Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

6,2 milliárdos meló: rendbe teszik a folyópartokat a Folyók városában - videó

A Mosoni-Duna belvárosi szakaszán sétány készül. A partrendezési munkák várhatóan 2014-re fejeződnek be. Sok-sok fotó, látványterv.

Mint ismert - különösen mióta aknagránátot találtak a Széchenyi híd és a Dunapart Rezidencia közelében csütörtökön -, Győrben is megkezdődött a Mosoni-Duna vízgazdálkodási rehabilitációja, a munkagépek június óta folyamatosan dolgoznak a "Folyók városában".

(Amikor két hete orrfacsaró bűz terjengett Győrben, akkor az iszapkotrás apropóján is szóba jött a Mosoni-Duna rehabilitációja, de mint kiderült: az iszapnak semmi köze nem volt a bűzhöz.)

Több fronton dolgoznak a munkagépek

A projekt költségvetése több mint 6,2 milliárd forint, igaz, ebbe beletartozik a Lajta vízgazdálkodásának rendbetétele is.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott munkálatok elsősorban a belterületi szakaszok partrendezéséről szól.


Videó: Cseh Róbert


A győri munkákat bemutató látványterv a Mosoni-Dunán: a medret szűkítik, a partokat rendezik . Forrás: Regionális Vízügyi Igazgatóság
A győri munkákat bemutató látványterv a Mosoni-Dunán: a medret szűkítik, a partokat rendezik . Forrás: Regionális Vízügyi Igazgatóság


A kisalfold.hu kérdésére, miszerint az idei évben mely munkafolyamatok valósulnak meg, Sütheő László, a regionális vízügyi igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese úgy válaszolt: "Győr belterületén, a Széchényi híd és Kossuth híd közötti szakaszon mindkét oldalon, valamint a Széchényi híd alatt a bal parton a Víztükör utcáig a túlszélesedett meder szűkítése történik kőburkolat és víz közeli padkák kiépítésével.

Utóbbiak lehetőséget nyújtanak majd a lakosság részére víz közeli sétákra, illetve ez a megoldás a költséghatékonyabb fenntartást is elősegíti.

Ezen kívül a Széchényi híd alatt a jobb parton az Iparcsatorna torkolatáig lábazati kőszórás és lankás part kialakítása valósul meg, a Mosoni-Duna püspök erdei átvágásának bal partján pedig mederszélesítést végzünk.

A szóban forgó munkák az idei évben elkészülnek, míg a Petőfi híd és a Béke híd közötti szakaszon a napokban útjára indul a munkák előkészítése".

Mosoni-Duna bal parti minta keresztszelvénye - forrás: Regionális Vízügyi Igazgatóság
Mosoni-Duna bal parti minta keresztszelvénye - forrás: Regionális Vízügyi Igazgatóság2014 végére, 2015 elejére végeznek az összes munkával

"A munkavégzéssel járó esetleges látogatási korlátozás, zajhatás, gépek közlekedése, sárfelhordás, porképződés miatt az ÉDUVIZIG az érintett szakaszok környezetében élő és a vízpartot látogató lakosság megértését és türelmét kéri" - zárta szavait Sütheő László.

Türelemre márpedig szükség lesz jövőre is: a fent említett munkák befejezését követően, folyamatos előkészítés mellett a Mosoni-Duna és Rába győri szakaszain újabb kivitelezési munkák startolnak.

A kisalfold.hu információi szerint a Mosoni-Duna rehabilitációja a győri folyópartokon 2014 végére, 2015 elejére fejeződhet be.


A Mosoni-Duna rehabilitációjának hivatalos oldalát ide kattintva nézhetik meg! Fotók: Cseh Róbert

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Dwatson 2013. szeptember 14. 19:29
  „26. háté 2013.09.13. 18:31
  Egyetértek!
  A gönyűi zsilip lenne a megoldás a vízhiányra is és az árvíz ellen is! Az idei árvíz védekezési költség fedezte volna a megépítését.”
 • 26. háté 2013. szeptember 13. 18:31
  „Ezt a városromboló- természetkárosító "hatalomdrogos városvezetést" el kel zavarni míg nem késő!
  Tönkre teszik Győrt, ezek a velejéig háborodott egyének+”
 • 25. Filtec 2013. szeptember 13. 17:01
  „Sopronban mikor kezdődik el a Várkerület felújítása?”
 • 24. gyugyu1 2013. szeptember 13. 16:55
  „Mint laikus ember szólok a témához,a mederszűkítés csak a zsilip /gát/ megépítésével tölti be a szerepét ! Bízok benne,hogy ezt a célt szolgálja az ipar csatornán épülő zsilip is !! Csak egy nagy félelmem van A Borkai már a bánatban lesz mikor a Zsilipnek Gönyünél el kellene készülni ,hogy működjön a Szigetköz víz ellátása !
  Attól meg kiráz a hideg: a partfalak kikövezne az sétány kikövezve a fák, bokrok kivágva, MEGÖLIK A TERMÉSZETES VÍZPARTOT !!!!!!
  Arról nem is beszélve hogy Győr legrégebbi civil szerveződését akarják /RÁBATEX HE/ kitelepíteni és ezzel egy 1920-s évektől működő horgászegyesületet akarnak elleheleníteni ! A város már a "partrendezésre hivatkozva felmondta a bérleti szerződést ! Minden ami nem új tönkre kell tenni ?? Nem az lenne a cél,hogy felújítsuk,bemutassuk és megóvjuk a jövőnek a régmúlt emlékeit ?? A Duna kapu téren,betemetett várbástya ??? Miért jó az ,hogy minden köves aszfaltos, betonos ?? Hol marad Győr természetes szép vízpartja ?? Mindenből műkanálist kell csinálni ??? A mostani városvezetés nem tudja elviselni a természetes környezetet ?? LEGYEN A JUTALMUK EGY MŰ NŐ !!!!!! /gumiból !! / !!!”
 • 23. Bagoly11 2013. szeptember 13. 16:31
  „Remélem a szemetet is kiszedik a Dunából a képen is van egy autógumi.Jó lenne a kivágott fák helyett ültetni újakat és néhány pad ami a Dunára nézne,nem úgy mint a Kossuth hídnál ahol a padról az utat lehet bámulni.Az aranypartot is megcsinálhatnák a strandolni vágyóknak pár vödör kavicsot elteríthetnének a vízben,hogy ne legyen ilyen iszapos.”
 • 22. urbaniastapista 2013. szeptember 13. 14:47
  „A költséghatékonyabb megoldás az nem lesz se szép, se ökologikus. Amíg nem lesz gumigát, vagy valami, ami megfogja a vizet a torkolatnál, addig marad a kibetonozott part - a sétány pedig messze a víztől.”
 • 21. ferdo 2013. szeptember 13. 14:41
  „20. Pepe9111

  Olvass híreket, Illés kb. kéthetente nyilatkozza le, hogy fennékküszöböt építeni csak a holttestén keresztül lehet, felőle akár kiszáradhat az egész Szigetköz is. Gondolom a szakemberek emiatt próbálnak csinálni valamit, amit legalább lehet.”
 • 20. Pepe9111 2013. szeptember 13. 14:25
  „A Dunára épített vízlépcsők sora visszatartja a hordalékot, ezáltal az eddigi egyensúly felborul, és a folyó egyre mélyebbre vágja magát. így egy idő után, a mellékágak víz nélkül maradnak.
  A mostani vízszint megtartása kevesebb vízzel, csak úgy érhető el, ha visszaduzzasztják a vizet. ehhez fenékküszöb, vagy mederszűkítés kell.
  Az előbbi a jobb a második a drágább megoldás. szerintetek melyikről lehet nagyobb bevételt lehúzni?”
 • 19. oPTiKa 2013. szeptember 13. 14:08
  „18, zolilu, a gumigáthoz miért is kellene kivágni fákat?”
 • 18. zolilu 2013. szeptember 13. 13:50
  „16.Tm
  Környezetvédőként ellenzed a meder szűkítését, de egyben támogatod a Vének és G?nyü között tervezett "gumigát" ötletét ?! Mert az nem Győrben van és így nem látod az ott
  kivágott fákat?

  Pedig a két projektnek együtt lenne értelme”
 • 17. tmm 2013. szeptember 13. 13:04
  „Bocs még annyit, hogy a gáttal én is egyetértek és nagyon jó ötletnek tartom. De remélem, hogy a Borkai Úrnak lesz annyi súlya, hogy illlés úr ellenében ezt át tudja verni. Félek, hogy nem és hogy már kevés lesz az idő a választásokig. Utána pedig senki nem tudja ki lesz, mi lesz....”
 • 16. tmm 2013. szeptember 13. 13:02
  „# 14 hedeon
  Köszi, de nem vagyok vesztes cég képviselője, mivel pont lesz...om az ilyen pályázatokat. Egyszerű hétköznapi ember vagyok (na jó kicsit erősen környezetvédő beütéssel és nem úgy mint Illés úr) és zavarnak azok a dolgok, amelyeket kis előrelátással meg lehetett volna előzni. Amúgy semmi nincs veszve - mivel nekem viszont úgy tűnik, hogy te véded a mundér becsületét, tehát valahogy érintett vagy a dologban - neki lehet állni kijavítani a hibákat.
  Félreértés ne essék nem gondolom, hogy nekem van igazam mindenben, ez egy szempont. Lehet meg kellett volna kérdezni szakembereket. Ahogy hallottam (csak pletyka) a kivitelezőnek ez az első ilyen munkája.
  Hajrá lehet tenni érte.
  Amúgy azt fenntartom, hogy a környezet ilyen mértékű károsítás bűncselekmény, szerencsére ezt nálam gyorsabb emberek is észrevették és a rezidenciával szemben nem engedték kivágni a fákat.
  Semmi gond, lesz a kutyák szaratására új hely. (remélem nem moderálják ki, de ha kipontozom nem érhető amit ide gondoltam.)”
 • 15. Veszettzsiráf 2013. szeptember 13. 12:56
  „# 14 Hedon
  Egyetértek.

  Ha megépül a gát ez még jól is elsülhet !”
 • 14. Hedon 2013. szeptember 13. 12:15
  „# 9 tmm
  "Amit itt folyik bűncselekmény."
  Gondolom akkor már a feljelentést megtetted.
  Bár sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy vesztes pályázó képviselője vagy
  aki kimaradt a megbízásból.

  Vízparti sétány melléé korlát? A Rába folyó mellett sincs sehol még a vár
  sarkánál sem. De egyébként sem szokás, ez nem egy móló.
  Remélem csak a cikkből maradt ki és a Kossuth híd és a Jedlik híd közötti
  szakasz is rendbe lesz hozva. Főleg annak tükrében hogy a látványképen a "filctollas"
  szakasz annak átépítését illusztrálja.

  A beszűkítésről pedig ne feledjük Borkai Zsolt polgármesterünk ígéretét:
  http://www.kisalfold.hu/embargo/ha_kell_gyor_maga_megepiti_a_gumigatat/2338166/
  Tehát ha a beígért gumigát megépül lesz normális vízszint és sportolásra alkalmas csillapított vízsebesség.”
 • 13. Infamous 2013. szeptember 13. 12:06
  „tmm:
  ennyi marhaságot összeírni... zártosztályon a helyed te "szakértő" :-D”
 • 12. gralaci 2013. szeptember 13. 11:43
  „tmm!
  tE vízügyi szakember, vagy egyszerű gyűlölködő vagy?
  Folytasd! Hátha lesz egy jó napod, mert kiköpködheted magad!”
 • 11. Tabita 2013. szeptember 13. 11:18
  „Jönnek a választások.....”
 • 10. ferdo 2013. szeptember 13. 11:16
  „Hát az eddigi állapotnál minden jobb... A Püspökvár alatti rész egészen a Petőfi hídig (a Rábán) még csakcsak kinéz valahogy a part, de a Révfalusi hídról felfelé-lefelé nézve siralmas, hogy egész évben csak az iszap-szigeteket látni. Ha ezen segíteni tudnak, akkor az már félsiker.”
 • 9. tmm 2013. szeptember 13. 11:09
  „Azt az idiótát aki ezt megtervezte, a lábánál fogva kellene a fellógatni valamelyik híd közepére, hogy nézze amit csinált.

  A gondok:
  1. a beszűkített mederben a folyás (már most is) felgyorsul, evezős legyen a talpán aki majd ezen felmegy (mert ugye nem mindenki profi evezős).
  2. A beszűkített meder miatt szűkül a hajózható út, már most van rész, ahol a hajónak a parton kellene mennie mert a hajózási jel oda került.
  3. 10 cm vastag beton és kő felületet adnak az új meder, mindenféle alapozás nélkül. Az első fagyban megreped, aztán a következő magasabb vízállás megbontja és csúszik az egész a mederbe. Balesetveszélyes, stb, stb.
  4. Egy csomó helyen valami hálót tennének a betonozás alá, ha nem vinné el a szél (ez tartaná meg a betonozást, bár ez is vicces, de mindegy) már ha oda kerülne, mert ha fúj a szél akkor viszi a hálót és a melósok nem mennek utána. Saját szememmel láttam.
  5. A parti ingatlanok biztonságtechnikájával mi lesz? Eddig nem lehetett bemenni mert a telkek a mederig értek.
  6. Kivágják a fákat.... Eszemet ökrök, már elnézést.... Helyette kapunk betont meg követ.
  7. Előzőhöz kapcsolódóan nyáron az árnyék hiányában a beton és kő visszaveri a hőt, ki a fene fog sétálni ott??? Lesz 50 fok
  8. Télen a víz ráfagy a sétányra, tehát csúszik. Korlát nincs, tehát ha megcsúszol mész a vízbe. Király. Tehát se télen, se nyáron nem fog senki ott sétálni, akkor meg minek?
  9. Aranyparton a strandot kihagyják, továbbra is iszapos marad, miért?
  10. A kivitelező a munkákat folyásirányból nézve alulról felfelé csinálja. Ahogy burítják be az anyagot a partnál azt viszi is a víz azzal a lendülettel. Már most több helyen zátonyokat épít a víz, ahol eddig nem volt. Ha felülkezdték volna, akkor az új part árnyékolta volna az építkezést (kidobja a sodrást) tehát nem annyi föld került volna bele.

  Folytassam?
  Amit itt folyik bűncselekmény.”
 • 8. tinka 2013. szeptember 13. 11:03
  „Hol vannak a látványtervek?
  Biztosan készültek. Miért nem lehet megmutatni ezeket normálisan?
  Vagy tényleg meg kéne elégedni ezzel a paint-ben összerakott művel?
  Igaz, nem oszt, nem szoroz, hogy látjuk-e őket, vagy nem.
  No de ha vannak, akkor nem volna logikusabb beszerezni őket holmi gagyi videók legyártása helyett?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállították az aknagránátot Győrből, visszaköltöznek a lakók a Rezidenciába - fotók

Német repeszaknagránátot találtak a Mosoni-Dunában csütörtökön. Kiürítették a környéket, 10 percre… Tovább olvasom