Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

5. Formula Student Hungary aug. 21-24.

Gönyű-kikötő: 14 ország, 44 csapat, 1000 egyetemista.
Ötödször rendezik meg hazánkban, a győr-gönyűi kikötőben a járműipari egyetemisták legrangosabb világversenyének magyar futamát. A Formula Student Hungary az európai versenyek között az egyik legnépszerűbb: a nevezéskor 2,7 másodperc (!) alatt telt be a 44 csapathely: végül 15 országból sikerült bekerülni egyetemi, főiskolai autóépítő csapatoknak.

Az augusztus 21-24-én megrendezett verseny a járműipar népszerű találkozóhelyévé vált: nemzetközi autóipari cégek, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények vezetői, szakemberei összesen hét szakmai rendezvényt tartanak itt. Külön autóbuszokkal érkeznek hazai és szomszédos országok egyetemeinek hallgatói a rendezvényre, ahol a szponzorcégek bemutatják vonzó utánpótlás- és munkaerőprogramjaikat is.

A versenyző csapatok a világ minden pontjáról érkező, a felsőoktatásban tanuló diákokból állnak. Nemcsak mérnökhallgatók vesznek részt a versenyben, hanem más tudományterületek hallgatói is, mivel a feladat összetettségéből adódóan más szakismeretekre is szükség van. A mérnöktudományok mellett fontos szerepet kap a közgazdaságtan, a marketing és a gazdasági jog is, így a csapatok is e területekről érkező hallgatókból állnak össze.

A statikus versenyszámok után a második két nap, azaz augusztus 23-24 én lesznek a látványos dinamikus versenyszámok, amikor a gönyűi kikötő betonján mérik össze tudásukat a formula autók. Érdekessége a magyar futamnak, hogy egy kategóriában, egymás ellen indulnak a hagyományos, belsőégésű, és az elektromos motorrtal felszerelt járművek. A dinamikus versenyszámok csúcsa az úgynevezett endurance futam, amelyben az 1 kilométeres versenypályán 22 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek, és a tüzelőanyag-takarékosságot, az időt és az állóképességet vizsgálják.

A rendezvényen a fő szponzorok saját pavilonokban mutatják be utánpótlás, tréning-ösztöndíj és egyéb programjaikat, valamint látványos, játékos vetélkedőket rendeznek. Több szakmai rendezvény is erősíti a járműipari találkozóhely jelleget. Itt találkoznak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és valamennyi megyei kamara ipari kollégiu- mainak vezető képviselői, akik az innováció szerepe a hazai kis- és középvállalkozás- ban témakörben tartanak tanácskozást. Itt is részt vesznek a kormányzat képviselői, csakúgy, mint a
járműipari növekedési térségek (Kecskemét, Miskolc, Győr) szakmai találkozóján, ahol azt vitatják meg: milyen módon tudnak az egyetemek, főiskolák és a helyi önkormányzatok lökést adni az egyes térségek fejlődésének.

Újdonságként a versenyen lesz a világpremierje a győri Széchenyi István Egyetemen kifejlesztett formula student motornak.

A versenyző csapatok számára külön szakmai előadásokat tartanak a szponzorok képviselői: az Audi, a Continental, az AVL és a National Instruments hazai és külföldi szakemberei. Nemzetközi benchmarking találkozón cserélik ki tapasztalataikat a járműipari cégek HR és PR vezetői, valamint megvitatják azt is, milyen módon tudnák jobban támogatni műszakilag az egyetemisták, főiskolások autóépítő tevékenységét. Ezekbe a konzultációkba bekapcsolódnak a többi szponzorcég is, így a Knorr-Bremse, a Trigon vagy épp a világ legnagyobb autóvisszapillantő tükör gyártó- ja, a mosonmagyaróvári SMR szakemberei.

Az idei, ötödik Formula Student Hungary bekerült Győr kiemelt programjai közé, a város önkormányzata is belépett a támogatók közé, s az augusztusi rendezvényen népszerűsíti a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is.

A rendezők - ugyancsak a várossal összefogva - külön turisztikai csomagokat állítottak össze diákok és felnőttek részére, mely a szálláson és az FSH-n kívül tartalmazza a városi rendezvényeket, így az akkor zajló bornapokat és a külföldről is nagy érdeklődéssel várt augusztus 23-i esti nyárzáró koncertet: Tom Jones szabadtéri showműsorát.

Az egyetemisták, főiskolások, középiskolások és családjuk - a rendezvény hu.fshungary.hu honlapján történő regisztrációval - igyenesen tekinthetik meg az egyik legkülönlegesebb és legizgalmasabb nyári szakmai programot, a Formula Student Hungary 2014. évi versenyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus tananyag

A Széchenyi István Egyetemen és konzorciumi partnereinél az e-learning típusú képzési programok… Tovább olvasom