Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

80 éve született Sulyok Vince - képgaléria

80 éve született Sulyok Vince (1932 Ménfő - 2009 Oslo) költő, író műfordító. Magyarországot kényszerűségből hagyta el az 1956-os forradalom után, s több mint fél évszázadon át élt norvég emigrációban.
Az évfordulós megemlékezésre kiállításmegnyitóval, emléktábla avatással, és irodalmi műsorral készültek a Bezerédj-kastélyban, ahol a költő irodalmi hagyatékából tavaly létrehozott emlékhely is látható.

Giczy János soproni festőművészt személyes ismertség, művészbarátság kötötte Sulyok Vincéhez aki annak idején verset is írt "Giczy János festményei fölé" Tisztelet a szülőföldnek című kiállítást Dr. Horváth József megyei könyvtárigazgató nyitotta meg csütörtökön, majd Barsi Ernő főiskolai tanár Hazaszeretett Sulyok Vince életművében című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.


Fotók: Szük Ödön
Pénteken avatták fel a Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely bejáratánál elhelyezett emléktáblát, mely a költő Norvégiában élő családjának támogatásával készült el.. Itt Mezey Katalin a Széphalom Könyvműhely alapítója mondta el gondolatait a hazánkban költészetéről szinte alig ismert Sulyok Vincéről, akinek itthon eddig csak négy hazai kiadású verseskötete jelent meg.

Skandináviában jól ismerték Sulyok VIncét az műfordításáról, a norvégoknak Magyarországról írt történelemkönyvéről, kimagasló kultúraközvetítői tevékenységéről. Ez utóbbit méltatta barátja és költőtársa Kányádi Sándor is aki Gülch Csabával beszélgetett az emléktábla avatás után. A Kossuth-díjas költő verseit 1984-ben fordította norvégra Sulyok Vince aki Csoóri Sándor verseivel együtt elsőként mutatta be a skandinávoknak kortárs magyar költészet két kiemelkedő alakját.

Az eseményen a győri Hangraforgó együttes közreműködött akik négy Sulyok Vince verset zenésítettek meg ez alkalomból.

Olvasóink írták

  • 1. acsali 2012. október 24. 11:41
    „A kép alapján egy évet nyugodtan letagadhatna az életkorából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyennek szeretlek: elindult fotójátékunk Győrben és Sopronban!

A kisalfold.hu hírportál "Ilyennek szeretlek" címmel játékot indít Győrben és Sopronban, azoknak,… Tovább olvasom