Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Egymilliárdot elvesznek Győrtől

Győrtől idén 268 millió forintot tervez elvonni az állam az adókból, jövőre ennek többszöröséről, körülbelül egymilliárdról kell lemondania a városnak. A mostani számítások szerint ennyit biztosan ki kell egyenlíteni, a kérdés csak az: hitellel vagy anélkül?
Egy évvel ezelőtt Balogh József győri polgármester kerek perec kijelentette, az állami elvonások miatt a megyeszékhely körülbelül több százmillió forintról kénytelen lemondani 2003-ban, amely miatt megszorításokra és elvonásokra kell számítani. Most ismét költségvetési koncepciót tárgyal a közgyűlés, a Kisalföld ezért újból feltette a kérdést: mennyi lesz jövőre a lefölözés?

Plusz 17 milliárd forint

A polgármester ezúttal sejtelmesebben fogalmazott, mint mondta, legutóbb 268 millió forintot tervezett elvonni az állam Győrtől az adóbevételek visszafogásával, jövőre ennek többszörösével kell számolni. Lapunk számításai szerint a személyi jövedelemadó és az iparűzési adó bevételi többletének lefölözése körülbelül egymilliárd forint mínuszt jelent. Konkrétumot azért nem mondott a polgármester, mert a legfrissebb információk szerint – épp a győri és a pesti városvezető közbenjárásával – a központi költségvetésből további 15 milliárd forintot kaphatnak a települések, s ebből arányosan jut a kisalföldi megyeszékhelynek is. Győr esetében akár több százmillió forintot is jelenthet ez a döntés, amely az előbb említett összeget is befolyásolja.
Az áfaváltozások szintén százmilliós mínuszt jelentenek egy Győr szintű városnak – leginkább a kultúra területén kell ezzel számolni –, de mint kiderült, itt is további kétmilliárd forintos kompenzációs ígéretet kaptak az önkormányzatok.

Idén ismét szoros költségvetésre kell számítani, ami többek között azt is jelenti, hogy jövőre sem csökkennek a helyi adóterhek. Annyi jó hír ezzel kapcsolatban azért van, hogy a helyi adó egy részét az államtól visszakérhetik a vállalkozások. A kötelező béremeléseket már január 1-jétől kifizeti a város, a szabad béremelések kapcsán azonban még nincs döntés arról, mikor tudják azokat folyósítani. A 2004-es beruházásokkal kapcsolatban Balogh József megerősítette, amit a Kisalföld már korábban leírt: összegében nem lesz kevesebb, mint idén volt, de számszerűsítve igen. Három nagy értékű beruházás előkészítését tervezik jövőre, amely a Fehérvári út elkerülő- és indítószakaszát, illetve a Tihanyi Árpád úti aluljárót érinti. A városvezető ezt még a parkolási feltételek javításával is kiegészítette.
A lehetséges hitelfelvétellel kapcsolatban a városvezető az elmúlt évek tapasztalataira utalt, amikor a koncepcióban ezzel ugyan terveztek, de végül nem adósodott el a város. Idén csaknem 3 milliárd forint szerepelt a tervezetben, s az év végén várhatóan 500 millió és 1 milliárd forint közötti összegben valóban hitelre szorulhat Győr. A jövő évi koncepcióban azonban egyelőre nem szerepel hitelfelvétel, bár Balogh József azt mondta, a gyakorlatban valószínűleg sor kerül erre. Ennek összegét másfél-három milliárd forintban határozta meg, de ezek már a 2005-ös feladatokat is érintik.

Egyeztető fórum a közgyűlés előtt

A város költségvetési koncepcióját véleményező érdekegyeztető fórum résztvevői egyebek között azt kérték, hogy a jövő évi költségvetésbe építsék be azt a 400 millió forintot, amelyet saját erőből ez évben is a közalkalmazottak béremelésére fordítottak a központi béremelésen felül. Erre a városvezetés – a nehéz helyezet ellenére – ígéretet tett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszpécserközpont a hajléktalanokért

Becslések szerint 40–50 ezer hajléktalan él hazánkban. A győri hajléktalanellátás elmúlt… Tovább olvasom