Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A szűréseken részt vevők harmada veszélyeztetett

A háziorvosoknak is nagy szerepe lehet pácienseik életének meghosszabbításában.
A Háziorvosok Ügyelete Kht. nem csak a rendelési időn kívüli ellátás megoldásával foglalkozik. Bár erről a tevékenységéről ismerik a legtöbben, érdemes bemutatni azt a betegségmegelőző programot is, amelyet az úgynevezett integrált betegirányítási rendszer keretében két éve végez a társaság. A kht. vezetője, dr. Duschanek Péter a Kisalföldnek elmondta, hogy Győrben és vonzáskörzetében 78 háziorvos vesz részt az akcióban, ellátottjaik száma összességében több mint 100 ezer. Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentése volt a céljuk, a 40 és 65 év közöttieknél végeznek szűrővizsgálatokat, hogy felfedezzék, kik a veszélyeztetettek, s feltárva a kockázati tényezőket, kezeléssel megelőzzék, késleltessék a kór kialakulását.

Életmódváltás és/vagy kezelés

A célcsoportba tartozók életmódját, táplálkozási szokásait, vérnyomását, vércukorszintjét, vérzsírjait vizsgálják, s így a statisztikai átlagok alapján valószínűsíthető, ki tartozik a kockázati csoportokba. Akiknél az elmúlt időszakban elváltozást tapasztaltak az orvosok, azokat az alacsony, a közepes vagy a magas kockázati kategóriába sorolták. Az enyhébb veszélyeztetettségnél elegendő lehet az életmódváltozás, a fogyás, a helyes táplálkozásra áttérés, a több mozgás. A magasabb kockázati csoportokban már mindezt gyógykezeléssel is ki kell egészíteni, a doktornak és páciensének gyakrabban kell találkozni a megelőzés végett.
Tavaly a kht.-hez tartozó orvosok 8700 ilyen szűrővizsgálatot végeztek, s 994 embert az alacsony, 810-et a közepes, 868-at a magas kockázati kategóriába soroltak. Azaz szinte a vizsgáltak harmadánál felfedeztek valamiféle szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosító kockázati tényezőt. Ez Duschanek doktor szerint riasztó arány. Ráadásul akiket a magas kockázati kategóriába soroltak, azoknál, ha nem történik változás, 10 éven belül igen nagy a szív- és agyi infarktus vagy más érelzáródás veszélye, azonban a szív- és érrendszeri megbetegedések formáinak megelőzésére ma már jó eredményeket ígérő, korszerű kezelési módok léteznek.

Példamutatás: túrázó doktorok

Ehhez a programjához a kht. 2004-ben nyert pályázati úton állami támogatást, amit fejkvóta- rendszerben kapott meg, ám azóta ez megszűnt. Tavaly a pályázati pénzből megtakarított és a más tevékenységekből kigazdálkodottakból tudták az orvosok a költségeket fedezni. Megelőző munkájukat a tapasztalatok szerint lelkesen végezték és a lakosság is pozitívan fogadta, a többség együttműködött, elfogadta a vizsgálatok alapján javasoltakat.
– A szűrővizsgálatok sok rejtett kockázatra derítettek fényt, így mondhatjuk azt, hogy az orvosok több mint háromszáz életet mentettek, hosszabbítottak meg. Ennyi esetben tudták olyan fázisban kezelésbe venni a pácienst, amikor még nem jelentkezett szervi szövődmény – összegezte az idén is folytatódó program tanulságait dr. Duschanek Péter, s hozzátette: a legtöbb embernek áldozatot hozva kell beépítenie életébe a mozgást, de ezt érdemes megtennie, s ha változtatni akar életmódján, kérje szakember, azaz háziorvosa tanácsát. A kht.-hez tartozó doktorok egyébként maguk is jó példát mutatnak: félévente munkatársaikkal együtt közös kirándulást szerveznek, legutóbb a Bakonyban túráztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességnövelés, programcsomagok

Az ősszel ígért tervei a ViDaNet zrt.-nek Győrött megvalósultak: két csomagban működik (gyorsan népszerűvé vált) a digitális szolgáltatás, a hálózati átépítés hetvenöt százaléka kész és a munka folytatódik. Az idén 150 millió forint értékű fejlesztés valósul meg, mondta el lapunknak a kábeltelevíziós szolgáltató társaság vezérigazgatója, dr. Sepsey György. Tovább olvasom