Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A 100 legjobb magyar étterem között öt megyei is helyet kapott!

Nagy siker! Az egyik legismertebb nemzetközi étteremkalauz, a francia Gault&Millau 2015-ös hazai kiadása szerint öt megyei étterem is bekerült Magyarország száz legjobb étterme közé. Szavazás.

Milyen szempontok alapján rangsorolnak a Gault&Millau munkatársai?

A kalauz pontozási rendszerében 19,5 pont jelöli a világ legszűkebb élvonalához tartozó éttermeket, 19 pont jár akkor, ha a hely a világ legjobb éttermeinek egyike, 17-18 a kiemelkedő, 16-15 a nagyon jó, 13-14 a jó, a 11-12 a jó szívvel ajánlható konyhát jelöli.

A Gault&Millau kóstolói alapvetően a konyha teljesítményét értékelik. A tesztelők nem fedi fel magukat, kifizetik a számlát. Elsősorban az alapanyagok minőségét, frissességét, az elkészítés szakszerűségét, a technológiák helyes használatát, a kreativitást és tálalást és az ár-érték arányt figyelik.


Íme, a franciák pontozási rendszere
Íme, a franciák pontozási rendszere


A La Maréda és a Viator a Michelin csillagos Tanti nyomában 

A 2015-ös kiadásban a győri La Maréda és a pannonhalmi Viator kapott egy szakácssapkát érő 13 pontot, vagyis jó minősítést.

A belvárosi győri étterem ugyan nem tudott feljebb lépni 2014-hez képest, de a 13 pontot és a szakácssapkát ezúttal is megőrizte, a pannonhalmi apátsági éttermet pedig egyértelműen a legjobb vidéki magyar éttermek között tartják számon a kiadvány szerkesztői.

Előételek a La Marédában - fotó: Lamareda.hu
Előételek a La Marédában - fotó: Lamareda.hu


A színvonal megtartásának értékét jól mutatja, hogy a La Marédánál és a Viatornál összesen 26 magyar étterem kapott magasabb pontszámot. Közülük is csak hét vidéki étterem akad, olyan klasszis helyek, mint a balatonszemesi Kistücsök vagy az encsi Anyukám Mondta.

Az idén tavasszal Michelin csillagot ünneplő Tanti - a budai étterem negyedik magyar étteremként részesült ebben az elismerésben -, a Gault&Millau szerkesztőitől 14 pontot érdemelt ki, vagyis "csak" eggyel többet, mint a La Maréda és a Viator.


Bélszín és marhapofahús csicserivborsóval és céklával a Viatorból
Bélszín és marhapofahús csicserivborsóval és céklával a Viatorból - kép: Viator.co.hu


A győrújbaráti Pipacs nem csupán a megyei, az országos gasztronómiába is betört!

A legkellemesebb meglepetést megyénkből az alig egy éve nyílt győrújbaráti étterem és bisztró, a Pipacs okozta.

Bár Forster Zoltán séf már korábban is részesült a Gault&Millau elismerésében, s Sydneytől kezdve Amszterdamon át dolgozott világszerte, de arra mégsem lehetett számítani, hogy rögtön 12 pontot zsebel be a Győr közeli étterem.

A Pipacs ezzel olyan neves éttermek közé tört be, mint a budai Larus, míg például a 11 pontra értékelt balatonfüredi Baricska Csárdát meg is előzte.

"Elsőre mi nagyon örültünk a 12 pontnak"

"Egy éve, júliusban nyitottunk meg. Nem sokkal ezután, meglepetésünkre rögtön teszteltek bennünket a Gault&Millau munkatársai. Nem fedték fel magukat, a látogatás körülbelüli időpontját a tavalyi nyári szezonális étlapunk alapján tudjuk kikövetkeztetni.

A séfünk, Forster Zoltán korábban kapott 13 pontot is a híres étteremkalauztól, elsőre mi nagyon örültünk a 12 pontnak. Tisztában vagyunk vele, hogy ezt az eredményt sem lesz könnyű megtartani, de keményen dolgozunk, s bízunk az előrelépés lehetőségében is" - mondta portálunknak Szalay Andrea, a győrújbaráti Pipacs üzletvezetője.


Csirke paprikás a la Pipacs - fotó: Pipacs.eu
Csirke paprikás a la Pipacs - fotó: Pipacs.eu


A győri Carmen és a fertőrákosi Ráspi is a top 100-ban

A 11 pontos éttermek között szűkebb pátriánkból még a győri Carmen Éttermet és a fertőrákosi Ráspi Vendéglőt találjuk, nekik is jár a gratuláció!

Hibája a Gault&Millau-nak is akad 

Érdekesség, hogy ameddig Győrben és a kisalföldi megyeszékhely környékéről több éttermet is próbára tettek a Gault&Millau munkatársai, addig Sopronból egyetlen vendéglátóhely sem szerepel az adatbázisukban.

Ezt nyugodt szívvel hibának is felróhatjuk, hisz a Hűség városában is akadnak remek éttermek, hogy tovább ne menjünk, az Erhardt két hete a Gourmet Fesztiválon is részt vehetett.  Gault&Millau szerint ezek hazánk legjobb éttermei - forrás: Gault&Millau, Pénzcentrum.hu
Gault&Millau szerint ezek hazánk legjobb éttermei - forrás: Gault&Millau, Pénzcentrum.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a Banai úton Győrben - Ellopták az aksit?

Nem működtek a jelzőlámpák a Banai úton szerda reggel, ezért dugó alakult ki - jelezte olvasónk. Tovább olvasom