Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Tarjánpuszta híre messzire jutott

Tarjánpusztán, a kisközségi iskolába tizenhét tanuló jár. A tanítók mégis olyan hagyományőrző közösséget teremtettek, amelynek külföldre is eljutott a híre. A negyedszer megrendezett kézművestáborba a tengerentúlról is érkeztek vendégek.
Vesszőből kunyhó: A Napraforgó-táborban nyaraló diákok a szabadban közösen építettek „pihenőhelyet
A csupán négyszáz lelket számláló Tarjánpusztán a kisközségi kultúra ápolásának a Boros József Általános Iskola a központja. A pedagógusok tanév közben rendszeresen szerveznek a tanulóknak népművészeti játszóházakat és a hagyományőrző csoport keretében a népszokások jeles napjait elevenítik fel. Legsikeresebb programjuknak a Napraforgó Hagyományőrző Kézművestábor számít, melyet idén nyáron negyedszer tartottak meg. A település vezetése, a szülői munkaközösség és a megyei önkormányzat az előző években is támogatta a rendezvényt. Most először azonban vállalkozók anyagi segítségére is szükség volt.

Négy gyermekkel négy éve

Csaknem ötven hat-tizenhat éves gyermek gyűlt össze táborozni Tarjánpusztán. Győrből, Sopronból, Bécsből és a tengerentúlról is érkeztek diákok, akik megismerkedtek néhány népi kismesterség fogásaival. Például a fazekassággal, a szövéssel, a nemezeléssel, a bőrözéssel, a gyöngyfűzéssel. Olyan elfeledettnek hitt gyermekjátékokat elevenítettek fel, mint az ugróiskola, a gólyalábazás, az ördöglakat-készítés.
A táborzárón munkáikból kiállítás nyílt és az egy hét alatt tanultakat – a citerázást, a néptáncolást – is bemutatták szüleiknek a kicsik és a fiatalok. Dénesné Fehér Ibolya, akinek négy gyermeke már negyedszer vett részt a foglalkozásokon, ekkor mondta el: „Kitűnő, változatos nyári elfoglaltság ez a gyerekeknek. Jól érzik magukat, értelmesen, tartalmasan töltik vakációjukat. Én is szeretek velük együtt lenni, ezért idén kipróbáltam a babavarrást, a tűzzománckészítést, a gyöngyfűzést."

Élménybeszámoló Amerikában

Tizenkét éves lánya, Boglárka azért jelentkezett szívesen a táborba, mert barátaival lehetett és azt tehette, ami igazán leköti. Sokféle kézművestechnikát kipróbált, mert a későbbiekben „ilyesmivel" szeretne foglalkozni. Nagy Aurél szintén nem először ismerkedett a néphagyományokkal Tarjánpusztán. Az Amerikában élő fiú két éve is itt táborozott. Akkor hazatérve osztálytársainak élménybeszámoló keretében mutatta meg többek közt a szövőkeretét és azt a videofelvételt, amely a néptánctanításról készült. Elmondása alapján a magyar szokások tetszettek a tengerentúliaknak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűn vagy bűnhődés

A rendőrség gondozás elmulasztása bűntettben nyomoz egy bőnyi asszony ellen. Az ügy olyan… Tovább olvasom