Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

40 ezer magyar dolgozik Ausztriában

Az osztrák munkaügyi szervezet legfrissebb adatai szerint kis híján 40 ezer magyar állampolgár dolgozik legálisan Ausztriában, közülük 11 ezren Burgenlandban – jelentette ki Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója sajtótájékoztatón Győrben pénteken.
A szakember szerint nem igazolódtak az osztrákok korábbi, a munkaerőpiac megnyitásához kapcsolódó félelmei, amit mutat, hogy a szomszédos tartományban mindössze 2481-gyel több magyarnak lett állása május 1. óta, amiben már benne vannak azok is, akik korábbi feketemunkájukat legalizálták.

Fotó: Cseh róbert
Fotó: Cseh Róbert


A sajtótájékoztatón egyébként a legfrissebb munkaerő-piaci adatokról volt szó. Elhangzott a megyei munkanélküliségi ráta a tavaly szeptemberi 5,9 és a most augusztusi 5,2 százalékról 5 százalékra csökkent a múlt hónapban, ami 2008 decembere óta a legkedvezőbb adat. Győr-Moson-Soproné a legjobb mutató az egész országban.Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke az ipar kiegyensúlyozott teljesítményével, valamint azzal magyarázta a kedvező tendenciát, hogy az idényjellegű – elsősorban mezőgazdasági és turisztikai – tevékenységeknek kedvezett a meleg időjárás.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Babenko 2011. október 23. 19:59
  „50, 51, Köszönöm a válaszokat.”
 • 52. Gomboc 2011. október 23. 14:05
  „zhall köszi a linket”
 • 51. piroskaésabarkasz 2011. október 23. 13:30
  „49. Tíz évmunkaviszony után nyugdíj jár.De van még jobb buli is amit a kint dolgozó szlovákok előszeretettel kijátszanak.A kint dolgozók,akik egyben bejelentett osztrák lakcímük is van,az otthoni kisnyugdíjas szülőket is oda jelentik be,akik ezáltal jogosultak lesznek az osztrák minimál nyugdíjra(!k.b 3x-emelkedés)”
 • 50. soproni 2011. október 23. 12:34
  „49.Tudomásom szerint 15 évig.Egyébként Sopronban van arra lehetőség,hogy az ilyen jellegű kérdésekkel kapcsolatban segítséget kérhessen.Az Apeh irodában van ügyfélfogadás az érdeklődőknek és jelen van egy osztrákokat képviselő ügyintéző is. Ellenben csak előzetes időpont foglalással lehet bejutni.Itt található pontos infó
  http://adozona.hu/tb_nyugdij/20110810_europai_unio_nyugdijszamitas.aspx
  A háztartási alkalmazottként kint dolgozóknak lehetőségük van arra,hogy regisztráljanak a Krankenkassánál és,ha a jövedelmük nem éri el a havi 530 eurót,akkor nem kell adózniuk.Szerencsés,akinek van kint bejelentett lakása,mert havi 53 euró befizetése mellett jogosult beteg ellátásra és nyugdíjra is.A TB-t csak egy országban lehet fizetni,két helyen nem!Bővebb infó ezzel kapcsolatban található ,ha beütik a keresőbe :Dienstleitungsschekk”
 • 49. Babenko 2011. október 23. 11:46
  „Egy munkatársam kérdését tolmácsolom. Mennyi ideig kell külföldön ( Ausztria) dolgozni valakinek, hogy az ottani fizetése után kapjon nyugdíjat? Illetve, ha nyugdíjazása után hazajön, elveszik-e a az ottani nyugdíj?
  Előre is köszönöm a választ!”
 • 48. soproni 2011. október 23. 10:51
  „45.Georg! Kösz az infót!Gondolom a kártyán fel van tüntetve az érvényesség.”
 • 47. sharapova2008 2011. október 23. 03:09
  „...mert a magyar kormány és miniszterelnöke a demagóg ,populista dumán kívül impotens új álláshelyek megteremtésében!”
 • 46. Georg 2011. október 22. 19:12
  „Kedves Lobbo71

  nem fizetsz te senki kindolgozó helyett adót! Egyszer már számokkal levezettem egy nagyokosnak de majd magad is kiszámolhatod ,hogy :
  Egyszerüség kedvéért 1000 euróval számolva ha azt itthon költi el valaki annak az áfája az 78000Ft egy itthoni 100.000 Ft adója16000,és ha mind elkölti annak az áfája 27000 az összesen 43000,tehát kb a dupláját adózza a kint dolgozó, de itthon lakó az egyszer már kint adózott jövedelméből.
  várom a válaszod SZÁMOKKAL ALÁTÁMASZTVA!”
 • 45. Georg 2011. október 22. 18:58
  „Figyelem ausztriában dolgozó "kollégák" ellenőrizzétek az E-CARD érvényességét,mert ha lejár nem küldenek autómatikusan újat hanem kérni kell és postázzák.Elég egy telefon (akár a kolléga is hívhatja, ha nem megy a német)a helyileg illetékes egészségbiztosítóhoz.Nehogy akkor derüljön ki amikor orvoshoz kell menni ;-)”
 • 44. Szinuhe1 2011. október 22. 18:11
  „Na igen a Kaució: Nem szeretem a kaucióval kiadott lakásokat, mivel a kaució jó kis zsarolási alap lehet egy rosszindulatú főbérló kezében. Az előző lakhelyünk nem volt valami túl jó. Elég rossz viszonyba lettünk a végére az ex-főbérlővel, majdhogynem úgy kellett elmenekülnünk onnét. Lakhelyet is megfelelőwn kell kiválasztani. Nem szerencsés hátsó, eldugott falvakba(Pl: Poppenhausen/Wasserkuppe) költözni, csak ha az embernek biztos a munkahelye, mert egyrészt semmi lehetsőég nincs munkára helyben, másrészt az ilyen falvak semmiféle idegent nem tűrnek meg, nem fogadnak be- németet se!!!!! A régiót is gondosan meg kell választani. Fulda lés vonzáskörzete kifejezetten kiváló munkalehetőség szempontjából és persze infrastrukturálisan is nagyon jó.

  Itt sincs kolbászból a kerítés. Ertrefelé nem nagyon láttam honfitársunkat. A legtöbbjük megáll Regensburg környékén.
  Annakidején azért jöttem ki, mert sanszom se volt se a mezőgazdaságabn, se az élelmiszeriparban elhelyezkedni, vagy valami más normálisabb helyebn......hacsak nem vallom magam romának :DDD. Tudjátok volt 2-2,5 éve egy pálylázat 200 felsőfokú roma nemzetiségűt kerestek a hivatalokba....”
 • 43. soproni 2011. október 22. 18:08
  „Szinuhe1! Büszke lehetsz magadra! Kívánom,hogy itthon is gyarapítsd a sikeres és elégedett emberek táborát!Jó egészséget ismeretlenül is a feleségednek!”
 • 42. Szinuhe1 2011. október 22. 17:48
  „#39túlélő2011:Hát a tavalyi év nem volt valami leányálom számunkra. Mint mindenki tudja május elsejéi g munkavállalásii engedélyhez volt kötve a munkavállalás. Vagy valótlan indokra hivatkozva tagadták meg az engedélyt a munkaügyi hivatalnokok (Amazon 3000! embert vett fel az új központjába Bad Hersfeldben,de még ebbe a háromezerbe sem fértünk be. Azzal az indokkal utasították el kétszer is a kérelmünket, hogy van elég német munkavállaló, holott már augusztusban nyilvánvaló volt számukra, hogy bizony nem tudja az aAmazon a létszámot feltölteni. Végre nagy kegyesen megadták az engedélyt harmadik nekifutásra. Át is vett volna minket, csak arra már nem kaptuk volna meg az engedélyt. Többször is előfordult olyan, hogy a bejelentett próbamunkaengedélyemre odaküldött valakit elém a hivatal. Vagy addig nyújtották azt a bizonyos munkaerőpiaci vizsgálaztot míg a leendő munkaadó meg nem unta az engedélyre való várást.

  3 éve leszek kint jövő év tavaszán kint,az asszony 2009 októberberében költözött ki hozzám, a házasságkötésünk után.
  Aki nem beszél németül, az ne is próbálkozzon, mert nyelvtudás nélkül nem fiog tudni boldogulni. Az albérlet drága, viszont a fogyasztási cuccok olcsóbbak. A lakás ára függ mely régióban, mely városrészben fekszik és hogy mikor épült. MI egy régi építésü családi héázban élünk (hajja mennyit felújítás volt és lesz mégv vele) Két szint úgy 180 nm, az alsó szint 80 nm, a felső úgy 90. Kilenc szoba, régi építésü parazstház, 290 euro+áram+fűtés és persze kaució sincs.A helyet az ex főnököm szerezte (kivel máig jóban vagyok- esténként, vagy reggel- mikor hogy hozza a műszakom kisegítem). Nagyon sokat segített nekünk. Mind lakásügyíleg, mind hivatalügyileg- felhívta a munkaügyist, na utána egy hét alatt meglett az engedély. Ugyanígy a bevándorlásit is felhívta- utána már nem szívoztak velünk. KÉpviselő a helyi önkormányzatnál.”
 • 41. Dwatson 2011. október 22. 17:37
  „Ausztriában,legálisan,és a többi országban?Nem ismerjük a Német,Francia Angol,Svéd,stb. adatokat,több százezren lehetnek.”
 • 40. Szinuhe1 2011. október 22. 17:25
  „Ja és itt NÉmetországban erős a szociális háló.”
 • 39. túlélő2011 2011. október 22. 16:45
  „Szinuhe1
  Kívánom neked, hogy az itt leírtak és előrevetítettek alapján éld az életedet.
  MEGÉRDEMLED!!!
  Mikor mentél ki külföldre? Családot is vitted? Mik a tapasztalataid a kinti életről? Nagyon szívesen olvasnák róla! Egy hiteles élménybeszámolónak, tapasztalat megosztásnak, szerintem itt mindenki örülne.”
 • 38. farkasne 2011. október 22. 15:51
  „Minden Ausztriában álkalmazottként dolgozónak felhívom szives figyelmét, hogy lehetösége van adóvisszaigénylésre ( családipótlék, GYES-re is! ) ott.
  ?rdemes ezzel kapcsolatosan szakemberhez fordulni( na nem Ausztriában, mert ott 150 - 200 EUR-t is elkérnek) , aki pontosan tudja, hogy miként és mit lehet visszaigényelni.
  Már sokan megpróbálták ezt egyedül, vagy valamilyen kontárral megcsináltatni, aki azt állította, hogy ért hozzá. Az eredmény az lett, hogy sokkal kevesebb pénzt kaptak vissza, mint amennyi járt volna.”
 • 37. Szinuhe1 2011. október 22. 15:51
  „#34túlélő2011: A vásárlóerőm parítása meg nem nagyon fog izgatni, mert az élelmiszerszükséglet jelentős részt elő szándékozom állítani
  -Azonkívül saját áramellátó rendszer és
  -Saját kút
  -Vegyestüzelési kazán
  A szolgáltatók meg elmehetnek, ahova akarnak....”
 • 36. Szinuhe1 2011. október 22. 15:46
  „Eyvalami kimaradt: Idén nyáron múlt35 éves.....”
 • 35. Szinuhe1 2011. október 22. 15:45
  „#34túlélő2011
  Köszi.
  Nem gyorstalaplon szereztem. A könylékünkön vannak CNC üzemek. Az AUdi most épít egy gyárat Győrben.
  A CNC programozói 900 Euro volt, a logisztikai úgy 2000, míg a könyvelői 1584. MIndhármat távoktatásos rendzszerben csinálom(tam).
  Másfél év ésgépészmérnökim is kész lesz., már ha a tervek szerint alakul minden. Egyébiránt van még egy vadászviozsgám, egy ÉLelmiszer minőségbiuztosító-Agrármérnökim és egy növényvédő szakmérnöki.
  Egyéébiránt családi okok miatt térünk majd haza- szerdán vittem az asszonyt MRT-re, mert egy foltot találtak a fejében az előtte lévő vizsgálaton, hogy ezáltal időben kizárják az agytumor lehetőségét. MInden valószínűség szerint le kell majd százalékomni- szó szerint ezt mondta az itteni háziorvosunk.

  Szerencsére szerdán nem találtak semmit nála :DDDDDDDDDDDD”
 • 34. túlélő2011 2011. október 22. 15:24
  „Szinuhe1
  Egy túlélő tanfolyamot is végezz el :)
  Na nem most lesz rá szükséged, hanem majd akkor, ha elfogy a tartalékod.
  Viszont ha megvan a CNC programozóid akkor az EU területén bárhol kiemelkedő jövedelemre számíthatsz, idehaza is, csak az itteni kereseted vásárlóerő-paritása, messze alul múlja a többi tagországban lévőt.
  Amúgy szépen csokorba szedted a jelenleg még úgy ahogy elfogadható jövedelmet biztosító képzettségeket.
  Ezek azok a szakmák ahol még az etikai morált betartva jutsz elfogadható jövedelemhez.
  Gratula hozzá! És kitartás mindegyik szakmához, mivel ezek a szakmák csak akkor piacképesek, ha nem egy pár hetes gyorstalpalón sajátítottad el őket.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steve Jobs utódait keresik Győrben

Közép-Európa versenyképességét egyértelműen növelné az innovációs technológiák erősítésére. Ehhez… Tovább olvasom