Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

63 éve védi a légteret a győri rakétaezred – fotók

1950. április 15-én alapították az első önálló csapatlégvédelmi alakulatot, a 86. Kivonuló Légvédelmi Tüzérezredet.

Az alegységek a likócsi laktanya alakulóterén sorakoztak fel, ahol Kovács Ferenc mk. ezredesnek, a légvédelmi rakétaegység parancsnokának fogadását követően Ágoston Miklós zászlós osztotta meg ünnepi gondolatait.

Az 1. légvédelmi rakétaosztály üteg vezénylő zászlósa felszólalásában kiemelte, hogy „Ezt a napot mi, a légvédelem katonái tettük ünneppé, nem örököltük, nem kaptuk, hanem teremtettük. Amíg lesz légvédelmi katona, addig lesz április tizenötödike. Amíg lesz április tizenötödike, addig lesz csapatlégvédelem."

63 éve védik a légteret. Fotó: Törőcsik Krisztina


Lelkesítő beszédében az altiszt felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy „Az alakulatunk fennállásának ideje alatt szolgálatot teljesítő katonáktól – kiket névvel, kiket név nélkül említünk – hagyományt, mércét, és mintát kaptunk. Legyünk büszkék erre és törekedjünk rá, hogy évtizedekkel később mi is büszkék lehessünk arra, amit utódainknak hagytunk örökül." Ágoston zászlós szavai után a tüzérinduló közös éneklése következett, s végül díszmenettel zárult az ünnepi ezred sorakozó.

E kivételes nap folytatásaként azonban még számos embertpróbáló kihívás várt az alakulat tagjaira, akik katonai ügyességi versenyen, légpuska-lövészeten, valamint kötélhúzásban küzdhettek az elsőségért.

A tréfás ügyességi versenyen indulók négy számban mérhették össze tudásukat, melyek mindegyike – vagyis a súlyokkal ellátott szántolás, a homokzsák-emelés, a KRAZ kerékforgatás, valamint az autókerék kalapáccsal való terelése – kemény feladatnak bizonyult. E nagy fizikai terheléssel járó megmérettetésen végül a 2. légvédelmi rakétaosztály csapata diadalmaskodott.

A légpuska lövészeten a nyers erő már nem vezetett eredményre, hiszen a legmagasabb köregység megszerzésért vívott küzdelemben a kimunkált lőképesség, valamint a mély koncentráció jelentette a siker kulcsát.

Egyéni értékelésben a nők közül Juhász Éva főtörzsőrmester, míg a férfiaknál Bialkó Norbert főtörzsőrmester bizonyult a legrátermettebbnek, a csapatok összevetésében pedig a Vezetési Zászlóalj egysége kerekedett felül. A sportesemények sora a kihagyhatatlan kötélhúzással ért véget, melyben a nyolcfős csapatok viaskodása az Ezredtörzs különítményének elsőségét hozta.

Visszavágóra leghamarabb egy év múlva, a hatvannegyedik évfordulón lesz lehetőség , ám addig még rengeteg feladat áll 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei előtt.

Ahogy az elmúlt több mint hat évtized során, úgy idén is folyamatos kiképzésen, szakharcászati gyakorlatokon, valamint éleslövészeten kell helytállnia a győri katonáknak, nem megfeledkezve az alakulat alaprendeltetéséből adódó kötelezettségeinek teljesítéséről, vagyis az ország szuverenitásának biztosításáról, légterének védelméről.

Olvasóink írták

 • 4. tkrs9980 2013. április 15. 22:48
  „3. orbison 2013.04.15. 21:09

  Én csak 1 évet töltöttem ott élelmiszer raktárosként, sok éve.
  Hidd el, ártana a mai fiataloknak.
  És nem csak a feleslegessé vált semmittevés miatt, hanem azért is, mert a gyermekeink képtelenek szabályok között élni.
  A fele a hadbíróságon végezné, ebben biztos vagyok.
  Ezen kívül őszintén elmondhatom, hogy rengeteget tudtam profitálni az akkori kapcsolatokból.
  Sokszor úgy gondolom, hogy nem a hadkötelességet kellene vissza állítani hazánkban, hanem bevezetni a Taigetosz elvet.”
 • 3. orbison 2013. április 15. 21:09
  „Hát én is ott voltam (86-88), igaz a műszaki ezredben.
  De nem bánom, sok élménnyel gazdagodtam, szerintem ma sem ártana a fiataloknak.”
 • 2. ATX 2013. április 15. 18:51
  „"Lelkesítő beszédében az altiszt felhívta a hallgatóság figyelmét " Ilyen szöveget már a nyolcvanas évek közepén is hallottam. Igaz akkoriban még a Varsói Szerződés tagja voltunk...”
 • 1. állampógár 2013. április 15. 18:49
  „Egy ideig magam is ott védtem légteret.Volt sok értelme.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neupor Zsolt lakossági fóruma

A Demokratikus Koalíció győri önkormányzati képviselője Neupor Zsolt lakossági fórumot tart, április… Tovább olvasom