Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

A törvény cáfolja a hivatalt

Amikor a győri városháza máig meg nem nevezett illetékese arról döntött, hogy termálvíz helyett távhővel fűtsék az új fürdőt, olyan törvényre alapoztak, amely akkor még meg sem született.
Csak az elmúlt év végén hirdették ki, s egyértelműen kimondja, a gyógyászati célra kitermelt vízzel lehet fűteni. Eredics Imre alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján azt bizonygatta, a győri fürdő fűtését azért oldották meg távhővel, mivel az olcsóbb, a kizárólag energetikai célra kitermelt termálvíz után ugyanis pluszköltségek merülnek fel, mivel a vizet csírátlanítás után vissza kell juttatni a földbe. Ez Eredics szerint egyszeri 120 millió forintos beruházás mellett évi 6,2 millió forint plusz áfa terhet is jelentene. A törvény és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetékese azonban cáfolja a politikust.

– A föld mélyéből kitermelt termálvizet csak akkor kell visszasajtolni, ha zárt rendszerben, kizárólag energetikai célra használják – közölte érdeklődésünkre Havasné Szilágyi Eszter. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta azt is, hogy ha a termálvizet gyógyászati célra is használják, nincs visszasajtolási kényszer.

– A törvény azt szeretné elérni, hogy a termálvizet minél hatékonyabban hasznosítsák – fogalmazott Havasné Szilágyi Eszter. – Ha a víz nem kerül visszasajtolásra, cél a minél komplexebb, többlépcsős felhasználás. Így a gyógyászati célra felhasznált vízzel például még lehet fűteni, és a használt víz még több célra is alkalmas. Az emberi beavatkozás következtében megváltozott minőségi állapotú vizet azonban nemhogy nem kell, hanem nem is szabad a földbe visszajuttatni.

A szóban forgó törvény egyébként 2004 első napjaiban lépett hatályba, a Magyar Közlöny decemberi huszonharmadiki száma adta közre, s 2003. évi CXX. (120.) törvényként ismert. Ez a törvény az 1995-ben született vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása.

Az illetékes szavai alapján nem kétséges, hogy a győri, majdnem hetvenfokos termálvízzel úgy lehetne fűteni, hogy nem kellene visszasajtolni, hiszen az úgynevezett hulladékhő kivonása után a víz a medencékbe kerülne, s egyértelműen gyógyászati célokat szolgálna. Vagyis az egyszeri 120 milliós beruházás és az évi közel nyolcmillió forintos költség, amivel kalkuláltak, teljesen hibás.

A számítások azért is magukban foglalták a tévedést, mivel a kalkuláció időpontjában még nyoma nem volt annak, hogyan módosítják a törvényt. Egy akkor még nem létező törvényre alapozni nemcsak bátorság, de gazdasági hazárdjáték is volt. Az új törvény csak az új év első napjaiban lépett hatályba, s egyértelműen azt mondja ki: a gyógyászati célra kitermelt vízzel lehet fűteni anélkül, hogy pluszköltségek terhelnék a felhasználót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kapuk a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem január 21-én, szerdán délelőtt 10 órától délután fél négyig az egyetemi… Tovább olvasom