Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ki kaphat ingyen füzetcsomagot?

Ingyenesen kaphatnak füzetcsomagot a győri önkor- mányzati iskolák elsősei, de az egyházi iskolákban ta- nulók már nem részesülnek ebben a kedvezményben. A Fidelitas diszkriminációnak minősíti a döntést.
„ Mi lesz még itt? Súlyos diszkrimináció a győri közoktatásban" – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Győrött Szijjártó Péter országgyűlési képviselő és Benkő Szilárd, a Fidelitas győri szervezetének vezetője, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának „külsős" (nem képviselő) tagja. A téma az volt, hogy a város közgyűlése legutóbb megszavazta: ősztől a város önkormányzati iskoláiba járó elsős diákok ingyenesen kaphatják meg füzetcsomagjukat.

Az egyházi iskoláknak nem

Benkő Szilárd úgy fogalmazott, üdvözlendő ez a döntés, ámde felszínes, lévén, hogy eszerint az egyházi iskolákba iratkozott kisdiákok nem részesülhetnek a kedvezményben. Ezért az oktatási bizottság vezetőjéhez fordul kérésével, tűzzék a bizottság napirendjére a kérdést. Győr három egyházi fenntartású általános iskolájában ősszel összesen 96 első osztályos kezdi meg tanulmányait. Füzetcsomagonként 1000–1200 forintot számolva ez csupán 100 ezer forint többletet jelentene az önkormányzatnak az erre a célra szánt 1 millió forintos költségben...
Szijjártó Péter elmondta a sajtótájékoztatón: szerinte, ami Győr oktatási terén folyik évek óta, szomorú képet vetít előre. A képviselő szerint mindez 2000-ben kezdődött, amikor sikerült ugyan meggátolni a Balázs Béla-iskola bezárását, ám utána kirúgták az igazgatót... A képviselő úgy fogalmazott, ez a mostani „füzetügy" vagy súlyos hiba, vagy szándékos diszkrimináció. Emlékeztetett rá, hogy a nem önkormányzati iskolába járó gyerekek is győri polgárok, szüleik itt élnek, dolgoznak, adót fizetnek. Ugyanakkor a város általános iskoláiba nem csupán győriek járnak, hanem a környékbeli községekből is, ők mégis megkaphatják az ingyenes füzetcsomagot.
Szijjártó Péter képviselői kérdést intézett Magyar Bálint oktatási miniszterhez (mennyit ér egy kisdiák, ha egyházi iskolába jár, helyesnek tartja-e a győri diszkriminációt, konzultál-e erről képviselőtársával, a város polgármesterével). Levelet intézett Balogh József polgármesterhez is, hogy, mint a sajtótájékoztatón elhangzott, próbálja meg kiköszörülni a csorbát...

Gyermekjólétre 1,1 milliárd

A témáról az elhangzottak miatt délután sajtótájékoztatót tartott Kun András alpolgármester is. Emlékeztetett rá: a javaslatot a közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, az ellenzéki képviselők közül sem szólalt fel senki, hogy a kört ki kellene terjeszteni az egyházi iskolákra. De ha már erről van szó: Győrben az említetteken kívül még alapítványi iskolák is működnek – amelyeket nem említett a „diszkrimináltak" között Szijjártó képviselő... A közgyűlési döntés azért ilyen, mert az önkormányzatnak csupán saját intézményei felett van illetékessége. Egyébként pedig azt sem tudni, milyen füzetcsomagigényeik vannak az egyházi, illetve alapítványi iskoláknak, nyilván mások, mint az államiaknak – mondta az alpolgármester. Szijjártó kijelentéseit nem kommentálta. Azok a közgyűlés minden frakcióját sértik.
Kun András hozzátette még: plusz százezer forint nyilvánvalóan nem terhelné túl a város költségvetését, amelyben egyébként idén 1 milliárd 130 millió forintot terveztek gyermekjóléti kiadásokra. Ha az egyházi, alapítványi iskolák igénylik, természetesen megvizsgálják a támogatás lehetőségét – ám szakmai dolgaikba az önkormányzat semmiképpen, semmilyen formában nem kíván beavatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsdíjas városi parkolás

A múlt héten elfogadott áremeléssel a győri parkolásdíjak egy szintre kerülnek a budapestiekkel.… Tovább olvasom