették a családok otthonaikat. A hatemeletes társasház. Néhány évvel ezelőtt lehetőség látszott rá, hogy megváltozzon az épület külső megjelenése. A lakók tanácskozásán azon vitáztak, kerüljön-e rá nyeregtető, vagy sem.

Ezzel megoldódott volna a nem hibátlan szigetelése és új lakásokhoz is jutott volna általa a város. Ebben azonban nem tudtak közös nevezőre jutni. A hatemeletes 50 éves jubileumára a valamikori 45 vasutascsaládból még mintegy negyven lakta a házat. Közöttük Novákiék is, zajos vagy nem zajos a Szent István út, megszokták. Messzire látni a hatodik emeletről, s ahogy Nováki Imre fia mondja, a városháza gyönyörű épületével máig nem tudott betelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasilescu gazdaggá tette Győrt

Kivételes alkalom, amikor nem az ünnepelt, a születésnapos Vasilescu János, Magyarország egyik legértékesebb magángyűjteményének tulajdonosa kapott ajándékot, hanem ő tette gazdaggá Győr városát. Győrnek ajándékozta magángyűjteményét, tette ezzel közkinccsé és egyben közgyűjteménnyé. Magyar képzőművészeti alkotásokból álló gyűjteménye páratlan kics a városnak. Tovább olvasom