Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

A 2011/2012. tanév felvételi eredményei az Apáczai-karon

Nagy örömmel követtük a felvételi eljárás folyamatát, ugyanis a sok éve megszokott eredményeket láttuk a jelentkezések számában. A karra 2294 fő jelentkezett. A legtöbb szakunkra sokszoros túljelentkezés volt jellemző (turizmus, andragógia).


A július 21-i döntés eredményeit szintén örömmel fogadtuk, hiszen például a tanító szakon jelentősen emelkedett a felvettek száma, ugyanis 106 fő nyert felvételt, ez a tavalyi évhez képest 86%-os emelkedést jelent.

Összességében hét alapszakon, egy mesterszakon és két felsőfokú szakképzésen 947 hallgató kezdheti meg tanulmányait Karunkon. Igaz, hogy némi üröm is került az örömünkbe, hiszen valamennyi oktatott szakunk ahhoz a körhöz tartozik, amely jelenleg a nem preferált kategóriában van.

Mint tudvalevő a műszaki, informatikai és természettudományos képzések előnyt élveznek a bölcsész, gazdaságtudomány, valamint a pedagógia képzési területekkel szemben, ennek következtében az előbbinél emelkedhettek, míg az utóbbiaknál, azaz a nálunk lévő szakoknál csökkentek a felvehető keretszámok.

Így karunkon megközelítőleg 9 %-os csökkenés tapasztalható a tavalyi évben felvett létszámhoz képest. Ez a csökkenés főként a gazdasági képzési területen (idegenforgalmi szakok), valamint az bölcsészettudományi képzési területen (andragógia, emberi erőforrás tanácsadó szak) jelentkezett.

Megállapítható az is, hogy az igen magas jelentkezések ellenére az első helyen jelentkezők sem kerülhettek be mindannyian, ugyanis a legtöbb államilag támogatott képzésben nagyon magasak voltak a ponthatárok. (Andragógia: nappali 398, levelező 384, rekreációszervezés és egészségfejlesztés: nappali 396, levelező 400; turizmus-vendéglátás: nappali 395, levelező 386 pont.)

Az eredményeinket – az elmondottakat is figyelembe véve – mégis megelégedettséggel vesszük tudomásul. Jó, hogy továbbra is nagy az érdeklődés szakjaink iránt, jó, hogy a tavalyival közel azonos a nappali tagozatra felvettek száma, a csökkenés a levelező tagozaton jelentkezett, jó az is, hogy magas pontszámmal kerültek be hozzánk leendő hallgatóink, hiszen ezzel az oktatás minősége fog javulni.

Kimondottan örömmel tölt el bennünk az a tény, hogy nagy múltú intézményünkben az elmúlt évek drasztikus visszaeséséhez képest ismét az optimális számban képezhetünk tanítókat.

Országos összehasonlításban valamennyi képzési területünkön a rangsorban az élmezőnyben vagyunk, tartjuk az elért szintünket, az elismertségünk pozitívnak értékelhető.

A Kar a pótfelvételi eljárás során, valamennyi szakán és tagozatán pótfelvételit hirdet, sőt ez a kör bővül két új képzéssel az első ízben induló logopédia alap- és kulturális mediáció mesterszakkal.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2011. július 25. 16:59
    „Kesobb aztan a modern idok alatt az volt a szokas, hogy telefonaltunk egymasnak. A jel az volt, hogy ha 89-szer csengett a telefon azt jelentette, hogy gyertek focizni de nincs labda, a 90-es meg azt. hogy csak teniszlabda van :-) A 117 -est elfelejtettem de azt hiszem azt jelentette, hogy lassu leszek mert szilvas-gomboc volt ebedre :)”
  • 1. CsabaKiraly 2011. július 25. 16:32
    „rekreacio-szervezes??? Ehhez diploma kell? :-)
    Annak idejen mi csak atkiabaltunk a szomszedba, hogy gyerunk kuglizni es meg volt a "szervezes".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenteste napján is melegebb volt? - átlagosan 14 fokot mérnek a Dunántúlon

Sovány vigasznak sem mondható, de egy évvel ezelőtt is hasonló időjárásnak "örülhettünk" július 25-én. Tovább olvasom