Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

9 méter mélyen: Győr legnagyobb szennyvízátemelője épül a zsinagóga mellett - videó, fotók

A zsinagóga mellett 9 méter mélyre ástak, a Rába kettős híd alatt hatalmas lánctalpas markoló kelt át. Az új fővezeték révén jócskán enyhül a Belvárosban a bűz.

"Hónapokig hátráltatta a magas vízállás az új szennyvíz-főnyomóvezeték építését, január első hetében kezdődhetett újra a munka a Radó sziget mellett, a Rába ártérben.

A beruházás jelentősen javítani fogja a város szennyvízelvezetésének helyzetét: a távolról érkező tömény szennyvizek a munkálatok után nem terhelik majd a belvárosi csatornákat" - kezdte érdeklődésünkre Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécser-szolgálatának vezetője.

Hatalmas lánctalpas markoló kelt át a Rába kettős híd alatt 

"Tavaly ősszel kezdődött a munka Víziváros és Révfalu rakpartjain" - tudtuk meg ifj. Biczó Lászlótól, a Pannon-Víz Zrt. műszaki ellenőrétől. "Az 500 mm átmérőjű nyomócsövet sikeresen átfűztük a Mosoni-Duna alatt, majd eljöttünk vele az uszoda alatt is, egészen a Rába-partig. Az ártéri előkészítő munkákat elvégeztük, a területet szabaddá tettük, de a magas vízállás miatt folyamatosan tolódott a munkakezdés.

A hatalmas lánctalpas markoló csak alacsony vízállás mellett tudott biztonságosan eljutni az építkezés helyszínére. A gép áthaladt a Rába kettős híd alatt is, ehhez pedig speciálisan mélyített átjárót kellett építeni. Magasabb vízállásnál a markoló itt biztosan elmerült volna az iszapban.


Munkában a lánctalpas markoló a Rába-parton tavaly ősszel - fotó: Pannon-Víz Zrt.
Munkában a lánctalpas markoló a Rába-parton tavaly ősszel - fotó: Pannon-Víz Zrt.

Ezzel egy időben a Petőfi híd újvárosi oldalán, a zsinagóga mellett megkezdődött a város legnagyobb földalatti szennyvízátemelőjének építése" - magyarázta ifj. Biczó László.


Videó: Cseh Róbert


Kilenc méter mélyre ástak

"A zsinagóga melletti szennyvízátemelőnél az építők sikeresen elérték a kilenc méteres mélységet, az átemelő fenékszintjét lebetonozták. Az átemelő nagyésze föld alá került, a föld feletti részek városképbe való illesztésére különös gondot fordítunk. Jelenleg a csősajtolási munkálatok zajlanak: a 12 méteres acélcsövek már ott sorakoznak a Petőfi téren" - közölte Tóth László.


9 méter mélyre kellett ásniuk a szakembereknek - fotó: Pannon-Víz Zrt.
9 méter mélyre kellett ásniuk a szakembereknek - fotó: Pannon-Víz Zrt.


Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a Rába-parton kivágott fák pótlásával, a Pannon-Víz Zrt. diszpécser-szolgálatának vezetője úgy válaszolt: "ahogy a vezeték a helyére került, rögtön telepítjük a vízügyi igazgatóság által kiválasztott fajtájú facsemetéket".


Győr legnagyobb szennyvízátemelője épül a győri zsinagóga mellett - fotók: Cseh Róbert

Megszűnhet a bűz a Belvárosban

A győri csatornahálózat történetében mérföldkőnek számít a beruházás. A vezeték üzembeállítása után a Belváros csatornarendszerét nem terheli tovább a környező településeken - konkrétan az Ikrény-Rábapatona-Abda-Börcs, Győr-Újváros és Győr-Sziget térségében - összegyűjtött tömény szennyvíz, ami a városi hálózatba kerülve leginkább a Munkácsy és Bajcsy-Zsilinszky út környékén okozott bűzpanaszokat.

Ideális esetben - ez elsősorban az időjárástól függ - a munkálatok még idén befejeződhetnek, de a teljes beruházás várhatóan 2016-ban zárul. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeket a CO-mérőket vehetik! - Lista a biztonságos termékekről

A szakemberek az egész országban rendkívüli ellenőrzéseket végeztek, a termékek csaknem harmada biztonságos. A listát a kisalfold.hu olvasói nézhetik meg először! Tovább olvasom