Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

70 százalék alatt vagy felett: a győri polgármester-választás fix 1-es

Ameddig a Városháza kasszájába éves szinten 7-8 milliárd iparűzési adó folyik be az Auditól, összességében remek munka Győrben polgármesternek lenni. Szavazás!
Folytatjuk esélylatolgató cikksorozatunkat az önkormányzati választások előtt. Sopron és Kapuvár után most következzen Győr városa.

Ellentétben a Hűség városával, ahol akár szoros végeredmény is kialakulhat, a kisalföldi megyeszékhelyen nincs különösebb értelme zsákbamacskát árulni.

A győri polgármester-választás legizgalmasabb kérdése, hogy Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) 70 százalék feletti támogatottsággal kezdi meg harmadik ciklusát, vagy akárcsak négy éve, kicsivel ezúttal is a szóban forgó határvonal alatt marad?

Bár a végeredményt illetően nyár elején sem volt sok kétségünk, de a baloldal minimális esélyei akkor foszlottak teljesen szét, amikor nem tudtak egy közös jelöltet állítani Győrben.


Idén biztos nem lesz költözködés a Városházán, Győr kulcsa marad Borkai Zsoltnál - fotó: Kisalföld-archívum
Idén biztos nem lesz költözködés a Városházán, Győr kulcsa marad Borkai Zsoltnál - fotó: Kisalföld-archívum

Hiába a sok bevitt verbális horog, nem lett Neupor Zsolt egyedüli jelölt a baloldalon


Mint ismert, a Demokratikus Koalíció (DK) Neupor Zsoltot állította polgármesterjelöltnek, míg a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és az Együtt közös jelöltjének a volt szociálpolitikai helyettes államtitkárt, Szabó Sándornét választotta.

Ha pusztán az elmúlt négy évben a helyi közügyekben végzett politikai munkát nézzük, egyértelmű, hogy Neupor Zsolt lett volna a megfelelőbb személy a baloldalon.

Bár a DK önkormányzati képviselője az utóbbi hónapokban beleszürkült a győri közgyűlés mindent pillanatok alatt megszavazós munkájába - különösen szembetűnő volt mindez, hogy júniusban a helyi tömegközlekedésről vita (!) sem alakult ki -, összességében mégis Neupor Zsolt vitte be a legtöbb verbális horgot, s okozta a legtöbb kellemetlen pillanatot a városvezetésnek 2010 és 2014 között az ülésteremben.

Történetének egyik legsúlyosabb válságában a győri MSZP

Szabó Sándornét egyértelműen a női szavazók megnyerése érdekében húzta elő a helyi MSZP a cilinderkalapból. Kérdés, hogy mennyire lehet hiteles ez a stratégia, amikor az MSZP frakciójában egészen pontosan nulla hölgy képviselő ült az elmúlt ciklusban.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a győri MSZP történetének legsúlyosabb válságát éli. Augusztus közepén a helyi politikai szervezet sajtóközleményben tette közzé, hogy "az MSZP-nek ezentúl semmi köze nincs Németh Árpádhoz Orbán Viktor tusnádfürdői előadásához kapcsolódó, Facebookon közzétett véleménye miatt".

A volt győri frakcióvezető sem maradt rest: Balogh József volt győri polgármester és Pollreisz Balázs, az MSZP győri alelnöke pártból való kizárását kezdeményezte. Nos, nagyon ecsetelni sem kell, mekkora öngól ehhez hasonló belharcokat nyilvánosságra hozni a választások előtt két hónappal.

A Jobbik jelöltje lesz a nevető harmadik?

A történtek tükrében nem volna meglepő, ha a Jobbik polgármesterjelöltje, Takács Krisztián lenne a nevető harmadik, s az október 12-i választást követően ő léphetne Borkai Zsolt mögé a képzeletbeli dobogó második fokára.

Négy éve a Jobbik jelöltje, Vörös Gyula a voksok 7,8 százalékát szerezte meg - ő egyébként szintén helyi belviszály miatt lépett ki a Jobbikból, s zárta le önkormányzati képviselői munkáját függetlenként a szeptemberi közgyűlésen -, de az utóbbi években Győrben is egyértelműen erősödött a radikális párt.

Az LMP polgármesterjelöltje, Nógrádi László István szinte biztosan ötödikként végez a négy hét múlva esedékes választáson.

Borkai Zsolt nehezen viselte a személyét és családját ért támadásokat, aztán összekapta magát

A nagy dilemma innentől fogva - túl a 70 százalékos kérdésen, aminek legfeljebb statisztikai jelentősége van -, hogy milyen formában várja Borkai Zsolt harmadik polgármesteri ciklusát?

2010 és 2014 között többször tűnt fásultnak, ingerültnek Szöul olimpiai bajnoka a győri közgyűléseken. Igaz, ahogy közeledett az októberi választás egyre jobban összekapta magát, több ügyben kompromisszum-készséget mutatott, sőt, az elhibázott szúnyoggyérítésért még bocsánatot is kért a győriektől Borkai Zsolt.

Győr jelenlegi polgármestere a személyét és magánéletét ért támadásokra a Kisalföld "K2" heti magazinjában úgy reagált szeptember elején: "a családom miatt álltam ki a nyilvánosság elé legutóbb, s mondtam el: nem igazak a pletykák - amelyek természetesen eljutottak hozzánk is -, hogy gyermekem született valakitől. Miattuk tettem meg és az igazságérzetemért. (...)

Kíváncsi lennék, hasonló helyzetben mit tennének azok, akik ezt terjesztették. Ugyanakkor nem kívánom nekik azt, amit mi átéltünk miattuk".

Ameddig az Audi évente 7-8 milliárd forint iparűzési adót fizet be Győr kasszájába, addig klassz munka a város polgármesterének lenni  

Tény, hogy a város fejlesztését övező vitás kérdések ellenére a győri Fideszben most úgy tekintenek Borkaira, mint egykoron Balogh Józsefre az MSZP-ben: ameddig ő indul a győri polgármesteri székért, addig nagy baj nem lehet.

Rögtön tegyük hozzá: ameddig pedig a Városháza kasszájába éves szinten 7-8 milliárd iparűzési adó folyik be az Auditól, összességében remek munka Győrben polgármesternek lenni.

Ezzel minden politikai szereplő tisztában van.

Végeredmények 2010-ből és 2006-ból

1. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) 69,67 %
2. Hegyi Zoltán (MSZP) 22,5 %
3. Vörös Gyula (Jobbik) 7,8 %

1. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) 49,5 %
2. Kun András (MSZP) 35,15 %
3. Schmidt Péter (független) 6,72 %
4. Kovacsics Imre (független) 6,01 %
5. Szabó József (MDF) 2,59 %

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az energiatudatos gondolkodásról tartottak beszámolót Győrben

Pénteken a Széchényi István Egyetemen egész napos energiagazdálkodással foglalkozó szakmai napot és… Tovább olvasom