Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

' ... reménykedni pedig oktondi dolog...'

Győr – Ha az emberek nem változtatnak a politikán, a politika magától nem fog változni, abban reménykedni pedig oktondi dolog, hogy akik csődbe vitték az országot, azok hozzák ki onnan – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában kedden Győrött Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

– Megkérdezhetem, hogy mikor olvasott utoljára Marx Károlytól valamit?

– Még megboldogult egyemista koromban – ahogy a katonaságnál mondták az egyetemet ,– amikor készültem a politikai gazdaságtan című tantárgy vizsgájára.


– Azt mondják, Nyugaton nagy divatja van Marxnak, az emberek tudni akarják, mitől került válságba a kapitalizmus. Elnök úr mire gyanakszik?

– A világ nagy cégeinek vezetői – beleértve a bankokat, termelő vállalatokat és befektetői alapokat – úgy gondolták, egyetlen nagy céljuk van, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze, bármi áron. Loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak meg, értékkel nem bíró vagyontárgyakat értéknek tüntettek fel csak azért, hogy prémiumosztáskor minél többet kapjanak. Vagyis az emberi kapzsiság sodorta a válság szélére a kapitalizmust.


– Amikor szocializmus volt, az volt válságban. Most kapitalizmus van, s az is válságban van.

– Nem mi tehetünk róla.


Magyar balsors, hogy mindig az kerül válságba, amilyen rendszer éppen Magyarországon dívik?

– A két korszak között van egy nagy különbség.  A szocializmus beleesett a saját maga által ásott sírba.  Ha valaki megírja a kapitalizmus történetét, akkor azt válságok történeteként is megírhatja. A kapitalizmus annyival nyújt több esélyt, mint a szocializmus, hogy képes önmaga hibáinak kijavítására. Bizonyára nagy viták lesznek most a világban a kapitalizmusról, ezek a viták azonban arról fognak szólni, hogy a rendszer hogyan tudja megújítani magát?


– Marx kötetei mellett Németh Lászlót is elővethetjük. Van sajátos magyar harmadik út?

– Természetesen van. A Moszkvából diktált szocializmussal szemben a kapitalizmusnak vannak nemzeti válfajai. Én a magyar lélekre és testre szabott piacgazdaságban hiszek, amely alapvetően a kontinentális Európa hagyományait követi, leginkább a német szellem által megalkotott szociális piacgazdaságot. Ez persze nem zárja ki a magyar sajátosságokat. Ilyen magyar sajátosság, hogy a mezőgazdaság súlyának nagyobbnak kell lennie, mint Európa más országaiban.  A magyaroknak bátran és vállaltan célul kellene kitűzniük, hogy Európa legműveltebb és legképzettebb népévé akarják magukat alakítani. A szellemi nyitottság is megkülönböztet bennünket sok néptől, hogy fogékonyak vagyunk az idegenekre, az újra, a változásokra, s ezeket képesek vagyunk átszűrni a saját kultúránkon.


– Nem csak a kapitalizmus került válságba, hanem a magyar állam is közel volt a csődhöz. Elnök úr aggódott a megtakarításai miatt?

– Nincsenek olyan jellegű megtakarításaim, hogy személyes aggodalomra lett volna okom. A falumban mindig arra tanítottak, hogy ha az embernek pénze van, akkor földet kell venni, s nem bankba tartani. Gyermekkoromban kérdezgettem is a nagyszüleimet, miért mondják mindig, hogy földet kell venni? Azt mondták, azért, mert abból nem lesz több. Vagyis termőföldjeim vannak, így a készpénz megtakarításokért nem kellett aggódnom. Az országért persze aggódtam és aggódom továbbra is.


– Túl vagyunk a nehezén vagy újabb megpróbáltatások előtt állunk?

– A legújabb amerikai elemzések arról szólnak, hogy az ingatlanpiaci válságot követi-e újabb? Sokak szerint közeleg a második válsághullám, a hitelkártya válság, mert rengeteg fedezetlen hitelkártya kölcsönt adtak ki az USÁ-ban. Ami bennünket magyarokat illet: a legkevésbé sem vagyunk kint a vízből. A kormány nem volt képes arra, hogy a csődveszélyt elhárítsa. A nemzetközi tőke ugyan összedobta a pénzt, s elkerültük a fizetésképtelenséget, ettől azonban a magyar gazdaság nincs kint a vízből. Ez a pénz ugyanis arra megy, hogy az előzőleg felvett hiteleket törleszteni tudjuk. A válság azon része, amely az emberek mindennapi életét érinti, még csak most következik. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy a helyzetet milyen válságkezelési módszerrel próbáljuk orvosolni.

 „Az emberi kapzsiság sodorta a válság szélére a kapitalizmust
„Az emberi kapzsiság sodorta a válság szélére a kapitalizmust" – nyilatkozta a Fidesz elnöke.

– Sokszor és sok helyen elmondta, a válságot  a Fidesz előrehozott választásokkal szeretné orvosolni. Ön szerint szerencsés lenne válság közben választásokat tartani?

– Magyarország jövője azon múlik, képesek vagyunk-e változtatni a dolgokon vagy úgy mennek tovább mint eddig. Ha az emberek nem változtatnak a politikán, a politika saját maga nem fog változni. Oktondi dolog azt feltételezni, hogy azok hozzák ki a válságból az országot, akik csődbe vitték. Változást egy demokráciában csak az emberek tudnak előidézni, s ezt hívják választásnak. Az Egyesült Államokból indult ki a válság, ők voltak a legnagyobb bajban, még sem jutott eszükbe, hogy a választást elhalasszák. Sőt, minél hamarabb túl akartak lenni, hogy új bizalmi helyzet jöjjön létre, s a bizalmi tőkével rendelkező új vezetés orvosolja a helyzetet. Az amerikai választás azt üzeni, hogy aki elrontotta a dolgokat, válságot idézett elő, akkor annak a kormánynak mennie kell, a kiúthoz pedig változásra, közbizalmat élvező vezetésre van szükség.  Ez a lecke Magyarországra nézve is igaz.


– Mostani állapot szerint az SZDSZ nélkül is stabil a kisebbségi MSZP kormány helyzete. Csalódott, hogy nem tudtak előre hozott választást kicsikarni?

– A választás nem személyes ügy, sajnálom az országot. A szocialisták a jól ismert hatalomtechnikai  eszközökkel  összevásárolták a kormánytöbbséget. Ez a többség nem elvek, nem programok mentén jött létre, hanem részben független embereket vettek meg miniszteri tárcával, másrészt az MDF-et szép lassan beintegrálták a kormányba, s az MDF gyakorlatilag kormánypártként viselkedik. Vagyis a szocialisták újjáalakították a kormányt, az MDF-et bevették, a függetleneket megvásárolták, az SZDSZ-szel pedig naponta kötnek politikai megállapodásokat, ez a legrosszabb  az országnak. Nincs program, nincs világos válságkezelés. Egyetlen szempont van: a holnap reggelig tartó hatalmi túlélés. Úgy is néz ki a Parlament, ahogy ilyen helyzetben kinézhet.


– A kormány folyamatosan azt mondja, csökkenteni kell az államháztartás hiányát. A Fidesz pedig azt mondja, ne ott és ne úgy. Hol húzna a derékszíjon, ha ön lenne a miniszterelnök, elvégre Brüsszel is ezt várja Magyarországtól?

– A miniszterelnök és kormány deréktáján húznék, meg a sok milliót kereső állami vezetők deréktáján. Magyarországnak nem megszorításokra van szüksége, meg megszorításokból nincs élet, nincs kilábalás, nincs növekedés, nincs gyerek, nem lehet fenntartani a családot, abból nem lehet megélni. Aki megszorításokból akar megélni, az az élet ellen halad. Ha megnézzük, hogy Európában hogyan kezelik a válságot, akkor láthatjuk, hogy méretre való tekintet nélkül  mindenki adót csökkent, kamatot csökkent, s a kis és középvállalkozásokat támogatja, mert ez a válságból kivezető európai út. Egyetlen ország van Európában, amely az ellenkező úton halad: ez Magyarország. Két út van előttünk. Az európai út, amely kivezet a válságból. A másik út a magyar szocialisták útja, amely egyre mélyebbre visz bennünket a válságba. Én leginkább a munkahelyeket féltem, s ha marad a szocilaisták útja, akkor 200-250 ezer munkahelyet nem megvédünk, hanem elveszítünk.


– Győrben készül az interjú, tíz kilométerre Szlovákiától. Rossz szomszédság török átok. Van kiút a válságból?

– Az elmúlt egy évben bekövetkezett változások felértékelték Közép-Európát. Az energiaárak és az üzemanyag árak emelkedése, az orosz imperializmus szárba szökkenése, valamint a pénzügyi válság mind-mind hozzájárult ehhez. Közép-Európa felértékelődését akadályozza a szlovák-magyar viszony. Ezért ezt mielőbb rendezni kell. 


– Van esély arra, hogy a szombati Fico-Gyurcsány találkozó ezen változtat?

– Bizakodjunk.


– Utoljára fél éve beszélgettünk Győrött, amikor elnök úr látványosan kiállt Győr polgármestere mellett. Utána személycserékre is sor került a városházán. Megnyugodtak a kedélyek, hallgattak önre?

– A győri polgármestert az ország egyik legsikeresebb polgármesterének tartom. Azokba az emberekbe bíztam mindig is a legjobban, akik a politikai pályájuk előtt nagyszerű helytállásról tettek tanúbizonyságot, Borkai Zsolt mégis csak egy olimpia bajnok. Már pedig aki egy olimpia döntőben helyt tud állni, az egy város élén sem szokott meginogni. Örülök annak, hogy a győri polgármester úrrá lett a nehézségeken, problémákon, s Borkai Zsolt előtt egy széles és nagy ívű politikai pályát látok.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
  • 54. load 2008. november 16. 23:01
    „8. ESZT
    ,,Pofázhatnak sok mindenről, de a tény az, hogy a Fidesz nem Magyarország legnagyobb adóságát, hanem milliókat hagyott a kasszában. (Amiből Meggyesiék osztogathattak.) ,,

    A válasz( 12.) Swani-nak is szól

    Te nagyon nem ismered a 2002-e két választási forduló közti történéseket.
    A fórumokon gyakran elhangzó Fidesz-es érv, hogy Orbánék milliárdokat hagytak a kasszában és Medgyessy ebből osztogatott.
    A tény - állításoddal szemben - a következő:
    2002 áprilisában, a költségvetési hiány az egész évre tervezett mérték 62,5%-át tette ki.
    Ezt tetézte még az Orbán kormánynak a két választási forduló közötti bőkezű adakozása.
    Rögtön az első választási fordulót követően kétéves gazdaságfejlesztési csomagot fogadtak el, melynek végrehajtása és finanszírozása 12,5 milliárd forint. A következő kormányülésen 78,3 milliárdot érő nyugdíjemelésre szánták el magukat, tiltakozva, hogy ez kampányfogás lenne. Következő lépésként kidolgozták a 13. havi nyugdíj jogszabályi kereteit is, öszszesen 130 milliárdért. Az ellenzékkel viszont elfelejtettek egyeztetni, mondván, ez úgy is benne van a programjukban. Már a teljes választási vereség után határoztak minden idők legnagyobb földeladásáról. Orbán ezzel gátat akart vetni a következő ciklusban a szövetkezetek földszerzésének. A tenderpályázatok harmincnapos határideje miatt pedig lehetetlen volt visszavonni vagy módosítani a folyamatot. A távozó miniszterek elhatározták az orosz állammal szembeni 250 millió dolláros magyar követelés eladását egy osztrák banknak 77,5 millióért. A "bukta": 44,2 milliárd.
    Mindez tetézve a Felsőmocsoládi sportcsarnok, és más szükségtelen pénzszórásokkal 400 milliárdot tett ki.
    Erre pakolta rá Medgyessy a maga száznapos programját, ami újabb 200 milliárddal terhelte a költségvetést.
    Már hitelekből.
    Ebből lett a 10%-ot megközelítő költségvetési hiány 2002-ben.
    A tény tehát nem tény, kedves ESZT.
    Ha a részletekre is kiváncsi vagy, olvasd el a 2003 évi XCV törvényt, a 2001 és 2002 évi költségvetés végrehajtásához!
    Meg az Országgyűlés 2003 november 17-i ülésének jegyzőkönyvét.
    Ha tényleg érdeklődsz a téma iránt elmondom, az Állami Számvevőszék is jelentést készített az említett törvényről, amit a hivatal honlapjá találsz meg.”
  • 53. Eva- 2008. november 15. 10:17
    „A helyzet az, hogy annyi hulyeseggel etettek mar minket,hogy fogolmunk sincs mi a valosag.
    GyFet Pinokkionak hivjak egyesek, csak szerintem, ha a meset olvastak volna, akkor tudnak, hogy a hogy a figura sok viszontagsag utan teljesen normalissa valtozik.

    Azt mindenki tudja, hogy most mindenkeppen fidesz era fog eljovendeni,
    de nekik felelosebb ellenzekuk lesz majd, mint a jelenlegi......ez is eloreveetitheto.

    Azt pedig ne feledjuk, hogy egy brutalis Bokros csomag felhalmozasa volt a 2ooores fellendules penzugyi alapja.
    Most a fidesz enged-e teremteni maganak ilyen alapot?”
  • 52. jockey 2008. november 14. 23:35
    „51.

    Én nem emlékszem arra, hogy 1998 és 2002 között bárki bárkit kényszerített volna, hogy hitelt vegyen fel. Én például nem is vettem fel. Egyébként én sem szívesen látnám Orbán Viktort az ország élén. Persze, a főböszménél azért szívesebben! De Orbánnál is szívesebben látnék egy másik értelmes jobboldali politikust! A hangsúly azon van, hogy semmiképpen sem az országot tönkretevő MSZP-SZDSZ társaságból válasszunk, mert végünk lesz, mint a botnak!”
  • 51. 1olvasó 2008. november 14. 22:36
    „50!
    Van igazságod, de Viktor eladósította az embereket. Boldog boldogtalan hitelt vett fel. Akik akkor vettek fel hiteleket, azok nem is tudták fizetni a törlesztéseket, kopogtatott a végrehajtó és vitt mindent. Ezt azért ne feletsük el. Az a 10% pedig azért jóvalmagasabb! És Viktor sem egy igazmondó ember, csinált ő is hülyeségeket, voltak rossz döntései. Csak ő nagyon jól el tudja adni magát, mindenki hülye csak ő nem. De egy értelmesmegmozdulása nincsen. Ha nem lenne az öszödi beszéd, akkor min lovagolna? Unalmas már nagyon. Tovább kéne lépnie és tenni valamit, hogy jobb legyen. De az hogy el sem megy ilyen fontos tárgyalásra, az nonszensz. Jellemző rá. Ott kellett volna bizony lennie. Nem is tudom minek képzeli magát. Hát nem zeretném újra az ország élén látni.
    Üdv egy pártatlan”
  • 50. jockey 2008. november 14. 14:26
    „47!


    Persze, hogy mindenki felelős, csak az nem mindegy, hogy milyen arányban! Azt most már igazmondó Gyurcsány is elismeri, hogy 2001 és 2006 között ésszerűtlen túlköltekezés folyt. Ebből a Fidesz 1 évet mondhat magáénak, a többi az MSZP-é. Ezt követően - bizonyítottan - hazugsággal, csalással nyertek választást, hiszen meghamisították a költségevetési adatokat. Nem is olyan régen még dübörgött a gazdaság! Emlékszünk, ugye? Azóta a folyamatos megszorítások ellenére mégis csőd közeli helyzetbe került az ország. Igaz, mindkét oldal hibás. Csak az egyik 90, míg a másik 10 %-ban. Ha nem haragszol meg érte, én nem abban bízok, hogy aki 90%-ban felelős azért, hogy ide jutottunk, pont ő fog majd megvilágosodni, vagy megjavulni és kivezet az erdőből, ahová bevitt bennünket. Arról nem beszélve, hogy 1998 éa 2002 között a most ellenzékben lévők már bizonyították, hogy jobban megy nekik a kormányzás, mint igazmondóéknak. Csökkent az államadósság, nőtt a GDP és nőtt a foglalkoztatottság. Most is pont erre lenne szükség! Márpedig 1998 és 2002 között nem voltak megszorítások, nem nyúlták le senkinek sem a törvényes járandóságát, mégis sikerült az országot normális kerékvágásba helyezni.”
  • 49. kackac 2008. november 14. 12:31
    „Gyurcsány Ferenc meghal és felkerül Szent Péter elé. Ott állnak két ajtó előtt, majd Szent Péter megkérdezi:
    - Na Ferikém, melyiket választod, a Mennyek kapuját, vagy inkább a Pokolba vágysz?
    Gyurcsány gondolkodik, mire Szent Péter megszólal:
    - Tudod mit, Ferikém?! Nézd meg mind a kettőt! Egy hétig menj le a Pokolba, majd egy hétre menj fel a Mennyekbe! Aztán újra felteszem a kérdést.
    Gyurcsány beleegyezik. Lemegy a Pokolba, ahol látja hogy minden tök király. Pia, csajok, buli. Ki sem akar jönni onnan. Letelik az 1 hét, Szent Péter jön érte és felkíséri a Mennyekbe. Ott dögunalom van, se pia, se csajok, se bulik. Alig várja, hogy kijöhessen onnan. Végre letelik az 1 hét. Szent Péter megjelenik előtte és megkérdezi újból:
    - Na Ferikém, most már tudsz dönteni? Hova szeretnél menni?
    Gyurcsány rávágja:
    - A Pokolba!
    Erre Szent Péter:
    - Biztos vagy ebben? Jól végig gondoltad?
    Gyurcsány bólogat. Szent Péter lekíséri a Pokolba, és gyorsan bezárja utána a kaput. Gyurcsány bemegy, de nem látja sehol a csajokat meg a bulit, csak azt látja, hogy tömött sorokban állnak az emberek egy kályha előtt. Erre megkérdezi Lucifert:
    - Egy hete voltam itt és akkor tele volt minden csajokkal, bulizott mindenki, tök király volt minden. Hova tűntek az emberek?
    Erre Lucifer így szól:
    - Ferikém az a kampány volt, ez meg most a reform...”
  • 48. KokomoeJoe 2008. november 14. 10:31
    „Mikor az országos magas szocialista kiadásairol panaszkodnak, akkor azért kellene viszonyitani. Nyugaton ez kb. a GDP 30%-a. Mi az most Magyarban ? Minimum bér az pedig az átlagkereset 68%-a, de ott csak 60%-rol beszélgetnek. Magyarul ott csak a sötétben tapogatoztok.

    Kinai meg az Indiai piac akkora nagy, hogy a befektetöktöl 50% tulajdonjogot követel az állam. Mit követel Mo.? Kinában nagy épitkezések folynak és ezt fizetik legjobban. Napi 2,555.85 forintot, ami háromszorosa az átlagkeresetnek. Ezt a globalizmust regulálni is kell, mert nem ugy müxik mint ahogy azt megálmodták. Egyedül egy kis ország nem ugrállhat.”
  • 47. Eva- 2008. november 14. 08:32
    „44-hez!

    Dehogy tökéletes!

    De van munkahelyük a 13. havit vesztetteknek.
    dehogy a FIDESZ tehet mindenről, de a FIDESZ is!

    Nézd meg miféle országot ért változások történtek meg az utóbbi 20 évben.
    Minden maradt a szociális ellátások terén úgy, ahogy az volt , ami a kevesebb adóbevetél miatt nem finanszírozható, lett is eladósodás.
    Ez közös felelősség volt!
    Ha akarjuk elismerni, ha nem.”
  • 46. KokomoeJoe 2008. november 14. 04:46
    „Miért nem kaptak a bankok hitelt, vagy miért mem kapnak az autogyárak azt ? Azért mert rossz befektetéseket csinálltak, és az USA-nak kell a hitelt garantállni. Próbálltak hitelt de nem kaptak, mert már év elején segitették a dusgazdag Arabok öket és ráfáztak. Adjanak a Kinaiak most hitelt, mert ha nem, akkor ök is szarban lesznek. Financirozzák csak a kapitalizmust.”
  • 45. KokomoeJoe 2008. november 14. 04:02
    „Mo. hitelképességét befektetésekre leértékelték és ennek föoka a világgazdasági válság volt. Tehát semmi köze a kormánypolitikához. Sorolnak másik 3 okot is, mégpedig hosszutávon a magas szociális juttatásokat itt föleg a nyugdij, mert az ország nem fiatalodik. Többet költ a kormány mint a bejövetele. Öt év kell hogy az Eurot bevezessék ami szintén idegesiti a befektetöket. Természetes én csak angolbol leforditottam azt amit Moody és Fitch adott mint véleményt a befektetöknek. Nemvagyok gadasági szakértö.

    Célzott adócsökkentésekkel lehet növelni az adóbevételeket, mert ilyesmi vonza a befektetést. Mivel a bankokat és azok vesztes tözsde befektetéseit és autogyárakat is kell financirozni, hát Obama kormánya és a demokrata párt, meg a haladó konzervativok is már látják hogy ezekszerint nyugodtan financirozhatjuk a szociális kiadásokat is, ezekböl az állami kiadásokbol. Magyarázat hogy az állam a segitség nyujtással egyrészt tulajdonjogos lessz a profitban. Viktor is tisztában van ilyesmivel mert löki az inglis lengvidzst. Szóval ez a ujfajta globalizmus menti meg a kapitalizmust.

    Mellesleg egyáltalán nem nagyok a szociális kiadások Mo.-n nyugati országokhoz viszonyitva.”
  • 44. jockey 2008. november 13. 21:30
    „43.

    Tehát ezek szerint minden tökéletes, remek, sőt szenzációs! Ezt meséld el légyszíves azoknak, akinek ellopták a törvényesen járó 13. havi nyugdíját, akinek ellopták a törvényesen járó 13. havi fizetését, akiknek a "nem lesz gázáremelés" keretében az egekbe emelték a fűtésszámláját, akiknek - az inflációval ellentétben - nem emelkedik a fizetése, akiknek elveszik a munkahelye, akik nem bírják visszafizetni a hiteleiket - mert nincs eurónk 2009-re sem, pedig 2008-ra lehetett volna - akiknek a megtakarításait súlytja a kamatadó - hogy ne csak egyfélét mondjak. Ezt még lehetne sorolni, csak felesleges, mert aki nem akarja meghallani az értelmes beszédet, az nem is fogja soha. A dolog lényege az, hogy - szerinted - a 6 és fél éve ellenzékben lévő Fidesz tehet mindenről, és mindeki oka a jelenlegi helyzetnek, csak a hatalmon és döntési helyzetben lévő kormány nem! Minden bizonnyal vannak még olyan emberek, akik ezt beveszik, de - a hazánk érdekében - nagyon remélem, hogy egyre kevesebben!”
  • 43. Eva- 2008. november 13. 17:05
    „"A miniszterelnök és kormány deréktáján húznék, meg a sok milliót kereső állami vezetők deréktáján. Magyarországnak nem megszorításokra van szüksége, meg megszorításokból nincs élet, nincs kilábalás, nincs növekedés, nincs gyerek, nem lehet fenntartani a családot, abból nem lehet megélni. Aki megszorításokból akar megélni, az az élet ellen halad. Ha megnézzük, hogy Európában hogyan kezelik a válságot, akkor láthatjuk, hogy méretre való tekintet nélkül mindenki adót csökkent, kamatot csökkent, s a kis és középvállalkozásokat támogatja, mert ez a válságból kivezető európai út. Egyetlen ország van Európában, amely az ellenkező úton halad: ez Magyarország. Két út van előttünk. Az európai út, amely kivezet a válságból. A másik út a magyar szocialisták útja, amely egyre mélyebbre visz bennünket a válságba. Én leginkább a munkahelyeket féltem, s ha marad a szocilaisták útja, akkor 200-250 ezer munkahelyet nem megvédünk, hanem elveszítünk.
    "

    a fene enné!
    mondaná már meg a forrást is
    miféle hitelből?!
    "mindenki adót csökkent, kamatot csökkent, s a kis és középvállalkozásokat támogatja, mert ez a válságból kivezető európai út"

    ez hát, de hol a forrás?!-hozzá
    és mi van a csökkent adóbevétellel, amiből a közösségi kiadásokat kell finanszírozni.

    vagy ez olyan nyuszit fogó fiúcska története?”
  • 42. westminster 2008. november 13. 15:04
    „41
    Sajnos első bejelentése az lesz: elődöm elqrta, így megszorítások kellenek.”
  • 41. 1olvasó 2008. november 13. 12:59
    „Nemis tudom, ha nem lett volna az öszödi beszéd, akkor min lovagolnának nap, mint nap? Azóta ezt szajkózzák, hányingere van az embernek ettől. Legalább megmondta az igazat! Az, hogy milyen szavakat használt zárt ülésen, az is más kérdés. Az összes politikus így beszél, még Viktor is szokott az tuti. Az, hogy idejutott, bizony nagyban neki is köszönhető, úgyhogy duguljon végre el és próbáljon meg most az egyszer uszítás helyett együttműködni. Ebből kilábalni csak megszorításokkal lehet, ezt tudodmásul kéne venni. Kiváncsi lennék Viktorunk hogy oldaná meg a helyzet? Ha van valami jó ötlete - ami még soha sem volt -, akkor előrukkolhatna vele végre.
    Üdv Egy pártatlan”
  • 40. jockey 2008. november 13. 12:40
    „39. lali

    Könnyű ám olyan országban vigyorogni, ahol 3-4-szer magasabb az életszínvonal, mint itt. Lenne csak nekik szocialista kormányuk, ilyen igazmondó böszmével, mint a miénk, mindjárt legörbülne a szájuk széle. És pont itt van a lényeg! Ők nem választanak meg ilyen hitvány alakot miniszterelnöknek, ezért nagyságrendekkel jobban működik az országuk és máris sokkal vidámabbak az emberek. Megvan az az összefüggés, most már csak cselekedni kell!”
  • 39. lali 2008. november 13. 11:50
    „Bizzunk abban , hogy a modern kapitalizmus képes önmaga korrekciójára.
    A szabadság meg úgye csak többet ér mind a diktatura, mégha puha is .

    Csak nálunk a SZABADSÁGOT a társadalom összetéveszti a SZABADOSSÁGGAL.

    Társadlmi koncenzus és egy nemzeti szintű POZITIV attitüd nélkül , sajnos nem tud itt felemelkedés lenni.

    mert az nem ám csak PÉNZ ,hanem HIT kérdése is.

    egy külföldről haztért diákot kértem, hogy nevezzen meg három jó és három rossz dolgot , amit tapasztalt.

    az elő + az volt hogy : ott mindenki moosolyog még az utcán is !!!!!!!!!!!!!!!!

    Gondolkodjunk el POLGÁRTÁRSAK.
    nem egymást legyőzni kéne, a nemzeti érdekről fecscegni , hanem azért tenni !!!

    de hát ez nálunk csak az első megy ............”
  • 38. patriot 2008. november 13. 08:54
    „...most azt nem értem,Gyurcsány kormány nyújtott hitelt az uniós országoknak,vagy vagy az unió próbál kiráncigálni bennünket az államcsődből?
    Amennyiben az első az igaz úgy elnézést kérek a baloldali "gondolkodóktól",amennyiben a második akkor meg húzzanak a jó édes anyjuk búval ba..ott picsájába, és vigyék magukkal ezt tehetségtelen bandát is eme fent nevezett helyre!”
  • 37. pancser 2008. november 13. 08:27
    „Egy politikus az nem száraz közgazdasági elemző, ezt nem várhatjuk. Nem kell különösebb ilyen irányú képzetteség ahhoz, hogy mi a helyes irány csak némi középidkolai szintű történelem ismeret. Kétfajta irány létezett az újkorban az állam erősítése irányában. A rosszabb, amikor csupán egyoldaluan a lakosság és a vállakozások adóztatásásval, dézsmával, vámokkal adókkal növelték az állami bevételeket. Ez Kelet-Európában, így MO-on is mondhatni sokáig jellemző volt, pédául a jobbágyi terehek folyamatos növelése, az ipar és a kereskedelem háttérbe szorítása formájában. A másik irány Nyugaton volt, ahol például a nagy francia királyok úgy látták a a bevételek növelésének lehetőségeit az udvar és az állam számára, hogy támogatták az ipart és a kereskedelmet. Ez az utóbbi modell volt a sikeresebb. Olyannyira, hogy idővel elérték a kereskedelmet akadályozó vámok tömegének megszüntetését, megszünt a jobbágyság, az emberek szabadon vállakozhattak, költözködhettek. Nem tudok szabadulni atól a gondolattól, hogy az átkos kelet európai örökség jegyében nálunk egyoldaluan a terhek növeléséstől várjuk a megoldást. Nem fog menni. A magas adók versenyképességünket csökkentik, az agyonadóztatott fogyasztók kevesebbet vásárolnak és ebből az ördögi körből kell kiszakadnunk. Új beruházáspolitika igényeltetik, az ipar és kereskedelem lehetőségeinek kiterjesztése feltétlenül szükséges. Most ennek az ellenkezője zajlik. A gazdasági válság MO-t igen rossz helyzetben érte. Szomorú lennék ha a Gyurcsány kormány ezen az alapon megmenekülne.”
  • 36. KokomoeJoe 2008. november 13. 00:12
    „"Az világos, ha kevesebb az /adó /bevétel, akkor kevesebbet lehet elosztani mégha átmenetileg is, hogy az egyensúly mAegmaradjék. Ez érthető. de adócsökkentés és ettől még minden a régiben maradhat--marhaság!"

    Adócsökkentés de kinek a társadalomban ? Adócsökkentés a gazdagoknak mert ök mozgatják a gazdaságot.
    Ez volt Bush programja és Reagan sikeres gazdaságpolitikája. Ennek semmi alapja nemvolt, mint ahogy Reaganomics is csak egy hazugság volt. Itt komoj változások történtek a globalizmusban amit Mo.-n még nemtudnak de Ovi már pedzi, mert ö sokkal tájékozotab. Ahogy olvasgattam egyre jobban tetszett. Elég okos és haladó fickó.”
  • 35. pax-- 2008. november 12. 21:35
    „A világ nagy cégeinek vezetői - beleértve a bankokat, termelő vállalatokat és befektetői alapokat - úgy gondolták, egyetlen nagy céljuk van, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze, bármi áron. Loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak meg, értékkel nem bíró vagyontárgyakat értéknek tüntettek fel csak azért, hogy prémiumosztáskor minél többet kapjanak. Vagyis az emberi kapzsiság sodorta a válság szélére a kapitalizmust."

    "Természetesen van. A Moszkvából diktált szocializmussal szemben a kapitalizmusnak vannak nemzeti válfajai. Én a magyar lélekre és testre szabott piacgazdaságban hiszek, amely alapvetően a kontinentális Európa hagyományait követi, leginkább a német szellem által megalkotott szociális piacgazdaságot. Ez persze nem zárja ki a magyar sajátosságokat.
    Ilyen magyar sajátosság, hogy a mezőgazdaság súlyának nagyobbnak kell lennie, mint Európa más országaiban.
    A magyaroknak bátran és vállaltan célul kellene kitűzniük, hogy Európa legműveltebb és legképzettebb népévé akarják magukat alakítani.
    A szellemi nyitottság is megkülönböztet bennünket sok néptől, hogy fogékonyak vagyunk az idegenekre, az újra, a változásokra, s ezeket képesek vagyunk átszűrni a saját kultúránkon.
    "
    Mindn állítását cáfolja a MNO mai számának több cikke!

    ekkora kábítást bevételét , ennyi lózung lenyelését hogyan kívánhatja tőlünk?!
    Sehol egy racionális logikailag megérthető indoklás sor!
    Az világos, ha kevesebb az /adó /bevétel, akkor kevesebbet lehet elosztani mégha átmenetileg is, hogy az egyensúly megmaradjék.
    Ez érthető.
    de adócsökkentés és ettől még minden a régiben maradhat--marhaság!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az autósok fele vásárol téli gumit

Győr-Moson-Sopron - Enyhe idő ide vagy oda, tagadhatatlanul elkezdődött az idei téligumi-szezon.… Tovább olvasom