Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

450 millió forintos sikkasztási ügy: tanú volt Pápai Lajos megyés püspök

Meghallgatta a Győri Törvényszék Pápai Lajos megyés püspököt abban a büntetőügyben, amelynek két vádlottját félmilliárdnyi egyházi vagyon elsikkasztásával vádolják.

A főméltóság vallomása órákon át tartott, s mint elmondta: a püspökség akkori számvevője az ő tudta nélkül nem utalhatta volna át azokat a pénzeket, amelyeket például plébániák felújítására, vagy munkáltatói kölcsönökre, tiszteletdíjakra fordítottak.

Többször is szóba került az a bizonyos balatonszepezdi üdülő, amelyet 2004-ben 100 millió forintért vásárolt meg a T. Gy. számvevő által vezetett Bt., s amely végül kártérításként a püspökség kezébe vándorolt.

Az egyházmegyei vezető szerint szó sem volt arról, hogy az ostyasütés céljára létesített Bt. ezt megvásárolja. Ő maga a tulajdonviszonyról onnan értesült, hogy egy férfi valamilyen teleküggyel kapcsolatban kért időpontot a Püspökvárban, mint szomszéd tulajodonos. Elhangzott az is: a gazdálkodás bizalmi alapon működött az egyházmegyénél.

T. Gy. kitart a mellett, hogy neki semmilyen haszna nem származott mind ebből, s a kárnak nem csak kétharmada, hanem egésze megtérült, mivel a saját számláján jelentkezett összegeket ő az egyházi beruházásokon dolgozó vállalkozóknak utalta tovább.

Olvasóink írták

 • 9. pusz 2012. január 20. 22:59
  „8-as!A lényeg rövidebben is kifejthető.Az az értékrend,amely a sajátján kívül minden mást elfogadhatatlannak,értéktelennek tart, - önmagát minősíti.Itt be is fejezhetnénk az eszmecserét.De ha Ön folytatást kíván,ám,legyen.A létező római anyaszentház napjainkra az Ön által sorolt elveinek gyakorlatilag mindegyikét sárba tiporta.Erre még lehetne azt mondani,hogy ők is emberek és gyarlók(a liberálisoknak ez nem jár önök szerint),de amikor ezekben az esetekben a római anyaszentegyház vezetőinek ezekre a gyalázatos tettekre az első és gyakorlatilag egyetlen reakciójuk az volt,hogy kizárt,hogy ezeket a vétkeseiket a világi törvénykezés ítélje el,mint mindenki mást,- az már minősíthetetlen. Az emberiség,az emberek nagyon sokfélék,sokszínüek, - számos értékrend szerint lehet igaz,értékes életet élni,de egyiknek sincs joga a sajátját a többiek fölé helyezni.A tettek minősítik az egyes embert, a jóra való törekvés tettei,és ezt a másik embertől sem tagadhatja meg,csak azért,mert nem az ő értékrendjét vallja.”
 • 8. révfaluiszúnyog 2012. január 20. 20:48
  „7-es! A római anyaszentegyház értékrendje eléggé szilárd és egyértelmű. Természetes, hogy a püspökkari körlevelek és a bíboros megnyilatkozásai is ezt a konzervatív, családbarát és nemzethű életszemléletet közvetítik. Ebből világosan következik, hogy amikor olyan politikai erő nyer választást, amelynek értékrendje az egyházéhoz közelít, akkor olyan érzése támadhat bárkinek, hogy az egyház mellettük tette le a garast. Ugyanez fordítva is igaz. Az elvei mentén kitartó anyaszentegyház nem adhat ki olyan körlevelet vagy nyilatkozatot, amelyik a liberális és életellenes, vallástalan, hedonizáló életfelfogást kívánatosnak tartja, következésképp az ilyen felfogású pártok és támogatóik sem várhatják el az egyház támogatását. Az egyház -sajnos- nem politizál, ő egy helyben áll rendíthetetlen erkölcsi mércéjével. A világ változik folyamatosan hozzá képest. Természetes, hogy vannak egybeesések és vannak ellentétek. Aki eltávolodik a keresztény értékrendtől, óhatatlanul szembe kerül az egyház állásfoglalásával, ez egy adott politikára éppen úgy érvényes, mint azok támogatóira. Krisztus sem fogadott el mindent, nem volt toleráns, amikor a kufárokat kiűzte a templomból. Egy határozott ideológia mentén cselekedett minden egyes tette alkalmával. A nem az nem, az igen az igen volt számára. Hogy ezt nem tudták megtanulni máig az emberek, az a dolog igazságát nem veszi el. Vannak kérdések, amelyeket nem lehet a tolerancia jegyében vizsgálni és nem lehet relativizálni sem. Ezeket nevezzük elveknek, dogmáknak. Ilyen alapelveket fogalmaz meg például a tíz parancsolat. Ha az egyháztól azt várnánk, hogy az emeszpét is támogassa, az olyan volna, mintha a tíz parancsolatból egyiket másikat elengednénk vagy azt mondanánk, hogy nem egészen úgy kell azt érteni, hogy ne ölj vagy ne tégy hamis tanúbizonyságot felebarátod ellen. Mert ha önvédelemből öltél, akkor rendben van, ha megélhetési kényszerből tanúskodtál hamisan, akkor megbocsátható, stb. Ugye mennyire sántítana ez? Na hát ennyire képtelenség az kérdezni, hogy az egyház vezetői, papjai vagy civil véleményformálói miért támogatják az egyik erkölcsi rendet képviselő politikát s miért utasítják el a másikat!”
 • 7. pusz 2012. január 20. 16:08
  „6.bálványimádó
  Ha csak mondjuk a püspöki leveleket és Erdő Péter megnyilatkozásait vesszük, - igaz nem pártjelvényekkel - de félreérthetetlenek.Viszont kétségtelen,hogy nem a győri Szent Imre templomban mondta azokat,hanem "bazilika-nagyságrendben"!
  És mégvalami.Nem tudom megfejteni,hogy hozzászólása végén,ebben a kontextusban a "Sőt!" miképp értelmezendő.”
 • 6. bálványimádó 2012. január 20. 13:26
  „4.valko.feri!
  Ön melyik templomba jár? Én 2001. óta minden vasárnap a győri Szent Imre templomban rész veszek a reggeli misén.
  Soha nem fordult elő, hogy a pap a szószékről politikai program beszédet mondott volna bármelyik párt mellett.
  Sőt!”
 • 5. Goldmund 2012. január 19. 21:39
  „"a gazdálkodás bizalmi alapon működött az egyházmegyénél"

  Ahol pénz van, ott ellenőrizni is kell annak mozgását. Ha mindenki becsületes, akkor semmi oka ellenezni, hogy minden tiszta és átlátható legyen. Azok szoktak felháborodni, hogy "nem bíznak bennem", akik valójában sikkasztani akarnak.”
 • 4. valko.feri 2012. január 19. 18:32
  „Várható volt. A Fidesz az egyház segítségével bejutott kétharmados többséggel a Parlamentbe (nélkülük nem ment volna, ezt ők is tudják - jó húzás volt - a papok a miséken az igehirdetés helyett általában Fidesz mellett kampányoltak - nem mindenhol, de sajnos sok helyen). Most úgy érzik ők is részt vehetnek a kormány korrupciós ügyeiben. Mint a fenti cikk írja, már neki i s kezdtek. De ne aggódjon senki, el lesz sikálva az ügy. Majd kimagyarázzák, főleg ha segítenek nekik.”
 • 3. bojtár 2012. január 19. 15:07
  „"Meghallgatta a Győri Törvényszék Pápai Lajos megyés püspököt abban a büntetőügyben, amelynek két vádlottját félmilliárdnyi egyházi vagyon elsikkasztásával vádolják."
  de az az egyházpénz az a mi adónkból van ugye???”
 • 2. ktl 2012. január 19. 14:58
  „1. pusz:
  Ha nem fizetsz egyházi adót, nem temetnek el. Az adómentes perselypénzt kizárhatod. Mi lehet még?”
 • 1. pusz 2012. január 19. 14:29
  „Megáll az eszem,káprázik a szemem, -és bizonyos befizetéseim a jövőben kizártak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák angyal a győri Presztízs Társaságban

A Presztízs Társaság – a megyei kereskedelmi és iparkamarával közös – összejövetelének… Tovább olvasom