Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

67 ezer kockakövet raknak le a győri Király utcában

A felújítás után az utca alkalmas lesz rendezvények lebonyolítására, összesen 20 pavilont lehet majd elhelyezni a nagyobb vásárok, fesztiválok idején.

Kedden kezdődik Győrben a Király utca felújítása.

A „Lüktető Belváros" projekt mérföldkövének számító munkálatról Fekete Dávid alpolgármester és Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője hétfőn délelőtt beszélt a sajtó képviselőinek a helyszínen.

A tájékoztatóból kiderült: a Király utca a belváros egyik legfontosabb kelet-nyugat irányú tengelye a gyalogos-zónán belül, összekötve a Bécsi kapu teret és a Széchenyi teret.

Korábban 1982-ben esett át nagymértékű felújításon az utca: akkor a szegélyekkel ellátott aszfaltburkolatot természetes anyagú, bazalt hasított kiskockakő váltotta fel. Az elmúlt harminc évben beigazolódott: a széles, nyitott és mély fugázat, hasított kockakő burkolással kombinálva nem nyerte el a gyalogosok, de még a kerékpárosok tetszését sem.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott „Lüktető Belváros" projekt lehetőséget adott arra, hogy megújuljon a Király utca. A közvilágítási falikarokat januárban kicserélték, most a burkolat korszerűsítésén van a sor.

A tervek szerint a mintegy 2200 négyzetméter alapterületű utcába – a napokban elkészülő dr. Kovács Pál utca burkolatán már látható – fűrészelt nagykockakő, olasz tömött mészkő és vörös színű porfír típusú kövek kerülnek. A hangsúly a fűrészelt nagykockaköveken lesz, emellett mészkő/porfír kövekből keresztirányú vonalakat is kiraknak.

A Tejfölös Asszony körüli tér nagyobb hangsúlyt kap, előtte félkörívesen kirakott burkolat lesz, íves alapterületű zöldfelülettel és új ivókúttal. A burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat lehetővé teszi, hogy a jövőben a helyszínen színpadi produkciókat szervezhessenek.

A felújítás után az utca alkalmas lesz rendezvények lebonyolítására, összesen 20 pavilont lehet majd elhelyezni a nagyobb vásárok, fesztiválok alkalmával, melyekhez burkolatba süllyesztett elektromos kapcsolat is rendelkezésre fog állni.

A felújítás kedden kezdődik a Széchenyi tér irányából, fokozatos korlátozások mellett. A szerződés szerint októberig kell befejezni a burkolást, de a kedvező időjárásnak köszönhetően esély van arra, hogy korábban, akár augusztusban elkészüljön.

A munka sok kézi erőt, aprólékos fizikai munkát igényel. A kivitelezők 66.979 darab követ fognak beépíteni a Király utcában. A kivitelezés 190 millió forintba kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidöntött egy jelzőtáblát Győrben, menekült a rendőrök elől a 85-ösön

A záróvonalat átlépve, több járművet fékezésre, lehúzódásra kényszerítve előzött és ráadául ittas… Tovább olvasom