Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

425 milliónyi adót csaltak az autóimportőrök

Győr–Budapest - Több mint 425 millió forint értékű adócsalással gyanúsítják a vámnyomozók az egyik, személyautók importálásával foglalkozó cég győri ügyvezetőjét. A Budapesten bejegyzett társaság 310 autót hozott be külföldről, s csak az áfa eltitkolásával 278 millió forintot tett zsebre.
A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala kezdett nyomozni egy Budapesten bejegyzett cég és ügyvezetője, a győri Sz. A. ellen, mivel a konkurenciához képest irreálisan alacsony áron adták el a főként Németországból, Belgiumból és Franciaországból behozott használt autókat.

A nyomozóhivatal parancsnoka, Csiszár Csaba őrnagy elmondta lapunknak, a 310 gépkocsi után a regisztrációs adót befizette a cég.
– Az okmányiroda csak akkor helyezi forgalomba a járműveket, ha a regisztrációs adó be van fizetve. Hamis befizetési igazolást sem lehet felhasználni, mert az okmányiroda és a pénzügyőrség között online kapcsolat van. A használt autóknál az áfát önbevallás alapján kell megfizetni, azonban a szóban forgó társaság tavaly egyáltalán nem adott be bevallást. Eszerint a behozott autók után nem fizettek áfát sem – magyarázta Csiszár Csaba.

Az őrnagy elmondta, hogy a társaság 278 millió forint áfát nem fizetett be. Eszerint például egy 3 millió forintos autónál 600 ezer forintot lehet megspórolni, s ha annak a felét megtartják, már 300 ezer forinttal olcsóbban adhatják el a külföldről behozott használt autót, mint a konkurencia.

A parancsnok elmondta még, a nyomozás eddigi adatai szerint a bevallások elmulasztásával a cég még 140 millió forint társasági nyereségadót is zsebre tehetett.

– A céget Győrből irányította az ügyvezető, telephellyel azonban nem rendelkezett a társaság. Behozták az országba a használt autókat, s már adták is tovább azokat a vevőknek. Jelenleg az ügyvezetőt, Sz. A.-t gyanúsítjuk adócsalással – tájékoztatott Csiszár Csaba.

Az őrnagy elmondta még, hogy 24 gépkocsit, azok környezetvédelmi besorolását befolyásoló adatait meghamisítva helyeztettek forgalomba Magyarországon. Így a ténylegesnél alacsonyabb regisztrációs adót kellett fizetniük. Így jött össze a gyanú szerinti, összesen 425 millió forint adócsalás.

Érdeklődésünkre Csiszár Csaba elmondta, a regisztrációs adónál úgy tudtak csalni, hogy például egy Euro 3-as környezetvédelmi besorolású autót Euro 4-esre jelentettek be az adatok meghamisításával. Így egy járműnél 320 ezer forintot spórolt meg magának a cég.

Olvasóink írták

  • 2. orgona 2008. május 06. 16:32
    „Csalasok mar evtizedek ota müködnek,s ezen nem kell csodalkozni!Enelkül mar semmi sem müködik!!!!!”
  • 1. magyar törvények 2008. február 14. 09:53
    „Ha nem jönnek rá időben a használt volvó buszok beszerzésénél, 1milliárdot csaltak volna. ők semmilyen büntetést nem fognak kapni. Hajrá magyar alkotmánybíróság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónap előzetes, hamis tablettákért

Győr - Valószínűleg drogfutárként tették próbára a drogterjesztők azt a 23 éves lányt, akit a… Tovább olvasom