Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Csobolyó: lépésekben az örökkévalóság

Ifjúsági néptánc-antológia címmel a Pesti Színházban remekeltek az ország legkiválóbb együttesei. Megyénket a Kisalföld néptáncegyüttes mellett a győrújbaráti Csobolyó képviselte.
Szalóki Géza A tizedikre készülnek: A nemzetközi néptáncfesztivál sajátos pezsgést hoz Győrújbarát életébe.
A felnőttegyüttesek száma évről évre csökken, ezért is örvendetes az utánpótlásnak számító ifjúságiak rangos seregszemléje. A bekerülés – a hozzáértők szerint – a műkorcsolyához annyiban hasonlít, hogy több fesztiválon is jónak kell lenni. Az idei sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egy előadásra tervezettből – a nagy érdeklődés miatt – mindjárt kettőt is szerveztek.
– Tizenkét párral mutatkoztunk be a színpadon – sorolja Szalóki Géza, az együttes vezetője.
– Jólesett, hogy a rábaközi táncokat „Sej, a szanyi..." címmel a zsűri külön kérésére bemutathattuk.
– A régi Rába néptáncegyüttesben húsz éve mi magunk is táncoltunk, a Csobolyót tizenkét éve vezetjük – veszi át a szót Szalókiné Pozsgai Kornélia. – Jelenleg közel száz kis- és nagyobb gyermek jár hozzánk az óvodáskorúaktól egészen a felnőttekig. Ugyan főállásban egészen más területen dolgozunk, ám az összes szabadidőnk a táncé, családunk a Csobolyó.

Acsai Boldizsár alapító tagként vesz részt a csoport munkájában. Nemcsak a tánc, a kikapcsolódás, hanem a társaság, így a barátok kedvéért is maradt. Arra kifejezetten büszke, hogy a Csobolyó a legkiválóbb együttesek közé tartozik.
Az elmúlt évek sikertörténetét a több országban való szereplés, az utazás, helyben pedig a nemzetközi néptáncfesztiválok sora jegyzi. A Szalóki házaspár mellett régi és új barátok, Putz Kati, Bognárné Katona Csilla és a tatabányai bányászegyüttesből „ideigazolt" Jocha Balázs egyengetik a fiatalok lépéseit. A győrújbaráti önkormányzat és a szülők évek óta támogatják a csapat munkáját, ma pedig a Harmónia Művészeti Iskola is kiveszi ebből a részét.

Világjáró térkép

A táncház próbatermében elhelyezett „világjáró" térképen apró zászlócskák jelzik a Csobolyó eddigi, angliai, olasz, francia, erdélyi, portugál, spanyol és szlovák fellépéseit. Egy táncosuk már Kínába is eljutott, és ki tudja, egyszer lehet, hogy Japánt jelző szigetre is kerül zászló.
„ Egy-egy ilyen fesztiválnak fantasztikusan jó a hangulata, amiből a tagokkal együtt jó ideig töltekezünk."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtisztesség a kedvenceknek

Sok otthonban a kutya vagy macska teljes jogú családtagnak számít, ennek megfelelően megilleti a… Tovább olvasom