Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

65 nap híján se fizetés, se nyugdíj

Bédi András nyolc hónapja kérvényezte nyugdíjazását, az ügy érdekében – a nyugdíj-igazgatóság kérésére – munkahelyén is felmondott. Azóta nincs havi jövedelme, nyugdíjjogosultságát ugyanis máig nem állapították meg.

– Hatvanéves múltam, 46 éve dolgozom, ezért júniusban bementem a nyugdíj-igazgatósághoz megkérdezni, hogy elmehetek-e nyugdíjba.

A korom és a ledolgozott éveim bemondása alapján azt mondták, hogy igen. Kitöltöttem a papírokat, július 4-én jelentettem be igényemet. Közölték, hogy amíg dolgozom, addig nem tudják megállapítani a nyugdíjjogosultságomat, ezért felmondtam.

Augusztusban megküldték a döntésről szóló levelet: elutasították kérésemet azzal az indokkal, hogy csak 36 év 300 nap szolgálati időm van, s 37 év szükséges.

De akkor miért mondattak fel velem? Most se nyugdíjam, se fizetésem – mondta Bédi András.

Hozzátette: – Nem értem, hogy lehetséges ez. Mindig be voltam jelentve, sőt, hat évig egyéni vállalkozó is voltam, aminek nyoma kell hogy legyen az adóhivatalnál. Ennek ellenére ezt sem ismerték el.

Bédi András nyolc hónappal ezelőtt kérvényezte nyugdíjazását, jogosultságát azóta sem állapították meg. Fotó: B. A.
Bédi András nyolc hónappal ezelőtt kérvényezte nyugdíjazását, jogosultságát azóta sem állapították meg. Fotó: B. A.

A győrszentiváni férfi fellebbezett, ügye szeptember óta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) van. A hatvanéves férfinek magának kellett beszereznie az igazolást arról a munkahelyről, ahol 1991 és 1993 között dolgozott, s a vállalkozói évekről szóló papírjait is.

Azokat is leadta négy hónapja, jogosultságáról azonban máig nem döntöttek. – Három kiskorú gyermek után fizetek gyermektartást, de hónapok óta nem tudok. A megtakarított pénzemet már feléltem, ha a párom nem dolgozna, nem is tudom, miből ennék. Vissza akartam menni dolgozni, de betöltötték már a helyemet, máshová pedig nem vesznek fel ennyi idősen – panaszolta olvasónk.

Bár a nyugdíj-biztosítási eljárásban az ügyintézési határidő 22 munkanap, ebbe a szükséges adatok beszerzésének időtartama nem számít bele. Az öt hónapos fellebbezési eljárás jogszerű tehát.

Horváth Imréné, a megyei kormányhivatal nyugdíj-biztosítási igazgatóságának igazgatója az üggyel kapcsolatban közölte: "Az olvasó a nyugellátásának megállapítását megelőzően nem kérte a szolgálati idejének összeszámolását, amely pontos információval szolgált volna arra vonatkozóan, hogy az ellátás megállapításához rendelkezik-e elegendő szolgálati idővel.

Csak a nyugellátásának megállapítása ügyében indult eljárásban tisztázódott, hogy nem rendelkezett a legalább szükséges 37 év szolgálati idővel."

A nyugdíjazási kérelem előtt állóknak mindebből tanulság: az igénybejelentő lap benyújtása előtt tájékozódjanak arról, hogy a nyugdíj-megállapító szerv nyilvántartásában mennyi szolgálati idő szerepel, s ha az eltér a kérvényező által bejelentett munkaviszonyban töltött időtől, akkor a kérvényhez csatolják a szolgálati időre vonatkozó igazolásokat is.

Ez megkönnyíti, meggyorsítja az eljárást. Ha nem kell hiánypótlást eszközölni, általában 8–12 nap alatt elbírálja a nyugdíjbiztosító a kérelmeket, s a határozat kézhezvételét követő tíz munkanapon belül folyósítja a nyugdíjfolyósító is az ellátást.

Olvasóink írták

 • 8. Tündenéne 2012. március 09. 17:56
  „6. Babenko 2012.03.06. 16:36

  Az a lényeg, hogy a kapott papírokban részletesen benne lesz, ha esetleg neadjisten hiányzik bármi, akkor legalább utána lehet nézni napra pontosan, hogy mit kell előkeresni. Ha tudja bizonyítani, hogy pl. dolgozott maszeknál (pl szerződéssel, fizetési papírral, ilyesmivel), akkor ez fontos lehet, másrészt ha netán nem jelentette be valaki, annak komoly irgumburgum lesz utána :)”
 • 7. Tündenéne 2012. március 09. 17:53
  „3. SzalavicznéCsalaIda 2012.03.05. 15:40

  Én úgy tudom hogy a két ellátás kizárja egymást (tehát ha a rokkantságit már igénybe veszi, akkor már a 62 év vonatkozik rá ilyenkor), de nem vagyok nyugdíjszámítási szakember! :)
  Érdemes minél alaposabban utánakérdezni, ha ott az ügyintéző nem mondta el értelmesen, akkor tessék rákédezni a Kormányhivatalnál, ott hivatalból meg fogják kérdezni a nyugdíjbiztosítósokat, és kaphat rá magyarázatot. Ha írásban kapta, akkor benne kell lennie a törvényi háttér részletezésének a határozatban.”
 • 6. Babenko 2012. március 06. 16:36
  „Én már Januárban beadtam hogy számolják ki, de eddig még se kép, se hang. Kíváncsi leszek, nekem mennyit nem találnak meg. Én is dolgoztam maszeknál. :(”
 • 5. Goldmund 2012. március 05. 19:11
  „Zavaros a férfi szövege.
  "Közölték, hogy amíg dolgozom, addig nem tudják megállapítani a nyugdíjjogosultságomat, ezért felmondtam."
  Csakhogy neki a szolgálati időt kellett volna először kiszámoltatnia! Ahhoz pedig értelemszerűen kellenek a munkaviszony igazolások. Ha azelőtt fölmondott, mielőtt kiszámolták neki a szolgálati idejét, akkor rendkívül ostoba ember.
  Egyáltalán: miért kellett a nyugdíjhoz fölmondania? Nem egy és nem kettő embert ismerek, aki nyugdíj mellett dolgozik. Ki kellett volna számolnia, milyen feltételekkel dolgozhat nyugdíj mellett, ezt megbeszélnie a munkáltatójával és eldönteni, marad vagy sem.
  Harmadik furcsaság: ő azt állítja 46 éve dolgozik, a nyugdíj-biztosító nem egészen 37 évről tud. A különbség: 9 év, ez hatalmas idő! "Nem értem, hogy lehetséges ez. Mindig be voltam jelentve, sőt, hat évig egyéni vállalkozó is voltam, aminek nyoma kell hogy legyen az adóhivatalnál. Ennek ellenére ezt sem ismerték el." - Hát, talán végig kéne bogarászni a nyugdíjbiztosító által írtakat, hol hibádzik 9 év. Majd utána végiggondolni, honnan lehet igazolást szerezni arról, hogy ő tényleg be volt jelentve azidő alatt. Már ha tényleg be volt jelentve....”
 • 4. nasi12 2012. március 05. 18:10
  „Ha valakinek elege van már a munkahelyéből, (talán a munkából is) akkor arra gondol, gyorsan felmond, nyugdíjba megy, hogy aztán nyugodtan élvezhesse a megérdemelt pihenését.
  Sajnos a nyugdíj, az nem annak jár, aki rágondol, és nem akkor kezdődik mikor mi eldöntjük.
  Mindenki tudja, hogy azt jó előre ki kell számoltatni, hogy ha hiányzanak még adatok, akkor legyen idő beszerezni azokat.
  Ha a dolgozónak igaza van, akkor majd utólag megkapja az elmaradt lóvét, de a malőrért nem az ügyintéző a hibás, az biztos.”
 • 3. SzalavicznéCsalaIda 2012. március 05. 15:40
  „Több mint furcsa!Én szeretném ha valaki megírná nekem ha a törvény lehetőséget ad,hogy az irányadó öregségi nyugdíjat elérő nő pl.51-ben vagy korábban született nő 57 éves korban 38 év idővel öregségi nyugdíjas lehet.Ez mért nem vonatkozik a rokk.nyugdíjban lévő 61 éves 38 év idővel rendelkezőre épp úgy?Őrá mért 62 év elérése a kötelező,az ü.int. szerint!Anyagilag mindegy mert a nyugd.összege nem változik.De mégsem érthető a megkülömböztetés.”
 • 2. Tündenéne 2012. március 05. 15:13
  „Furcsa, hogy a NYUBI-nál sem tájékoztatták, egyébként. A legalapabb, hogy nem egyből megy az ember nyugdíjba, hanem előbb kiszámoltatja, hogy mikor mehet. Évente egyszer szépen kiszámoltathatja, és látta is volna, hogy mi hiányzik, szépen nyugisan beszerzi ami kell, stb :( de itt tuti, hogy az ottani üi hibázott, erről egész biztosan köteles lett volna tájékoztatni a bácsit. (Más kérdés, hogy vannak néha nálam is ügyfelek, akiket hiába akarok tájékoztatni valamiről, abszolúta nem érdekli őket, ők csak azt az egyvalamit akarják körömszakadtáig, amit lehet, hogy nem is tudnak elintézni...)
  Remélem, méltányosságból vagy valahogy sikerül megoldani az ügyét.”
 • 1. ISU 2012. március 05. 10:22
  „Azt azért nem értem, hogy a munkáltatjánál, ahol felmondott miért nem tájékoztatták ?
  Sajnálom őt, mivel tájékozatlanságának következményeit kell most lenyelnie.
  A szolgálati időelismerési kérelem a nyugdíjazást megelőző tíz éven belül térítésmentesen lekérhető.Ezt érdemes mindenkinek megkérni és akkor nem kerülhet ilyen helyzetbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építészhallgatók megvalósuló tervei

A zsűri két munkának ítélte megosztva az első helyet a Formula Student Hungary pálya verseny- és… Tovább olvasom