Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

50 éves a ménfőcsanaki evangélikus templom

Győr-Ménfőcsanak - Kettős ünnepnek örvendeztek a ménfőcsanaki evangélikusok. Istentisztelettel adtak hálát azért, hogy 50 évvel ezelőtt tették le templomuk alapkövét, illetve az önállósult gyülekezet első lelkészéért, akit a napokban iktattak be szolgálatába.
Kettős ünnepnek örvendeztek a ménfőcsanaki evangélikusok. Istentisztelettel adtak hálát azért, hogy 50 évvel ezelőtt tették le templomuk alapkövét, illetve az önállósult gyülekezet első lelkészéért, akit a napokban iktattak be szolgálatába.

Az egyházi ügyeknek kedvezőtlen történelmi időszakban, a levert forradalom és szabadságharc utáni év tavaszán – Túróczy Zoltán püspök közreműködésével – végezték az első kapavágást a ménfőcsanaki templom építkezésénél. Alig telt el néhány hónap, 1957 szeptemberében lerakták az épület alapkövét.

– Már évekkel előtte – egy éjszaka leforgása alatt összeadott pénzből – megvették a telket, majd gyűjtötték, padlásokon rejtegetve tárolták a titokban összevásárolt építőanyagokat. Az evangélikus közösség tagjait nem lehetett eltéríteni szándékuktól, még úgy sem, hogy egy alkalommal például két püspök látogatta meg a gyülekezetet, hogy lebeszéljék őket a templomépítésről – idézte fel az ötven évvel ezelőtt történteket az egyházkerület legfiatalabb gyülekezetének napokban beiktatott lelkésze, Percze Sándor. – A hívek elhatározták, hogy minden hónapban egy-egy vasárnap perselypénzét félreteszik a munkálatokhoz. Az akkori – Győrújbaráttal közös – lelkipásztoruk, Laborczi Zoltán is rendíthetetlenül szívügyének tekintette az építkezést, amelynek eredményeként 1960 júniusában felszentelték a ménfői templomot. Meg kell említeni azt is, hogy korábban az evangélikusok segítettek a katolikus templom építésében, néhány évvel később a katolikus testvérek „adták vissza" ezt a mi építkezésünknél.
Percze Sándor evangélikus lelkész a most jubiláló ménfői templom oltárképe előtt, amelyet egykor a gyülekezet Kapi Béla püspöktől kapott ajándékba. Fotó: Bertleff András

Az új templom ellenére a ménfőcsanaki közösség továbbra is Győrújbarát leány-, majd társgyülekezeteként működött. A hívekben felmerült az igény az önállósodásra.

– A kilencvenes évek elején egy helybeli idős asszony nagyobb összeget hagyott a ménfőcsanaki evangélikusokra. Ebből, illetve a Széchenyi-terv egyik pályázatán kapott támogatásból, a hívek áldozatos adományaiból – három évvel ezelőtt – lelkészlakást, parókiát építettek.

Ezzel elkezdődött az a folyamat, amely az önállósodáshoz vezetett.
Mi tavaly kerültünk ide feleségemmel és az elmúlt vasárnap iktattak be a gyülekezet lelkészének. A jubileumra egyébként kifestettük, újrajárólapoztuk templomunkat, kicseréltük az oltár világítását, parkosítottuk a környékét és az iskola tetejét is rendbe tettük. Továbbra is látszik az összefogás, a nehézségek ellenére is bizonyítja a ménfői gyülekezet, hogy élni akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgári cím az egykori tanítónak

Vámosszabadi - Díszpolgári cím posztumusz adományozásával ismerte el Viertl Béla tanító… Tovább olvasom