Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A szent király emlékezete

A jubileumi Szent László-ünnep részeként rangos tudományos konferenciával és a legendás lovagkirály életét-korát idéző nagyszabású kiállítással is megemlékeztek a szent életű magyar uralkodóról.

A hármas jubileum, a Szent László-herma Győrbe érkezésének 400., megalkotásának 600., a szent uralkodó megkoronázásának 930. évfordulója méltó ünneplésre, gazdag program összeállítására késztette a szervezőket. Ennek része volt a „Vállal magasb mindeneknél" című tudományos konferencia, amelyet a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Xántus-múzeum és a Szent László Társulat szervezett.

A rangos tanácskozáson harminc előadó történelmi, néprajzi, művészet- és zenetörténeti szempontból elemezte Szent László művét, kultuszát és a herma történetét.

Így többek között Erdélyi Zsuzsanna, a magyar folklorisztika és a vallási néprajz meghatározó egyénisége saját, több évszázados kincseket rejtő gyűjteményének Szent László-énekeit mutatta be. Szólt például arról az agyagosszergényi kéziratos forrásról is, amely egy helybeli búcsúvezetőé volt, tele ritkaságokkal.

Megyei vonatkozású adatokkal színesítette előadását Medgyesy Norbert művelődéstörténész is, aki Szent László XVII–XVIII. századi kéziratos és nyomtatott énekeskönyvekben megörökített alakjáról beszélt. Sok más mellett megemlítette a kunszigeti és a döri énekgyűjteményt.
Tegnaptól három helyszínen tekinthető meg az a győri püspökség és az önkormányzat által közösen rendezett kiállítás, amelyet  – Borkai Zsolt polgármester köszöntő szavai után – Pápai Lajos nyitott meg. A megyés püspök Szent László legfőbb érdemeként hangsúlyozta: a magyar nép erényeit, eszményeit tette kereszténnyé.

A „Fejjel magasb mindenkinél" című különös tárlat fő darabja a Szent László-herma, számos, a lovagkirályról készült ábrázolás a bazilikában látható. Az egyházmegyei kincstár második emeletén – többek között – az osli, az öttevényi templom Szent László-ereklyetartói, a szent uralkodó alakjával díszített kelyhek, pásztorbotok, palást, faszobrok, a hermával kapcsolatos eredeti dokumentumok és Kisfaludy Károlynak a cserhalmi ütközetről készült romantikus festménye várja az érdeklődőket. A kincstár pincéjében Móser Zoltánnak a Szent László-freskókról készült művészi fotói idézik meg a magyar középkor hangulatát.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felső Tápon folytatja

A most lezárult tanévben nagyrészt a tantestület tagjai „ingáztak" Pázmándfalu és Győrság… Tovább olvasom