Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

725 milliós támogatás - Utcák, közök sora újul meg Győrben

Jövő augusztus végéig számos belvárosi utcát és közt újít fel a győri önkormányzat, teljes egészében uniós támogatásból.

A Széchenyi tér három évvel ezelőtti megújítása után újabb nagy lépéssel folytatódik a belváros-rehabilitációs program Győrben. Az önkormányzat 725 millió forint uniós támogatást nyert el erre a célra. Az erről szóló támogatási szerződést Borkai Zsolt polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője csütörtökön írta alá.

A beruházás részeként megújul a Stelczer Lajos utca és a Szappanos köz Dunakapu tér és Apáca utca közötti szakasza, valamint a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Kenyér köz és a Zsák köz. A Dr. Kovács Pál és a Király utca új közvilágítást is kap, sőt, az utóbbi kiteresedésénél közteret alakítanak ki színpad és médiaakna kiépítésével, amely így kisebb rendezvények helyszíne lehet. Ott az előkészítő munka a közművezetékek cseréjével már megkezdődött.

Még az idén megvalósul a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó, Király utcai Esterházy-palota léghűtéses rendszerének kialakítása. Az épület – amely jelenleg meleg időben rendkívül felforrósodik – ezáltal minden évszakban alkalmassá válik rendezvények megtartására. A projekthez tartozik, hogy felújítják a Matróz vendéglőt és az Apáca utca 16. szám alatti ház külső homlokzatát, átalakítják a LaMaréda éttermet és kívül-belül tatarozzák a Dunakapu tér 4. szám alatti épületet.

A csaknem háromnegyed milliárd forintos összeghez a városházának önerőt nem kell hozzátennie, de Győr saját forrásból, pluszként így is felújítja a kis Baross utcát és a Szabadsajtó utca egy részét.

A csütörtöki eseményen Borkai Zsolt azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években több milliárd forintból fejlesztették a városközpontot, s Győr ma már nem ipari jellegű, hanem olyan város, amely történelmével, fejlettségével méltán vívja ki mások elismerését. Somogyi Tivadar alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy a Széchenyi tér három évvel ezelőtti megújítása is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A másik belvárosi képviselő, Fekete Dávid alpolgármester kifejtette: úgy ütemezték a munkálatokat, hogy körülbelül akkorra érjenek véget, amikor átadják a megújult, rendezvénytérré alakított Dunakapu teret.

Olvasóink írták

 • 10. háté 2013. szeptember 28. 17:54
  „"teljes egészében uniós támogatásból" - az adónkból nagylelkűen visszakapunk néhány cseppet!
  és -- "Borkai Zsolt azt hangsúlyozta", -- - "hanem olyan város, amely történelmével", - a történelmét, örökségét leromboltátok - "amikor átadják a megújult, rendezvénytérré alakított Dunakapu teret". - "mélygarázsos-rendezvénytérré silányítjátok"! - és szemrebbenés nélkül hazudnak, hülyítik a Győrieket!
  - Szolzsenyicin jól megfogalmazta milyen kártékony a komcsi, - de nem tudhatta van náluk rosszabb is!”
 • 9. apex 2013. szeptember 28. 12:20
  „Tavasszal lezárták az Audin átvezető utat. Helyette lehet használni az 5 km-rel hosszabb elkerülő utat, vagy autóval, biciklivel, gyalog a Hűtőházi és Reptéri utakat. Gyalogjárda, bicikli út nincs, az úttest elképesztő állapotban van. Ezen a környéken dolgozók termelik meg Győr számára azt a pénzt, amiből a csicsa beruházások, mélygarázs készül. Rendben van ez így?”
 • 8. pacman33 2013. szeptember 27. 08:53
  „5. bn 2013.09.27. 08:20

  Ezt én sem értettem. Alig 4-5 éve, hogy az egész épületet újjáépítették.”
 • 7. Madarász 2013. szeptember 27. 08:48
  „Már megint a kirakat beruházások... A város tele van tengelytörő kátyúkkal, használhatatlan járdákkal, a belváros járható, nem kátyús, ráadásul lassan teljesen elnéptelenedik, felesleges költeni rá, ráadásul ha az elmúlt évek beruházásaihoz hasonlóan irreálisan magas áron, ízléstelen és használhatatlan (lásd. rózsaszín, pár csepp víztől csúszós térkövek) lesz az eredmény, akkor csak felesleges pénzkidobás az egész.”
 • 6. ferdo 2013. szeptember 27. 08:38
  „Mindig csak a belváros... máshol meg évek óta ott vannak a tengelytörős kátyúk.”
 • 5. bn 2013. szeptember 27. 08:20
  „vajon azt a két éttermet miért ebből a pénzből újítják meg? Ráadásul az egyik pár éve nyitott, nem hiszem, hogy annyira lelakták volna ennyi idő alatt... Ennyi erővel hozzám is jöhetnének, pont festésen gondolkodunk...”
 • 4. statisztikaihivatal 2013. szeptember 27. 01:36
  „sebaj, majd jól kilépünk az euból, aztán viszik az egészet.”
 • 3. Oreg35 2013. szeptember 26. 23:15
  „Na meg munka kellene az embereknek és nem kellene aggódni, hogy miből élünk meg, mi lesz a gyerekeinkkel!”
 • 2. Baxx 2013. szeptember 26. 19:02
  „Mi lenne? Cukorgyárak, olajgyárak stb, stb.”
 • 1. oxana 2013. szeptember 26. 17:59
  „Na hát kell még több a sokat szidott EU-tól? Legyünk öszinték, mi lenne Magyarországgal nélkülük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárt kerékpárt akart lopni Győrben - rendőrkézen

Lakossági segítséggel fogták el a rendőrök a 20 éves győri gyanúsítottat. Tovább olvasom