Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

„A nagymamát nem pótolja semmi”

Győr - „Igazi nagyszülőt keresünk kislányommal. Kölcsönös szeretetre vágyunk!” – ezen az SMS-rovatunkba küldött üzeneten keresztül szeretett volna pótnagymamát találni kislányának Szilasi Magdolna. Saját gyerekkori emlékei miatt sem szeretné, ha Gina anélkül nőne fel, hogy tudná, mit jelent a nagyszülői szeretet és gondoskodás.

Az adyvárosi panelban a tizenegy éves Gina éppen kirakózik, miközben édesanyjával azt mesélik, mi késztette őket arra, hogy üzenetet küldjenek a Kisalföldnek. Valójában a kislány fogalmazta meg, mire vágyik, s akkor szánták rá magukat az SMS elküldésére, amikor harmadszor mondta ki: „De jó lenne, ha nekem is lenne nagymamám!"
– Azt sem tudja, milyen az, ha nagyszülei vannak az embernek, s nem szeretném, ha ez az élmény kimaradna a lányom életéből! Jó lenne, ha megtapasztalhatná, ha megkapná azt az útravalót, azt a szeretetet, amiből később töltekezni tud.

Ahogy én is annak idején – mondja az édesanyja, felidézve saját gyerekkori emlékeit. A felejthetetlen nyári délutánokat, amikor méhész nagyapja biciklijéről leszállva ámulva figyelte, hogyan pergeti ki az aranyló mézet, a nagyi utánozhatatlan lekváros buktáját, amelyhez hasonlót azóta sem evett, s az ízes életmeséket, amelyek átszőtték a nagyszülőknél töltött délutánokat. Gina egyelőre csak sejti, hogy a nagymama valami „nagyon jó dolog", csak akkor kóstolhatott bele rövid időre, amikor osztálytársa nagymamája őt is meghívta magához egy hétre a nyáron Nagyszentjánosra. „Csillogott a gyerek szeme, boldog volt, ezt szeretném látni rajta máskor is..." – mondja a kislányát egyedül nevelő Magdi, aki egész nap dolgozik a megélhetésért. Már csak ezért sem tudja pótolni azt az odafigyelést, amit lányának kíván, de vallja, nem is tudná: a nagyszülőket nem pótolhatja semmi és senki más. Mint ahogy az unokát, a gyermekzsivajt sem – ezért reméli, hogy akad olyan idős asszony, akivel kölcsönösen segíthetnének egymásnak. Aki egyedül él, esetleg távol a saját gyermekeitől, unokáitól, és úgy érzi, van hely számukra a szívében.

Magdi nem szeretné, hogy lánya életéből kimaradjanak azok az élmények, amelyeket ő kapott nagyszüleitől.Fotó: Bertleff
Magdi nem szeretné, hogy lánya életéből kimaradjanak azok az élmények, amelyeket ő kapott nagyszüleitől.Fotó: Bertleff


– Számomra egy ilyen kapcsolat kölcsönös odafigyelést jelentene, azt, hogy számíthatnánk egymásra, s bár egy idegentől nem várható mindaz, ami egy igazi nagymamától, a gondoskodás nem feltétlenül családfüggő – mondja Magdi. Nekik erre eddig nem sok esély kínálkozott: Gina édesapjával és a szüleivel másfél éve nincs kapcsolatuk, a család széthullott, másra nem számíthatnak, s a lakótelep sem olyan már, mint régen, amikor a családok között szinte észrevétlenül szövődtek a barátságok.

– Azt látom, hogy az emberek bezárkóznak, bizalmatlanok, eltávolodtak egymástól, de közben mindenkinek szüksége van szeretetre, gondoskodásra. Szeretnénk az életünket, a magányt megosztani valakivel, s egyre inkább látom, hogy a lányomnak hiányzik egy szerető nagymama.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot Ginával és édesanyjával, szerkesztőségünkben a 96/504-425-ös telefonszámon, vagy a luca@kisalfold.hu e-mail címen megteheti – mi segítünk összehozni a családdal.

Olvasóink írták

  • 2. PrettyWoman 2008. november 25. 15:34
    „Nekem sosem voltam nagyszüleim. Egyet sem ismertem, mind meghalt, mielőtt megszülettem volna. Az biztos, hogy nagyon tud hiányozni egy nagyszülő egy gyereknek, pláne, ha a szülei még drákói szigorral nevelik. Mindenkit irigyeltem, akinek voltak nagyszülei, mert azt láttam a pajtásaimon, hogy a nagymami mindig jól elkényezteti őket. Most természetesen nem a pénzre gondolok! Hanem úgy a többi dologra.
    Egyébként a cikket olvasva nekem az jutott eszembe először, hogy a hölgy helyében én elsősorban nem nagymamát keresnék. Azt olvasom, hogy egyedül neveli a gyerekét. Szerintem először talán egy társat kellene találni. Látni a képen, hogy a hölgy még csinos, fiatal. Biztosan találna magának egy palit, aki kényeztetné őt is és a kislánynak is talán lehetne egy idő után pótapukája. Sőt. Ezáltal esetleg lehetne mostohatestvére is a kislánynak és egy nagymama is akad talán a férfi családjában.”
  • 1. fmoni20 2008. november 24. 19:33
    „Nekem se nagyszüleim, sem édesapám nincsen, mégsem írtam hirdetést, hogy nagyszülőket keresek. Pedig mindegyikre nagyon vágyok még mindig! És biztosan hiányoznak édesanyámnak is a szülei :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakérjük a vasárnapot?

Győr-Moson-Sopron - „A keresztények vasárnapi ünnepséghez való jogát akkor is biztosítani… Tovább olvasom